rozmaring

antósfű, romero, rosemary, Rosmarin, rosmarino, rozmarin

rozmaring
Régen a falusi kertek kedvelt dísznövénye volt, ma pikáns fűszerünk is...

Származása

A Földközi-tenger mellékén honos, örökzöld illatos cserje. Már az ókorban is kedvelt és megbecsült fűszer- és gyógynövény volt.

Jellemzői

Jellegzetes, enyhén kámforra emlékeztető illatú, aromás, kesernyés ízű. Illóolajat, szaponint és cseranyagot tartalmaz. A kozmetikai ipar is használja. A belőle készült forrázat ideg- és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de használható klimaxos panaszok esetén is.

Konyhai felhasználása

A francia és olasz konyha jellegzetes fűszernövénye. Mártások, vad és szárnyas sültek, zsíros húsételek elengedhetetlen ízesítője. Használják töltelékek, gombás ételek és ecetes halak ízesítésére is. Húsok közül nagyon jól harmonizál a bárány, őz és szarvas ízeivel. Hagymával és zsályával jól párosítható. Ecetek ízesítésére is használjuk. Óvatosan kell adagolni, mert erőteljes aromájú fűszer. A magyar konyhában főleg sült húsok és halak fűszerezésére használatos, de egy egyszerű krumplifőzeléket is pikánssá fűszerez. Petrezselyemzölddel, zsályával vagy bazsalikommal kombinálva sült halak egyedülállóan jó fűszere.
Fűszerként levelét használjhatjuk frissen, vagy szárítva.

Otthoni nevelése

Érdemes cserépben otthon nevelni, mert a friss rozmaringban sok illóolaj van, és ettől az étel sokkal zamatosabb, mint ha szárítottat szórnánk bele.
Évelő növény, ha a hajtások végeit időnként lecsippentjük, szépen bokrosodik. Rozmaringot magunk is tudunk szárítani: a letört ágakat csokorba kötjük, és fejjel lefelé szellős helyre kasztjuk. Utána a leveleket lemorzsoljuk róla, és jól záródó dobozba vagy üvegbe töltve tartjuk.

Tárolása

Ha a friss rozmaringról a leveleket lemorzsoljuk, kissé összevagdaljuk, jól záródó dobozban a fagyasztóba tehetjük. Így megőrzi illóolaj-tartalmát, és jobban ízesít, mint a szárított.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

...és egyszerűen csak főzz! ...és egyszerűen csak főzz!
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)

Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

A mák A mák
Szerzők: Bernáth Jenő, Németh Éva
Kiadó: Cser Kiadó (2009)
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

100 fűszernövény 100 fűszernövény
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszernövények az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a...

Zöldfűszerek Zöldfűszerek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)

Ez a fűszerkedvelők "kézikönyve", tele a legjobb receptekkel, amelyek mindig sikerültek is. Az öt fejezetben...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

100 fűszer 100 fűszer
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

Salátástál Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Varázslatos fűszerek Varázslatos fűszerek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

Mexikói ízek Mexikói ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Fűszerek és gyógyfüvek Fűszerek és gyógyfüvek
Szerző: Kissel, Renate
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A fűszerek ínycsiklandó zamatukkal, kellemes illatukkal jelentős mértékben javítják ételeink élvezeti...

A világ fűszerei a kertben és a konyhában A világ fűszerei a kertben és a konyhában
Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

Saláták Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

101 csípős és fűszeres étel 101 csípős és fűszeres étel
Szerző: Murrin, Orlando
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá...

Fűszeres szakácskönyv Fűszeres szakácskönyv
Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)

Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Klasszikus curryételek Klasszikus curryételek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Super Hot! - Minden idők legtüzesebb chilis receptjei Super Hot! - Minden idők legtüzesebb chilis receptjei
Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)

A chili ételbe téve nagyon csípős… és nagyon finom! Kész vagy arra, hogy megtapasztald, mi is az a...

Kapcsolódó cikkek