fahéj
canela, cannella, cannelle, cimet, cinnamon, cinnet, kasszia, Zimt
Jellemzői
Egyike a legrégibb ízesítőknek. Ceylon szigetén és a Szunda-szigeteken, valamint Kínában vadon előforduló és termesztett fák ágairól lefejtett, sötétbarna színű, jellemző illatú és édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer. Vágott darabokban vagy őrölt állapotban árusítják.
Három fajtáját ismerjük. A legjobb minőségű a ceyloni, majd a kínai és a malabári fahéj. Az igazi fahéjrúd homogén világos vörösesbarna színű és ún. "tollakból" áll, melyek 0,5 mm-nél is vékonyabb, papírszerű rétegek. A rudak lehúzása és szárítása előtt lekapargatják, vagy leütögetik a felső réteget - ez adja a legjobb minőségű fahéjat.
Beltartalma
0,5-1% illó olajat tartalmaz, melynek fő összetevői a cinnamic aldehid, a cinnamyl acetát és a cinnamyl alkohol, ezenkívűl csersavat, nyálkát, gyantát, cukrot, keményítőt tartalmaz. Találunk még benne mangánt, vasat, kalciumot.
A gyógyászatban emésztést serkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt alkalmazzák.
Konyhai felhasználása
Ezt az úgyszólván mindenki által ismert és majdnem mindennap használatos illatos konyhafűszert őrölt állapotban mézeskalács, almáslepény, rétes, diós piskótatészta, zsírban sült fánk, rizsételek, tejes ételek fűszerezésére használjuk. Egész állapotban befőtteket, kompótokat, gyümölcsleveseket, mártásokat, forralt bot és egyéb italokat ízesítünk vele.
Mind az őrölt, mind az egész fahéjat száraz, idegen szagoktól, fénytől védett helyen kell tárolni.
Tippek, fortélyok
Ízletesebb lesz a gyümölcsleves, ha fahéjjal, szegfűszeggel vagy szegfűborssal fűszerezzük.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerzők: Dózsa György, Lontai Endre
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1979)
A nemzetek konyháinak ízvilága gazdag változatát nyújtja a különböző ételeknek. A fűszerek szélesebb...

Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)
Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A fűszernövények az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a...

Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)
Ez a fűszerkedvelők "kézikönyve", tele a legjobb receptekkel, amelyek mindig sikerültek is. Az öt fejezetben...

Szerző: Murrin, Orlando
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)
Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá...

Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)
Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Szerző: Kissel, Renate
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A fűszerek ínycsiklandó zamatukkal, kellemes illatukkal jelentős mértékben javítják ételeink élvezeti...

Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)
A chili ételbe téve nagyon csípős… és nagyon finom! Kész vagy arra, hogy megtapasztald, mi is az a...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)
A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)
Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)
Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)
Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...