lestyán
levescsík, levistico, Liebstöckel, lovage, orvosi lestyán
Származása, élettani hatása
A lestyán az ernyősvirágzatúak családjába tartozó évelő faj. Régóta ismert fűszer- és gyógynövény, már Nagy Károly frank uralkodó is elrendelte termesztését.
Levelét és gyökerét egyaránt felhasználja az élelmiszeripar és a gyógyászat is. A növény minden részének a zellerre emlékeztető, jellegzetes fűszeres illata van, német nyelvterületen "Maggipflanze"-nak is nevezik, hazánkban "vegeta növény" néven is ismeretes. Mindkét név utal a legfőbb felhasználási területre, fűszerkeverékek, leveskocka alkotórésze, de likőrök és konzervek ízesítőjeként is megtalálhatjuk. Azonban nemcsak fűszerként használható, erős vízhajtó hatása van, így ilyen jellegű teakeverékekben fordul elő a gyökere. Vízhajtó hatásán kívül étvágyjavító és görcsoldó hatással is rendelkezik.
Konyhai felhasználása
Főként levesek, húsételek és szárnyasok ízesítésre használjuk. Egytálételekbe és felfújtakba is tehetjük.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Szerzők: Dózsa György, Lontai Endre
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1979)
A nemzetek konyháinak ízvilága gazdag változatát nyújtja a különböző ételeknek. A fűszerek szélesebb...

Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)
Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)
Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Szerző: Murrin, Orlando
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)
Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá...

Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)
Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)
A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)
Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)
Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)
Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A fűszernövények az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a...

Szerző: Kissel, Renate
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A fűszerek ínycsiklandó zamatukkal, kellemes illatukkal jelentős mértékben javítják ételeink élvezeti...

Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)
A chili ételbe téve nagyon csípős… és nagyon finom! Kész vagy arra, hogy megtapasztald, mi is az a...