élesztő
Hefe, levadura, levures, lievito, yeast
Friss élesztő
Az élesztő élesztőgomba sejtek tömege, amelyek cukorból alkoholt és széndioxidot termelnek. A legfontosabb kenyérkelesztő segédanyag. Csak kis mennyiségben vásároljuk, mivel hatékonyságát felbontása után hamar elveszíti. Fagyasztva is kapható.
Szárított élesztő
Ma szárított élesztőt kizárólag gyárakban állítanak elő. Általában melasz-víz keveréken tenyésztik. A friss élesztőhöz hasonló célokra hsználják, sokkal hosszabb ideig eltartható. Kapható azonnal oldódó formában is.
Sörélesztő
Nem kelesztőanyag, hanem ahogy a neve is mutatja, sörök, borok erjesztésére használják. Szárítva, porítva, vagy tabletták formájában kapható.
Tippek, fortélyok
A kelesztett tésztákhoz használt lisztet szitálással szellőztetjük át. Így jobban és gyorsabban kel meg a tészta. Ezért, ha nem kellően kelesztődik a tészta, újra verjük hólyagosra. Így az élesztőgombák oxigénhez jutnak és teszik a dolgukat.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Tobai Róbert
Kiadó: MediaM Kiadó (2008)
"Olyan alapanyagok ezek, amelyeket mindig is szerettünk - ha bevalljuk, ha nem. Mind a marha, mind pedig a sertés -...

Szerzők: Bardi, Carla, Dettore, Mariapaola, Gioffré, Rosalba, Vignozzi, Sarah
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
A Sütemények enciklopédiája a hazánkban megjelent legnagyobb süteményeskönyv. Az egyszerű piskótától a...

Szerző: Greifenstein, Gina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)
Hússzeletek csúcsformában! Ropogós bundában - klasszikus és finom! Ám a hússzeletek valódi sztárok lehetnek...

Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)
A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének...

Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)
A kilencedik kötetben összegyűjtöttük az olajban, zsírban sült tészták receptjeit. Elsőre rögtön a...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)
Németországban régen, de nálunk is fogalommá vált a Dr. Oetker márkanév. A cég sütéshez-főzéshez...

Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2012)
Ha valakik, akkor nagymamáink aztán igazán tudják, mitől lesz egy sütemény felejthetetlen élmény, gyermekeik...

Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)
"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Kiadó: Art Nouveau Kiadó (2012)
Ez az egyedi tervezésű pizzásdoboz 30 receptet tartalmazó szakácskönyvet rejt, amely sikeres sütést, finom...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)
Most még jobbat! Klasszikusok Dr. Oetkertől Az új süteményeskönyv olyan kezdőknek készült, akik már eleve...

Szerkesztő: Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)
A lassú tűznél, a kerti tűzrakó parazsánál sütött húsféléknek különleges zamata, az így készült...

Szerző: Mezei Elmira
Kiadó: Jaffa Kiadó (2013)
A házi sütemények különleges hangulatot teremtenek. Narancshéj, vanília, fűszerek édes illata száll a...

Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)
Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

Szerzők: Csigó László, Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2012)
Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Szerző: Blaser Zsuzsanna
Kiadó: Underground Kiadó (2014)
Kedves Olvasó! Ön egy olyan szakácskönyv harmadik fejezetét tartja a kezében, amely egyaránt ízletes...

Kiadó: Vince Kiadó (2008)
A könnyen elkészíthető, illatos, laza tésztájú, frissen sült muffin az egyik legnépszerűbb sütemény. A...

Kiadó: Vince Kiadó (2006)
A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt....

Szerkesztő: Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)
A pizza és a melegszendvics ma már a világon mindenütt ismert és népszerű. Az alap elkészítése egyszerű, a...

Szerző: Varga Gábor
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2010)
A Varga Gábor által szerkesztett, főleg desszertek, de más finomságok receptjeit is bemutató gasztronómiai...