leveskocka
Általában ízfokozásra használt készítmények. Ma már nagyon sok változata ismert. Használatával kiváltjuk az alaplevek készítését.
Szárított zöldségek, fűszerek, fűszerkivonatok, só, ízfokozók felhasználásával készülnek. Általában a jó minőségűek tartósítószert nem tartalmaznak.
Konyhai felhasználásuk
A kereskedelemben ma már szinte a bőség zavarával küszködünk, amikor választásra kerül a sor. Mindig azt kell meggondolnunk, hogy milyen ételhez akarjuk használni. A "könnyebb" ízt adók, mint a tyúkhúsleves, szárnyashúsleves kocka a könnyebb levesek, főzelékek, húsok fűszerezésére jók. Az erőleves, marhahúsleves a marha vagy sertéshúsból főzött húslevesekhez, "nehezebb" főzelékek ízesítéséhez alkalmasabbak. A halászlé kockák, gulyásleves kocka értelemszerűen a gulyáshoz, halászléhez jó.
A kockák szárított zöldségekből, szárított húsból, sóból, aromákból, zöldségkivonatokból készülnek, növényi, állati zsírt is tartalmaznak. Figyeljünk a tárolásra és a lejárati időre.