babérlevél
albertlevél, alloro, bay leaf, bürbérfa, laurel, Lorbeerblatt, szagos levél
Kis-Ázsiából származó, a mediterráneumban elterjedt örökzöld fa vagy cserje. A latin kultúrában a győzelem, a siker és a dicsőség jelképe volt (babér koszorú) .
Levele jellemzően hosszúkás, lándzsa alakú, sötétzöld. Fűszeres szagú és kesernyés ízű. Illó olajat, csersavat és keserű anyagot tartalmaz.
A jó minőségű babérlevél erős illatú, fényes zöld színű. Minél zöldebb a levelek színe, annáljobb a minőségük.
Konyhai felhasználása
Felhasználhatjuksavanykás levesek, egytálételek, főzelékek (burgonyafőzelék!), párolt húsok, szószok (vadas!), saláták, főtt vagy sült halételek, savanyító levek és pácok, fehérmártások fűszerezésére.
Különösen azoknál az ételeknél elengedhetetlen, amelyek enyhén savanykás ízűek. Egybesült húsok párolásakor köménnyel kombinálva pikáns ízt ad.
Mivel hő hatására könnyen elveszti aromáját a főzés vége felé tanácsos az ételhez adni.
Otthoni szárítás
Ha babérbokor van a környezetünkben, akkor leveleit magunk is meg tudjuk szárítani. A szárról lecsipkedett leveleket papírtörlőre vagy rácsra terítjük, vagy vékony zsinegre fűzzük. Sosem napon, hanem szellős helyen szárítsuk: ha gyorsan szárad, friss zöld színét is megőrzi.
Viszont jó tudni, hogy a babérleveleket nem lehet sokáig tárolni, leszedésük után egy éven belül fel kell használni azokat. Az elöregedett levelek elvesztik illatukat, megbarnulnak, és kesernyésebb lesz az ízük.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Kissel, Renate
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A fűszerek ínycsiklandó zamatukkal, kellemes illatukkal jelentős mértékben javítják ételeink élvezeti...

Szerző: Murrin, Orlando
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)
Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá...

Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)
Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)
Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)
Ez a fűszerkedvelők "kézikönyve", tele a legjobb receptekkel, amelyek mindig sikerültek is. Az öt fejezetben...

Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)
A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)
Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)
Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)
Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A fűszernövények az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a...

Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)
A chili ételbe téve nagyon csípős… és nagyon finom! Kész vagy arra, hogy megtapasztald, mi is az a...

Szerzők: Dózsa György, Lontai Endre
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1979)
A nemzetek konyháinak ízvilága gazdag változatát nyújtja a különböző ételeknek. A fűszerek szélesebb...

Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)
Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...