citromhéj

lemon peel

citromhéj
Mindennapi étkezésünk egyik legfontosabb fűszere...

Jellegzetességei

Bár a citrom rendszertanilag a gyümölcsök közé tartozik, a héja fűszernek, míg leve inkább ízesítőnek tekinthető.
Indiában őshonos, de ma már Európa déli részein, illetve Kaliforniában, Floridában és Dél-Amerika egyes részein termesztett, 3-5 m magas fa, mely egész évben hozza terméseit. Sokan nem is gondolják, hogy a citrom héja, leve sokoldalúan felhasználható fűszer.
A termés héja megszárítva, spirális szalagokban vagy kockára vágva kerül forgalomba. Otthon a legjobb friss állapotban tartani, hogy ízesítésre mindig kéznél legyen. A friss megmosott terméseket vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a fehér belső résztől mentes legyen, mivel az keserű és a citrom héját élvezhetetlenné teszi. Erre a legalkalmasabb eszköz egy éles és vékonyan hámozó zöldséghámozó. Az így nyert citromhéjat minden különösebb eljárás nélkül, jól záródó, lehetőleg barna üvegbe cukorral rétegezve lerakjuk. Így eljárva tartósítás és hűtőszekrény nélkül is évekig eláll.

Konyhai felhasználása

Kitűnő ízesítője teáknak, szörpöknek, hűsítő italoknak és koktéloknak. Finomra vágva, reszelt citromhéj helyett kitűnően használható édességekbe, mák és dió töltelékekbe, daramorzsába stb. Lecukrozott húsa és leve teák, hűsítő italok és édes-savanyú salátaöntetek készítésére alkalmas. A megmaradt citrom levét és húsát ezen a módon cukorral elrakhatjuk. A citromlé vitaminokban gazdag. Rendkívül ízletessé tehetjük egyes salátáinkat azzal, ha citromlével ízesítjük, tálaljuk - és nem konyhaecettel - mert így sokkal aromásabb és a szervezet számára is egészségesebb lesz.
Megreszelve dió-, máktöltetekbe, fűszertésztákba, túrótöltetekbe használják. A citrom héja vagy leve felhasználható még gyümölcslevesek, kompótok, turmixok, rizsételek, puncsok, szószok, hidegtálak stb. ízesítésére.
A frissen kinyomott citromlé remek ízesítője a sült és rántott halaknak, húsoknak.
A citromnak emésztésserkentő és gyomorerősítő hatása is van. Fontos tudni, hogy a citromban lévő C-vitamin magasabb hőfokon lebomlik, ezért 40 C-fokosnál melegebb ételbe ne használjuk.

Tippek, fortélyok

Hogyan tároljuk a narancs vagy citrom héját?
Ha a narancs vagy citrom vékonyan hámozott héját megszárítjuk, kávédarálón ledaráljuk, hetekig eltarthatjuk jól záródó üvegben, sütéshez használhatjuk.
Hogyan csökkenthetjük a reszelt citromhéj fanyar ízét?
Az 1 percre forrásban lévő vízbe dobott citromhéj kellemesen üdítő, kevésbé fanyar.
Hogyan szárítsuk ki a frissen reszelt citromhéjat?
Ha a frissen reszelt citromhéjat tárolni szeretnénk, tegyük száraz serpenyőbe, és közepes lángon kevergetve szárítsuk 2-3 percig.
Hogyan tarthatjuk el hosszabban a reszelt citromhéjat?
Cukorral elkeverve, üvegben sokáig eltarthatjuk a reszelt citromhéjat.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció