élesztő

Hefe, levadura, levures, lievito, yeast

élesztő
A magas sikértartalmú kenyértésztát élesztővel kelesztjük...

Friss élesztő

Az élesztő élesztőgomba sejtek tömege, amelyek cukorból alkoholt és széndioxidot termelnek. A legfontosabb kenyérkelesztő segédanyag. Csak kis mennyiségben vásároljuk, mivel hatékonyságát felbontása után hamar elveszíti. Fagyasztva is kapható.

Szárított élesztő

Ma szárított élesztőt kizárólag gyárakban állítanak elő. Általában melasz-víz keveréken tenyésztik. A friss élesztőhöz hasonló célokra hsználják, sokkal hosszabb ideig eltartható. Kapható azonnal oldódó formában is.

Sörélesztő

Nem kelesztőanyag, hanem ahogy a neve is mutatja, sörök, borok erjesztésére használják. Szárítva, porítva, vagy tabletták formájában kapható.

Tippek, fortélyok

Miért tanácsos a kelt tésztához használt lisztet megszitálni és mit tegyünk ha nem kellően kel a tészta?
A kelesztett tésztákhoz használt lisztet szitálással szellőztetjük át. Így jobban és gyorsabban kel meg a tészta. Ezért, ha nem kellően kelesztődik a tészta, újra verjük hólyagosra. Így az élesztőgombák oxigénhez jutnak és teszik a dolgukat.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
élesztő
A főzés alapanyagai Bailey, Adrian
A főzés alapanyagai
(Novotrade Kiadó, 1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, húsok, halak, tészták és még sok más étek bemutatásával. Alapvető tudnivalók a hétköznapi és különleges... bővebben...
facebook
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

Gyümölcsös sütemények Gyümölcsös sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Muffin Muffin
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

Nem is olyan régen, ha a muffinokról érdeklődtünk, válasz helyett csak csodálkozó szemekkel találkoztunk....

Melegszendvicsek, pizzák Melegszendvicsek, pizzák
Szerkesztő: Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

A pizza és a melegszendvics ma már a világon mindenütt ismert és népszerű. Az alap elkészítése egyszerű, a...

Paleolit sütemények Paleolit sütemények
Szerző: Mezei Elmira
Kiadó: Jaffa Kiadó (2013)

A házi sütemények különleges hangulatot teremtenek. Narancshéj, vanília, fűszerek édes illata száll a...

A legfinomabb kenyerek, péksütemények és kelt tészták A legfinomabb kenyerek, péksütemények és kelt tészták
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Villámgyors aprósütemények Villámgyors aprósütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2010)

Szeretne valami finomat gyorsan sütni? Ennyi finomság közü nem probléma, lehet az Borkrémmel töltött karika...

Muffin különlegességek Muffin különlegességek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2010)

A világ számos országában már ismert és kedvelt, a muffinra emlékeztető cupcake, nálunk is tért hódit....

155 bögrés sütemény 155 bögrés sütemény
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A finom sütemények mérleg nélkül és kevés, de jó minőségű hozzávalóval gyorsan...

Mikrohullámú sütő Mikrohullámú sütő
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)

A mikrohullámú sütő lassan már a konyha alapfelszereléséhez tartozik, habár sokan csak a fagyasztott...

Csokoládé Csokoládé
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A csokoládérajongók tábora szerte a világon egyetért abban, hogy már maga a csokoládé szó is mágikusan hat...

77 karácsonyi menü 77 karácsonyi menü
Szerző: Boda Zoltánné
Kiadó: Szalay Kiadó (2004)

Az ünnepek alkalmával mindig szeretnénk igazán kitenni magunkért, s karácsonykor különösen igyekszünk, hogy...

Sütemények enciklopédiája Sütemények enciklopédiája
Szerzők: Bardi, Carla, Dettore, Mariapaola, Gioffré, Rosalba, Vignozzi, Sarah
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Sütemények enciklopédiája a hazánkban megjelent legnagyobb süteményeskönyv. Az egyszerű piskótától a...

Kilófaló finomságok Kilófaló finomságok
Szerző: Szoó Judit
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Kilófaló sütemények után finomságok? Bizony! Sütemények és édességek mellett egyre több étel, leves és...

Együnk kevés hússal is finomat! Együnk kevés hússal is finomat!
Szerkesztő: Dr. Ráczalmási György
Kiadó: Lapkiadó Vállalat (1984)

A pizza napjaink kétségtelenül egyik legnépszerűbb étele. Eredetileg olasz, de ismeretes szinte az egész...

Egy szelet esküvő Egy szelet esküvő
Szerző: Horváth Eszter
Kiadó: Magánkiadás (2004)

A hiánypótló könyv nem az esküvő megszervezésével, hanem annak dekorációjával foglalkozik. Horváth Eszter...

Muffin Muffin
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

A muffin a változatosság híveinek kedvenc süteménye. Gyorsan elkészülnek, mindig mások és csábításuknak...

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Ez a mindentudó ázsiai serpenyő mind kedveltebb, hiszen segítségével szempillantás alatt zamatos ételek...

Villámgyors torták Villámgyors torták
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2010)

Nincs kedve órákig a konyhában állni, amíg elkészül egy szép torta? Nem probléma Dr. Oetker legújabb...