chilipaprika

chile, chilli

chilipaprika
Közép- és Dél-Amerika konyháinak kedvelt fűszere...

Származása, jellemzői

Közép-Amerikában őshonos, de ma már az egész trópusi területen termesztett paprikaféle. Szárított és porrá őrölt termése a cayenne-bors. Színe téglavörös és íze maróan csípős.Bár az egész világon ismert, színezőképessége és aromája meg sem közelíti a magyar csípős fűszerpaprika jó tulajdonságait. Magas kapszaicin tartalma miatt óvatosan használjuk és tartsuk jól záródó és fénytől védő fűszertartóban. Gyógyhatású növény: Serkenti a keringést, izzasztó és baktériumölő hatása sem elhanyagolható.

Konyhai felhasználása

Csipős szószok, mártások, raguk, halételek, hidegkonyhai sajt és tojásos tálak díszítésére valamint marinádok és savanyúságok, olajos halak, hering eltevésére használják.
A cayenni-bors az egyik összetevője a "chili" keveréknek és szósznak, amiben e mellet szurokfű, paprika, szegfűbors, fokhagyma is található. Ereje az apró magvaktól függ. Ha nem akarjuk, hogy ételünk túl erős legyen távolítsuk el a magokat.

Vásárlási tanács

A szárított változat erősebb, mint a friss. A frissből minél kisebb termésű fajtát vásárolunk, annál erősebb az íze.

Típusai, változatai

Poblano chili - Mexikóban a legkedveltebb fajta. Közepesen csípős, vastag húsú. Ha megpirítjuk fokozzuk az aromáját. Mártásokba, levesekbe teszik, de néha töltik is.
Cayenne chili - ebből a fajtából készül a cayenni borsnak nevezett őrlemény. Fűszerként használjuk.
Új-mexikói chili - enyhe, vagy közepesen erős. Chilimártás készítéséhez nagyszerű az aromája.
Habanero chili - intenzív és gyümölcsös aromájú. Színe zöld, narancssárga vagy piros. Jól illik halakhoz, tenger gyümölcsihez, mártásokhoz, pácokhoz.
Cascabel chili - grillezve intenzív, kicsit földes ízűvé válik. Levesekbe, salsákba, paradicsommártásba teszik.
Chipotle chili - levesekbe, salsákba, paradicsommártásba főzik, vagy megszárítják és megőrlik. Házilag is szokás eltenni, az ilyen paprikát levesek ízesítőjeként használják fel. A híres Fülöp-szigetek-i adobo mártás is ebből készül.
Arbol chili - mogyorós ízű. Minél kisebb méretű, annál csípősebb. Megszárítják és megőrlik, így teszik salsákba vagy babos ételekbe. Mogyorót, uborkát, sőt gyümölcsöket is meghintenek vele. Csípős.
Jalapeno chili - ahogy érik veszít csípősségéből.Közepesen csípős fajta. Tölthető, sajttal süthető. Savanyítják is. Kedvelt füstölt változata is.
Pasilla chili - grillezik, vagy beáztatják és mártásokba főzik. Bele lehet keverni guacamoléba vagy más mártásba is. Tölteni és sütni islehet. Közepesen erős. Szárítva fűszerpaprika lesz belőle.
Pulla chili - húsa vékony, íze enyhe, de szárítva intenzíven csípős. Salsákba teszik vagy egytálételekbe főzik.
Guajillo chili - a leggyakrabban használt szárított chilik egyike. Megőrölve chilimártás, fűszerkrém, fűszerkeverék készülhet belőle. Enyhén vagy közepesen erős. Salsát, levest, főételt fűszereznek vele.
Serrano chili - nagyon csípős. Színe az élénk zöldtől a pirosig terjed. A piros színűek édesebbek. Halakhoz, szárnyasokhoz, tojás ételekhez használják.
Thai chili - vékony héjú, húsos fajta. A zöld és vörös különböző árnyalataiban fordul elő. nagyon erős. Nyersen ételek díszítésére használják, ételt ízesítve pedig remek ízt az ázsiai ételeknek.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció