lemongrass

ázsiai citromfű, citromcirok, citromos fűszercirok, fenyérfű, hierba de limón, indiai citromfű, nyugat-indiai citromfű, Zitronengras

lemongrass
A keleti konyhák kedvelt fűszere...

Jellegzetességei

Erős citromillatú, évelő fűféle. A "lemongrass" a sásfélék családjába tartozik és Ázsia-szerte, valamint az Egyesült Államokban is termesztik (főként Floridában).
Levelei hosszúkásak, lándzsa alakúak és mind a levelek, mind a szár erőteljesen rostos. A növény alsó része nagyon világos színű, hasonlóan a zöldhagymához.
Megvásárolhatjuk frissen, vagy porítva és szárítva is.
Citrusféle íze és aromája van.

Élettani hatása

Párologtatva megkönnyíti az ébren maradást, fokozza a koncentrációképességet. Erős antiszeptikus hatású. Lábgombásodás kezelésére, valamint lábizzadás mérséklésére is alkalmas. Megfázás esetén inhalálva enyhíti a kellemetlen tüneteket. A gyógyászatban levélrügyeit és szárát használják. Általában májpanaszok elleni teát készítenek belőle. Gyakorta alapanyaga a kozmetikumoknak is, belőle készítik a citromfű illóolajat, ami nemcsak gazdag A-vitaminban, de fertőzésgátló is, valamint tonikként, élénkítőként és fertőzésgátlóként zsíros bőrre is használják. Egyéb kozmetikumok és aromaterápiás olaj alapanyaga is.

Konyhai felhasználása

A "lemongrass" az egyik legjobban megkülönböztethető íz az indiai, thai és vietnami konyhában, citromos ízt kölcsönöz a curryknek és a sült ételeknek, valamint a klasszikus thai levesnek, a Tom Ka Gai-nak. Felhasználásakor vágjuk le az elszáradt hajtásait a növény külső részéről, hogy így tárjuk fel a belső, fehér, halványzöld növényi részeket, mossuk meg a belsejét. Vágjuk keresztbe a növény erezetét nagyon vékony szeletkékre és kevergetve adjuk a wokban, serpenyőben sütött ételekhez.
Párolt currykhoz és levesekhez egyszerűen zúzzuk kissé össze egy fakalapács vagy egy kés hátával segítségével, hogy ezzel megpuhítsuk és felszabadítsuk az ízeit, majd az egészet tegyük a készülő ételhez (tálalás előtt vegyük ki).
Krémekhez és salátákhoz csak a gyökér feletti lágy, fehér részt használjuk.

Tárolása

A hűtő zöldséges rekeszében tároljuk.
Ne próbáljuk szárítani, mert így elveszti az aromáját.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Trópusi zöldségek és gyümölcsök tárháza, hogy ne legyünk olyan elveszettek Trópusi zöldségek és gyümölcsök tárháza, hogy ne legyünk olyan elveszettek
Szerző: Lesbros, Dominique
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Három jó ok arra, hogy megvedd ezt a könyvet: 1. Ha azt hallod: "szapotilla, magrugó, bámia, aranyszilva és...

Ázsiai ízek zsebkönyve Ázsiai ízek zsebkönyve
Szerző: Bodensteiner, Susanne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2004)

A könyv szerzője szenvedélyes szakács és szakácskönyvíró. Az európai gasztronómia mellett szívesen...

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Könnyű sushi Könnyű sushi
Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

Kapcsolódó cikkek