szecsuáni bors
ánizs bors, japán bors, kínai bors, pepe di Sichuan, pimienta de Sichuan, poivre de Sichuan, Sichuan pepper, virágbors
A kínai konyha mellett a tibeti és nepáli konyha fontos fűszere. Botanikailag nem a borsok rokona, a Rutafélék családjába tartozik. A tövises kőrisfa piros bogyóiból nyerik.
Aromája enyhén csípős, kissé ánizsos, de nem maró, inkább bizsergető. Egészben vagy őrölt formában árulják. Íze fás, és erős, csípős, zsibbasztó útóíze van. A termést enyhén megpirítják, összetörik.
Konyhai felhasználása
A híres [kínai ötfűszerkeverék|alapanyag:2098] fontos alkotórésze. Ha más csípős fűszerrel helyettesítjük az étel ugyan csípős lesz, de a jellegzetes aromát nem kapja meg. Elsősorban csirke és kacsa, illetve rák fűszerezésére használják.
Beltartalma, gyógyhatása
Flavonoidokat, terpént, különböző alkaloidokat tartalmaz. Székfogó, vizelethajtó, emésztést javító, vértisztító hatású a mag. Nagy mennyiségben fogyasztva béníthatja az ízlelő bimbókat. Aromáját illóolaj tartalmának köszönheti. Ánizsos, citrusos, kámforos aromájú.
Tárolása
Jól záródó edényben száraz, sötét helyen tároljuk.