vanília

kerti vanília, la vanille, vainilla, vaniglia, vanilin, vanilla, Vanille

vanília
A legaromásabb, legfinomabb és egyik legdrágább fűszerünk...

Származása

A vanília egy Mexikóban őshonos, orchideák családjába tartozó, fákra felkúszó növény. Ma már a trópusi vidékeken több helyen termesztik (Afrika, Madagaszkár, Jáva, Ceylon). Termése 20-25 cm hosszú, 5-8 mm vastag, fekete színű, nagyon aromás, illatos. Minőségét illatának, aromájának intenzítása és rugalmassága határozza meg. A törékeny vanília rúd kiszáradt és így aroma tartalmának nagy részét elvesztette. Külső felületén néha kicsapódott, fehér vanilin kristályok találhatók. Ez nem hibája a fűszernek.

Konyhai alkalmazása

Hosszában ketté vágjuk és a benne lévő magokat és a húsát kikaparjuk és félre tesszük. A héját a fővő ételbe rakjuk. Ellentétben sok más fűszerrel ezt együtt főzzük az étellel. A kikapart vanília velőt csak a főzés befejeztével tesszük az ételbe. A vaníliát szinte minden süteményhez, kompóthoz, puncsokhoz, gyümölcsös rizsekhez, daramorzsához és a közkedvelt vanília fagylalthoz stb. használjuk. Ártalmatlan fűszer. Mindenféle diétában használható.

Tippek, fortélyok

Hogyan használjuk fel a vaníliarudat?
A fűszerek illóolaja nagyobb hőhatásra könnyen elveszik. Ezért a vaníliarúd javasolt felhasználása a következő: vágjuk hosszában ketté a vaníliát. Kaparjuk ki belőle a vaníliavelőt és tegyük félre. A héjat vágjuk apróbb darabokra és ezt használjuk fel a főzéshez. A vaníliavelőt a már langyossá hűlt ételhez adjuk.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció