torma
horseradish, Meerrettich, rábano picante, rafano, raifort
Jellemzői
Vadon is előforduló és szinte minden konyhakertben megtalálható fűszernövényünk, melynek a gyökerét használjuk fűszerként.
Két típusa közismert, az egyik a fehér sima héjú, édeskés ízű, a másik az érdes, kékes héjú csípős változat. Reszelésnél könnyeket fakasztó csípős illatát illóolaja okozza.
Magyarországon feltehetően a legkorábbi időktől ismerték és használták. A középkorban a kolostorkertek elmaradhatatlan tartozéka volt, mert gyökerét és levelét gyógyszerként tartották számon. Tény, hogy előnyösen befolyásolja a vérkeringést, étvágygerjesztő és gyomorjavító hatású.
Készen vagy a hagyományosan elkészített - ecet, cukor - vagy a tejszínes változatát vásárolhatjuk meg.
Konyhai felhasználása
Füstölt húsokhoz, kolbászokhoz, főtt marhahúshoz nagyon jó fűszer. Enyhébb nem csípős változata halételekhez nagyon finom, különösen füstölt lazachoz. Zöldségek savanyításához is nélkülözhetetlen.
Nagyobb levelei tölthetők, és önmagukban is lehetnek ételízesítők pl. a salátamártásé.
Erősen csípős ízét melegítéssel csökkenthetjük, de ezt mindig szárazon, s ne vízben tegyük. Levegőn hamar elveszíti fehér színét, ezért a reszelés után gyorsan készítsük el. Az elszíneződés megakadályozására legjobb a citromlé. Ha tehetjük a torma reszelését, ne a meleg konyhában, hanem a kertben, vagy a teraszon végezzük, így kevésbé irritál az erős aroma.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Szerző: Kissel, Renate
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A fűszerek ínycsiklandó zamatukkal, kellemes illatukkal jelentős mértékben javítják ételeink élvezeti...

Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)
A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)
Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Szerzők: Dózsa György, Lontai Endre
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1979)
A nemzetek konyháinak ízvilága gazdag változatát nyújtja a különböző ételeknek. A fűszerek szélesebb...

Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)
Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Szerző: Murrin, Orlando
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)
Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá...

Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)
Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)
Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)
Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A fűszernövények az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)
Ez a fűszerkedvelők "kézikönyve", tele a legjobb receptekkel, amelyek mindig sikerültek is. Az öt fejezetben...

Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)
Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)
A chili ételbe téve nagyon csípős… és nagyon finom! Kész vagy arra, hogy megtapasztald, mi is az a...