borsikafű

bécsi rozmaring, Bohnenkraut, borsfű, borsika, csombor, csomborbors, hurkafű, kerti méhfű, pereszlén, savory

borsikafű
Az erdélyi konyha jellegzetes fűszere...

Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú, enyhén borsos ízű növény. Általános elterjedtsége és kedvelt aromája miatt a háztáji kertekben is megtalálható.
Az erdélyi konyha egyik fő fűszere. A bazsalikomhoz és majoránnához hasonlóan morzsolt állapotban kerül forgalomba.

Jellegzetességei

Illó olajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserű anyagot stb. tartalmaz. A borssal ellentétben nem irritáló, ezért annak helyettesítésére is használják. Vesediétában ajánlott borspótló keverék: borsikafű, koriander, mustármag és egy kis csípős paprika keveréke. Egyébként gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregirtó, felfúvódást gátló hatása miatt is értékes.

Konyhai felhasználása

Bab, hurkák, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, bárányhúsok, kolbászáruk, vadpácok, majonéz és különféle mártások, ecetes és vizes uborka fűszere. Ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezte előtt pár perccel kell az ételhez adni. Leveleit ne aprítsuk fel, hanem vágjuk csíkokra.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció