mustármag

la graine de moutarde, mustard seed, semilla de mostaza, Senf

mustármag
Az asztali mustárok alapanyaga...

Két fontos típusa a fehér ( angol mustár) és a fekete mustár (francia mustár). A szerapta mustár a fekete mustár alfaja, melyből rendkívül csípős mustár készíthető és Oroszországban kedvelt.
A fehér mustárt már az ókorban a sumérok is használták. Európában a rómaiak terjesztették el. Mindkét mustár a káposztafélék családjába, de külön nemzetségbe tartoznak.
A fekete mustárt erősen csípős mivolta miatt, inkább csak a konzerv- és a gyógyszeripar használja. Belőle készül a híres Dijon-i és a szeraptai asztali mustár.
A fehér mustár magjai 2-3 mm átmérőjűek, gömbölydedek, csontfehér vagy világos sárga színűek. Illatuk nincs, ízük aromás, enyhén csípős.
A mustármagot a konzervipar által gyártott asztali mustár előállításán túl a mindennapi konyhában is alkalmazzuk.

Konyhai felhasználása

Felhasználják uborka és más savanyúságok eltevésekor, halmarinádok, húspácok, szószok, mártások és különféle hentesáruk készítésekor. Legfőbb alapanyaga az asztali mustárnak. Lisztfinomságúra őrölt és olajától megfosztott fehér és fekete mustármaghoz ecetet, borsot, szegfűszeget, tárkonyt, hagymát, sót, fehérbort, esetenként cukrot és akár még birsalmát is kevernek. Olyan Dijon-i és szerapta mustárt is készítenek melyekben durvára tört vagy akár egészben hagyott magok is találhatók.
Az indiai konyha kedvelt fűszere, ott az aromáját forró olajban való kippattogtatással emelik ki.
A zsenge növényekből a spenóthoz hasonlatos főzelék készíthető.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció