aszalt gyümölcs
dried fruit, frutos secos, Trockenfrüchte
Az aszalt gyümölcs ízletesebb, édesebb , mint a friss, ezért sütésnél, desszertek készítésénél nélkülözhetetlen.
Konyhai felhasználása
Leggyakrabban gyümölcskenyerekben, töltelékekben használjuk. Fogyaszthatjuk magában, vagy kandírozva édességként, műzlibe keverve és tejszínnel, joghurttal vagy sodóval leöntve. Nagyon kedveltek húsok töltéséhez is, különösen a szilva, áfonya és a sárgabarack.
Felhasználás előtt mossuk meg, áztassuk be egy éjszakára. Az áztatóvizet ne öntsük ki: ebben főzzük meg a gyümölcsöket.
Tippek, fortélyok
Ha a narancs vagy citrom vékonyan hámozott héját megszárítjuk, kávédarálón ledaráljuk, hetekig eltarthatjuk jól záródó üvegben, sütéshez használhatjuk.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)
A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Szerzők: Atkinson, Katherine, France, Christine, Mayhew, Maggie
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)
Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és...

Szerzők: Lejtényi Éva, Waldhauser György
Kiadó: Black & White Kiadó (2002)
A főzés művészet. A tudás semmit sem ér tehetség nélkül. Nem véletlen, hogy nagy színészek, sportolók...

Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)
Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)
A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)
Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből...

Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)
Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)
em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)
"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)
Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)
A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...