zsálya

kerti zsálya, orvosi zsálya, sabio, sage, Salbei, salvia

zsálya
A mediterrán konyha kedvelt fűszere...

Jellegzetessége

A mediterránumban őshonos növény. Virágzatát és leveleit használjuk fűszerként. Ánizsra emlékeztető jellegzetes illatú, kesernyés aromájú növény. Már az ókorban is nagyra becsült fűszer és gyógynövény volt. A belőle készített szárítmányt fénytől védve, jól záródó edényben kell tartani. Évelő növény. A telet jól bírja, de késő ősszel vissza kell metszeni. Szaporítása magról, tőosztással, ritkábban dugványozással történik. Virágzás előtt vágjuk le a hajtáscsúcsokat és a leveleket lefosztva, fénytől mentes helyen szárítsuk.

Konyhai felhasználása

Rozmaring levéllel párosítva meglepő ízt ad az ételnek. Ezt a párosítást petrezselyemzölddel kiegészítve egyedülálló fűszere a sülteknek, és kiváltképp a halaknak. Vadhúsok, szárnyasok, zsírosabb húsételek (kacsa, liba), köretek, rizottók, töltelékek, pástétomok (májpástétom!), olasz és francia ételek, sajtok és főtt tészták ízesítésére rendkívül alkalmas. Fejes salátához is keverhetjük.

Élettani hatása

A belőle készített tea íny, szájnyálkahártya és torokgyulladás gyógyítására öblögetőként kiválóan alkalmas. Bélhurut ellen is igen jó hatású házi patikaszer.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció