fekete kömény

fekete hagymamag, fekete szezámmag, indiai hagymamag, kalonji, kerti kandilla, Nigella sativa, parasztbors, szőrös kandilla

fekete kömény
A fekete kömény nálunk kevésbé ismert és használt fűszernövény...

Származása, története

Nyugat-Ázsiából, Észak-Afrikából származik, Közép-Európában is helyenként termesztik.
A magokat a rómaiak és az indiaiak réges-régen használták fűszerként és orvosságként egyaránt. A fekete kömény egynyári növény. Becő termése van, melyben fekete magokat találunk, a magok aromás illata az ánizsra emlékeztet.

Gyógyhatása

I.e. 2500-ban már alkalmazták a fekete köményt. Kiemelkedő szerepet játszott az ókori gyógyításban, főleg az egyiptomi kultúrában, de a görög orvoslás is említést tesz róla. A növényt számos különböző betegség gyógyítására alkalmazták - általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellen. Féreghajtóként, vízhajtóként, puffadásgátlóként és tejelválasztást serkentő szerként is alkalmazzák.
Görcsoldó hatású, rövidtávon vérnyomáscsökkentő hatást fejt ki. A fekete kömény olaja nagyon gazdag ásványi anyagokban, rostokban. Aminosavat, linolsavat, arginint és karotint is tartalmaz.
A benne található telítetlen zsírsavak miatt jótékonyan hat az emésztésre. A telítetlen zsírsavakból prostaglandin nevű szövethormon képződik a szervezetben, amely szabályozza a vérkeringést és tágítja a véredényeket. A fekete kömény olajat meghűléses betegségek (immunrendszer erősítő hatás), bronchitis, asztma (gyulladásgátló, antiallergén hatás), allergiák (túlzott érzékenység semlegesítése az allergia elleni anyagokkal szemben), gombás megbetegedések (vírusölő, baktériumölő és reuma (gyulladásgátló hatás) ellenszereként is alkalmazzák.

Konyhai felhasználása

A megtört magok illata részben borsos - néha használják is bors helyett, részben az oregánóra és a hagymára is emlékeztet. Az indiai fűszerkeverékekben megtalálható, főzelékeket, dhalokat, csatnikat ízesítenek vele. Közép-Keleten a kenyérfélék, sütemények tetejét szórják meg vele. A török mesir édesség egyik összetevője. Európában a német konyha különösen szereti.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció