sáfrány

azafrán, bécsi sáfrány, fűszer sáfrány, saffron, safran, spanyol sáfrány, valódi sáfrány, zafferano

sáfrány
Egy a magyar konyhában elfeledett különleges fűszer...

Származása, jellegzetességei

Az emberiség legősibb fűszereinek egyike. Már a Biblia és egyes ó-indiai írások is említik. Európába a 8. század táján arab hódítókkal került az Ibér-félszigetre. Magyarországon a 17. századtól termesztik.
Az azonos nevű növény virágjának szárított bibéje a fűszer. A szárított sáfrány bibe 5-8 mm hosszú, vöröses-barnás, tű alakú. Termesztése és begyűjtése rendkívül fáradságos, munkaigényes. A középkorban ára az aranyéval vetekedett és hamisítóit halállal büntették. Ma sem tartozik az olcsó fűszerek körébe.
Aromás illatú, kesernyésen fűszeres ízű. Csíkokra vágva vagy pirított formában kerül forgalomba, színe igen erős, az ételt is megfesti.

Konyhai felhasználása

A szárított csíkokat először vízbe kell áztatni, hogy az ízét kivonjuk; ha azonban intenzívebbé szeretnénk tenni, pirítsuk egészen sötét színűre, várjunk, amíg kihűl, és ezután őröljük porrá.Fűszernek és színezőanyagnak is használhatjuk.
A Krúdy által sokszor megírt és fogyasztott híres húslevesek is tőle nyerték aranyló színüket.
Édes tészták (kalács sárgító), rizsételek, mártások, főzelékek, vaj- és sajtkémek festésére is kiválóan alkalmas. Nagyon jól használható a korhely halászlé főzésekor. A II. világháború után teljesen eltűnt a magyar konyhából. Ma ismét kezd divatba jönni, ami csak helyeselhető, mert bár drága, de 3-4 bibe is aranylóra fest egy egész fazék húslevest.
A méltán híres francia halleves, a Bouillabaisse fő fűszere és színesítője, úgy mint nálunk a fűszerpaprika a hallének. A híres spanyol paellák elképzelhetetlenek nélküle.
A sáfrányos szeklicének íze nincs, de színező képessége jó és a sáfrányéva majdneml megegyező, ezért használata is elfogadható. Jó színt ad a húsleveseknek.

Aerosmith
2015.04.22 Aerosmith
Hol lehet Budapesten sáfrányt venni? aerosmith@gmail.hu
szerkesztoseg
2015.04.23 szerkesztoseg
Pl. itt: http://www.napibio.hu/fuszeresz-safrany-0-2g
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció