rozmaring
antósfű, romero, rosemary, Rosmarin, rosmarino, rozmarin
Származása
A Földközi-tenger mellékén honos, örökzöld illatos cserje. Már az ókorban is kedvelt és megbecsült fűszer- és gyógynövény volt.
Jellemzői
Jellegzetes, enyhén kámforra emlékeztető illatú, aromás, kesernyés ízű. Illóolajat, szaponint és cseranyagot tartalmaz. A kozmetikai ipar is használja. A belőle készült forrázat ideg- és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de használható klimaxos panaszok esetén is.
Konyhai felhasználása
A francia és olasz konyha jellegzetes fűszernövénye. Mártások, vad és szárnyas sültek, zsíros húsételek elengedhetetlen ízesítője. Használják töltelékek, gombás ételek és ecetes halak ízesítésére is. Húsok közül nagyon jól harmonizál a bárány, őz és szarvas ízeivel. Hagymával és zsályával jól párosítható. Ecetek ízesítésére is használjuk. Óvatosan kell adagolni, mert erőteljes aromájú fűszer. A magyar konyhában főleg sült húsok és halak fűszerezésére használatos, de egy egyszerű krumplifőzeléket is pikánssá fűszerez. Petrezselyemzölddel, zsályával vagy bazsalikommal kombinálva sült halak egyedülállóan jó fűszere.
Fűszerként levelét használjhatjuk frissen, vagy szárítva.
Otthoni nevelése
Érdemes cserépben otthon nevelni, mert a friss rozmaringban sok illóolaj van, és ettől az étel sokkal zamatosabb, mint ha szárítottat szórnánk bele.
Évelő növény, ha a hajtások végeit időnként lecsippentjük, szépen bokrosodik. Rozmaringot magunk is tudunk szárítani: a letört ágakat csokorba kötjük, és fejjel lefelé szellős helyre kasztjuk. Utána a leveleket lemorzsoljuk róla, és jól záródó dobozba vagy üvegbe töltve tartjuk.
Tárolása
Ha a friss rozmaringról a leveleket lemorzsoljuk, kissé összevagdaljuk, jól záródó dobozban a fagyasztóba tehetjük. Így megőrzi illóolaj-tartalmát, és jobban ízesít, mint a szárított.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)
Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Szerzők: Dózsa György, Lontai Endre
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1979)
A nemzetek konyháinak ízvilága gazdag változatát nyújtja a különböző ételeknek. A fűszerek szélesebb...

Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)
Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)
A chili ételbe téve nagyon csípős… és nagyon finom! Kész vagy arra, hogy megtapasztald, mi is az a...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)
Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)
Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Szerző: Murrin, Orlando
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)
Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá...

Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)
Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A fűszernövények az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a...

Szerző: Kissel, Renate
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A fűszerek ínycsiklandó zamatukkal, kellemes illatukkal jelentős mértékben javítják ételeink élvezeti...

Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)
Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...