gyömbér
gingembre, ginger, Ingwer, jengibre, Zingiber officinale
Származása, jellegzetességei
Valószínűleg Kína az őshazája, ahol ma is gyakorta használt fűszer. A középkori fűszerkereskedelem fontos eleme volt. Ma a trópusokon sokfelé termesztik. Dél-Ázsia, Dél-Amerika és Nyugat-Afrika a fő termesztő területe.
Citromra és bodzára emlékeztető illatú, friss, csípős, kesernyés ízű fűszer. A növény gyökértörzse (rizóma) szolgáltatja a fűszert. Hámozatlan friss állapotban is árusítják. Fóliába csavarva a hűtőszekrényben sokáig friss marad. A szárított hámozatlan fekete a "barbadosi", míg a hámozott fehér a "bengáliai" gyömbér. Porrá őrölve is kapható.
Konyhai felhasználása
Nyersen, szárítva, kandírozva is fogyasztják egyes országokban. A gyömbér kitűnő étvágygerjesztő, emésztést elősegítő.
Hús-, bab-, burgonya-, gyümölcslevesekbe jól illik. Levesbe és köretként tálalt gombócok, hirtelen sültek, pástétomok, vagdaltak fűszerezésére is jól használható. Minden olyan édességbe, süteménybe is tehető ahová szegfűszeget és fahéjat használunk. Az utóbbiakkal együtt is használhatjuk. Pikáns ízt ad savanyúságok és gyümölcsök eltevésénél.
Angliában és Amerikában belőle készül a híres "Ingver" sör. Kitűnő üdítőital alapanyag is.
Tipp:
Ha egészben vásároltuk, zöldséghámozó késsel tisztítsuk meg, majd reszeljük le, és törjük mozsárban, hogy a lehető legtöbb levet kinyerjük belőle.
Vásárlási tanács
Mindig hibátlan, kemény (nem szivacsos állapotú), ránctalan gyökeret válasszunk. Legyen olyan, amelynek súlya tönn annál, mint amennyit elsőre feltételeztünk, göcsörtös, durva héjú. Barna héját felhasználás előtt (ha a recept az ellenekezőjét nem kívánja) hámozzuk le.
Tárolás
Papírtörlőbe csomagolva, műanyag zacskóban egy hétig is eláll, ugyanígy hűtőszekrényben tovább is eláll.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)
Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)
Ez a fűszerkedvelők "kézikönyve", tele a legjobb receptekkel, amelyek mindig sikerültek is. Az öt fejezetben...

Szerző: Kissel, Renate
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A fűszerek ínycsiklandó zamatukkal, kellemes illatukkal jelentős mértékben javítják ételeink élvezeti...

Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)
Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Szerző: Murrin, Orlando
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)
Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá...

Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)
Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)
A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)
Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)
Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)
A chili ételbe téve nagyon csípős… és nagyon finom! Kész vagy arra, hogy megtapasztald, mi is az a...

Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)
Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...