kapribogyó
alcaparra, capers, capperi, capres, kaporna, kápri, tüskés kaporna
A Földközi-tenger mellékén honos cserje borsó nagyságú, apró ezüstös pettyes, sötétzöld, leszedésekor éretlen virágbimbója. Sóban, ecetben, olajban konzerválják a leszedett és fonnyasztott bimbókat, amik így üvegekben, tartósítva kerülnek forgalomba. Termését hasonló módon konzerválva vásárolhatjuk meg.
Konyhai felhasználása
Mondhatni a legfinomabb fűszernövény. Az ínyencek kedvelt fűszere. Semmivel sem összetéveszthető az íze, diszkréten fanyar, nyomokban kesernyés.
Egyedülállóan alkalmas húsból, halból, rákból és a tenger gyümölcseiből készült saláták vagy ezekből készült más ételekhez adott mártások ízesítésére, díszítésére. Az ajóka vagy ismertebb nevén ringli gyűrű is egy szem kaprit ölel körül. Néhány szem kapri egy egyszerű vajas kenyeret is ínyencfalattá tesz.
Nagyon alkalmas halas, kaviáros, lazacos, sajtos, tojásos szendvicsek és juhtúrós körözött ízesítésére is. A barnamártás és családja készítésénél is jó.
Valaha a magyar vadas szósz nélkülözhetetlen eleme volt.
Főzni nem szabad, és meleg ételekbe csak a főzés befejezése után adjuk a kaprit a levével együtt.
Kitűnő még ragu és savanyú levesekbe (malacköröm és belsőség leves), szalontüdőben. A Holstein szelet és a Bélszín Sztroganoff módra készítésekor a csemegeuborka helyett /vagy mellett alkalmazva, egészen különleges ízhatást érhetünk el.
Tippek, fortélyok
Csekély mennyiségű fűszer megtöréséhez a kőmozsár a legalkalmasabb, mert a kis edényben kevés megy veszendőbe.
Az őrölt fűszerek hosszas tárolás esetén veszítenek az aromájukból. Különleges alkalmakra ezért ajánlott frissen őrölni őket. Ehhez egyszerűen serpenyőben zsiradék nélkül külön-külön megpirítjuk a magokat, és a konyhai robotgépben vagy mozsárban összezúzzuk.
Ha a fűszereket erős lángon sütjük, az ízük sokkal jobban érvényesül.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)
Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)
Ez a fűszerkedvelők "kézikönyve", tele a legjobb receptekkel, amelyek mindig sikerültek is. Az öt fejezetben...

Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A fűszernövények az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a...

Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)
Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)
A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)
A chili ételbe téve nagyon csípős… és nagyon finom! Kész vagy arra, hogy megtapasztald, mi is az a...

Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)
Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)
Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)
Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Szerző: Kissel, Renate
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A fűszerek ínycsiklandó zamatukkal, kellemes illatukkal jelentős mértékben javítják ételeink élvezeti...

Szerző: Murrin, Orlando
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)
Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá...

Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)
Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...