szumák

cserző szumák, cserzőszömörce, Essigbaum, európai szömörce, Sicilian sumac, soumac, Sumac, summag

szumák
A közel-keleti konyhák savanyító és színező fűszere...

Története

A cserzőszömörcét elsősorban cserző-, illetve színezőanyag nyerésére termesztették. Levelei és hajtásai a bőr cserzéséhez szükséges fontos anyagokat tartalmaznak. Levelei és ágai feketén, sárgán, míg gyökere és gyümölcse vörösen színez. De már az ókori Rómában is ismerték a cserzőszömörce fűszerként mutatott tulajdonságait. Ebből a célból a gyümölcsöket kevés vízben megfőzték. Az így keletkezett erősen savanyú, vörös lét húsételekhez és zöldségekhez egyaránt használták.

Hatóanyagai

Magas csersavtartalom, gyümölcssavak, illóolajok, színezőanyagok.

Konyhai felhasználása

A szárított gyümölcsöket rendszerint durvára darálják és vörösbarna, illetve bíborszínű porként árulják. Vízzel összekeverve és felfőzve a cserzőszömörce fűszerként vagy salátához savanyítószerként használják.
Asztali fűszerként különösen Törökországban és Iránban kedvelik, ahol a durvára őrölt gyümölcsöt a legkülönbözőbb ételekhez használják, mindenekelőtt rizshez és rizzsel készült egytálételekhez. Frissen felvágott hagymaszeletekkel összekeverve előételként is fogyasztják.
A libanoni konyhában az őrölt cserzőszömörce fontos összetevője a hús- és halételeknek, de a babot és a padlizsánt is fűszerezik vele. Az európai ínyencek számára a cserzőszömörce leginkább a török döner kebab révén ismert.
Szumák nálunk is kapható a közel-keleti és török élelmiszereket árusító üzletekben.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció