azték zsálya

Chia mag

azték zsálya
A Chia, más néven azték zsálya a mentafélék rokona..

Származása, története

Őshonos Közép- és Dél-Amerikában, ahol az aztékok alapvető élelmiszere volt a Kolumbusz előtti időkben.
A Chia magot az aztékok és a maják használták feljegyzések szerint élelmiszerként már ie. 3500 -ban. Kolumbusz idején az aztékok 3 fő tápláléka közé tartozott, a kukorica és a bab mellett. A Chia magot használták gabonaként, olajat préseltek belőle, valamint arc és test festék alapanyagaként. A dél-amerikai azték és maja törzsek a “futók étke”-ként is nevezték, ugyanis elegendő energia és tápanyag forrásként szolgált egy hosszú vadászati napra is.
Az aztékok által leigázott népek, adóként Chia magot adtak az uralkodóknak, valamint vallási szertartások alkalmával az isteneknek ajánlották.
A legenda úgy tartja, hogy a spanyol hódítók látva, hogy a Chia mag milyen fontos szerepet játszik a dél-amerikai kontinens őslakóinál, úgy gondolták, hogy ha kiirtják a Chia ültetvényeket, akkor könnyebben meghódíthatják Dél-Amerikát. Ez a gondolat sajnos majdnem a Chia mag – vagy másnéven azték zsálya-mag – teljes pusztulásához vezetett.

Beltartalma, életteni hatása

A Chia mag csak a közelmúltban került újra a figyelem középpontjába.
Érdemes megjegyezni, hogy 500 évvel az amerikai kontinens felfedezése után, a modern tudomány rávilágított arra, hogy a Dél-Amerikában élő őshonos lakosság étrendje sokkal egészségesebb volt a modern étrendhez képest. A Chia mag mint egy újonnan felfedezett élelmiszer lehetőséget biztosít, hogy rendszeres fogyasztásával egészségesebbé tegyük étrendünket, mivel nagyon magas százalékban tartalmaz omega 3 zsírsavakat, antioxidánsokat, élelmi rostokat, ásványokat és vitaminokat.
Amióta a 90-es évek tudományos kísérletei rávilágítottak arra, hogy növelni kell az Omega 3 zsírsavak fogyasztását a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák, a depresszió megelőzése érdekében, a Chia mag újra jelentős szerepet kapott a táplálkozásban.

A Chia mag fő jellemzői

- az egyik leggazdagabb természetes lelőhelye az Omega 3 zsírsavnak
- növényi termék, így koleszterinmentes
- gazdag oldhatatlan (több mint 30%) és oldódó (5-6%) rostokban egyaránt
- telített zsírsav tartalma nagyon alacsony
- proteinben gazdag
-antioxidánsokban gazdag
- magas ásványi anyag tartalma van: kálcium, magnézium, vas, cink, A és B vitaminok, réz, kálium.
- évekig tárolható
- felhasználása széleskörű lehetőségeket kínál a mindennapi egészséges táplálkozásban
A legjobb minőségű Chia magok eredeti környezetükből, Dél-Amerikából (Argentina, Bolívia, Ecuador és Chile termőföldjeiről) származnak.

Konyhai felhasználása

A Chia mag egy természetes mag, mely semleges ízű és szagú, így bármilyen élelmiszerrel összekeverve fogyasztható, nem változtat azok eredeti ízén.


Frissítő italt készíthetünk belőle
Keverjünk néhány teáskanál Chia magot egy pohár vízbe, várjunk pár percet míg bezselésedik, majd facsarjunk rá citromot, esetleg narancsot. Tökéletes energia forrás edzésben lévő sportolóknak is.

Diéta és fogyókúra esetén
Használjuk fogyókúrához ital formájában. 2 teáskanál Chia magot keverjünk el fél dl vízbe, majd hagyjuk állni míg bezselésedik (ez általában 15-20 perc), utána fogyasztható. Ajánljuk mindennapi fogyasztásra reggelente éhgyomorra.

Gluténmentes diétához
A Chia mag a természetben gluténmentes formában található, ezért gluténmentes diéta részeként is ajánlott.

Tökélestes kiegészítője sütőipari termékeknek Belesüthetjük kenyérbe, adhatjuk pizza tésztához és süteményekhez egyaránt.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció