bazsalikom
albahaca, basil, basilico, Basilikum, németbors
Jellegzetességei, beltartalmi értéke
Eredetileg Indiából származó, de mára már nagyon sok térségben megtalálható, a kereskedelemben cserepes változatban és morzsolt állapotban kapható, de otthon is nevelhető fűszernövény. Nagyon sok vizet igényel, naponta öntözni kell. A hajtások végének lecsipkedése nyomán szépen bokrosodik.
Illó olajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz.Teáját gyomorerősítőül, étvágygerjesztőnek, felfúvódás ellen, szélhajtóul, gyomorfertőzésnél, köhögés csillapítására, idegnyugtatóul, vízhajtónak használják. Külsőleg toroköblítőül és kelések érlelésére szolgál.
Konyhai felhasználása
A bazsalikom levelei könnyen elhervadnak, ezért vásárlás után a lehető leghamarabb használjuk fel. A leveleket tépkedni kell, nem pedig késsel felaprítani, és csak az utolsó percben adjuk a már forró ételhez, hogy megőrizzük az ízét.
Felhasználható levesekben, főzelékekben, salátaöntetekben, szószokban, pácokban, mártásokban, darált húsokban, halételekben, kolbászárukban, növényi ecetek készítésekor, továbbá ecetes és vizes uborka eltevésekor remek aromát kölcsönöz.
Különösen alkalmas babos-, paradicsomos-, padlizsános-, cukkinis- és halételek fűszerezésére. Igényes konyhák nélkülözhetetlen fűszere. Petrezselyemzölddel, tárkonnyal, zsályával, rozmaringgal társítva becsinált-, ragulevesek, hal- és rákételek, burgonyából és babból készült ételek fűszere.
A köztudat a mediterrán térésg konyháihoz köti, de jelentős szerepe van a délkelet-ázsiai konyhában is.
Frissen erőteljesebb lesz az aromája, szárítva viszont veszít az erejéből.Amikor csak lehetőségünk van rá friss fűszerként használjuk.
Tárolása
Egész évben friss bazsalikomhoz juthatunk, ha a leveleket megmossuk, papírtörlőn leitatjuk, folpackba csomagoljuk, és a fagyasztóba tesszük. Összevágva, vajjal kikeverve is eltartható.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)
A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)
A chili ételbe téve nagyon csípős… és nagyon finom! Kész vagy arra, hogy megtapasztald, mi is az a...

Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

Szerzők: Dózsa György, Lontai Endre
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1979)
A nemzetek konyháinak ízvilága gazdag változatát nyújtja a különböző ételeknek. A fűszerek szélesebb...

Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)
Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)
Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

Szerző: Kissel, Renate
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A fűszerek ínycsiklandó zamatukkal, kellemes illatukkal jelentős mértékben javítják ételeink élvezeti...

Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A fűszernövények az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a...

Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)
Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)
Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)
Ez a fűszerkedvelők "kézikönyve", tele a legjobb receptekkel, amelyek mindig sikerültek is. Az öt fejezetben...

Szerző: Murrin, Orlando
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)
Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá...

Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)
Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)
Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...