kapor

aneth, aneto, dill, fűszerkapor, kertikapor, kertikömény, uborkafű

kapor
Az egyik legkedveltebb és legsokoldalúbban használt zöldfűszerünk...

Jellemzői

Ez a fűszer is a Földközi-tenger mellékéről származó régi időktől használt fűszerünk. Friss hajtásai, zöld virágos ágai (kaporernyő) nyersen, fagyasztva, szárított, morzsolt állapotban, valamint magvai használatosak fűszerként.
A magyar, és főleg borsikafűvel (csombor) társítva az erdélyi konyha kedvelt fűszere (Kolozsvári töltöttkáposzta!). Erős illatát, enyhén fanyar, semmivel sem összetéveszthető aromáját illóolaj tartalma adja.

Konyhai felhasználása

Sokoldalú felhasználhatósága az egész világon közkedveltté tette. A kaporból pompás ízű szószok készíthetők főtt tyúk- és marhahúsokhoz (főként a ragukhoz) , húsgombóchoz és kiváltképp hal-, rák- és csiga ételekhez.
Ezenkívűl savanykás levesek, főzelékek, saláták és egyes gombaételek, körözöttek, sajtok ízesítője. Nagyon pikáns ízhatás érhető el, ha petrezselyemzölddel társítva zöldbab levest és főzeléket ízesítünk velük. Az omletteket, sőt a vajon párolt halat, zöldséget is frissé, üdévé teszi.
Mindenféle káposztaételhez alkalmas fűszer. A székelykáposztát egészen egyedivé varázsolja, ha tálaláskor friss, finomra vágott kaporral hintjük meg. Jó tejfölös tökfőzelék és töltött tök kapor nélkül elképzelhetetlen.
Kovászos-, csemege uborka savanyítása lehetetlen nélküle. Mindenféle savanyítottnak jó ízt kölcsönöz. A hordóban savanyított káposzta nélkülözhetetlen fűszere, pláne csomborral házasítva.
Magját őrölve főleg Északkelet-Magyarországon hurkák fűszerezésére használják, valamint emésztést elősegítő, szélhajtó tea főzésére is remek.

Petrezselyem, menta, bazsalikom vagy tárkony kiváltására, helyettesítésére is alkalmas.

Tárolása

A levelek lefagyasztva megőrzik aromájukat, szárítva viszont veszítenek belőle.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció