szecsuáni bors

ánizs bors, japán bors, kínai bors, pepe di Sichuan, pimienta de Sichuan, poivre de Sichuan, Sichuan pepper, virágbors

szecsuáni bors
A szecsuáni konyha nélkülözhetetlen fűszere, bár nem rokona a borsnak...

A kínai konyha mellett a tibeti és nepáli konyha fontos fűszere. Botanikailag nem a borsok rokona, a Rutafélék családjába tartozik. A tövises kőrisfa piros bogyóiból nyerik.
Aromája enyhén csípős, kissé ánizsos, de nem maró, inkább bizsergető. Egészben vagy őrölt formában árulják. Íze fás, és erős, csípős, zsibbasztó útóíze van. A termést enyhén megpirítják, összetörik.

Konyhai felhasználása

A híres [kínai ötfűszerkeverék|alapanyag:2098] fontos alkotórésze. Ha más csípős fűszerrel helyettesítjük az étel ugyan csípős lesz, de a jellegzetes aromát nem kapja meg. Elsősorban csirke és kacsa, illetve rák fűszerezésére használják.

Beltartalma, gyógyhatása

Flavonoidokat, terpént, különböző alkaloidokat tartalmaz. Székfogó, vizelethajtó, emésztést javító, vértisztító hatású a mag. Nagy mennyiségben fogyasztva béníthatja az ízlelő bimbókat. Aromáját illóolaj tartalmának köszönheti. Ánizsos, citrusos, kámforos aromájú.

Tárolása

Jól záródó edényben száraz, sötét helyen tároljuk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció