curry

curry
Egy fűszerkeverék, mely nélkül az indiai konyha elképzelhetetlen...

Jellegzetességei

A curry típusú fűszerkeverékek a közhiedelemmel ellentétben nem az indiai konyhaművészet találmánya.
Az Indiából hazatelepülő angolok találták fel miközben keresték a "tipikus" indiai ízeket. Egy másik verzió szerint ősi indiai találmány és az angolok terjesztették el a világban.
Indiában úgy tartják, hogy minden háziasszonynak megvan a saját receptje, amit az anyósától tanul meg elkészíteni.
A curry elnevezést két, egymástól független indiai kifejezésből honosították a britek. A kari egy, főleg Dél-Indiában kedvelt, a citrusok családjába tartozó cserje, melynek levelét használják fűszernek, míg a kahri egy édes-savanyú szósszal készült nyugat-indiai étel. Színe az összetevők arányától az élénk sárgától a világosbarnáig terjed.
Illata jellegzetes, fűszeres, mással összetéveszthetetlen, melyet a sárga színnel együtt fő alkotórészétől a kurkumától kap. Íze a maróan csípőstől az édes Madras-curry-ig terjed.

Összetétele

Állandó összetevői: őrölt kurkuma, római kömény, lepkeszegmag, chili paprika, mustármag, kömény. Egyes készítmények akár 20-30 féle fűszert is tartalmazhatnak. Pl. kari levelet, fehér-, fekete-, és szegfűborsot, mákot, ánizst, koriandert, gyömbért, szerecsendiót, muskátvirágot (szerecsendió virág), szegfűszeget, koriandert, kardamomit, rozmaringot, fahéjat, szegfűszeget, torma-, és fokhagymaport stb.

Konyhai felhasználása

Fűszerezhetünk veletojás-, hús-, és halételeket, rizskészítményeket, szószokat.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció