barna cukor
azúcar morena, barbados-cukor, brauner Zucker, brown sugar, cassonade, demerera-cukor, puha barna cukor, zucchero di canna
Barna cukor
A nyers barna cukornak több fajtája van, pl. a demerara- vagy a barbados- cukor. Anyaországában tisztítják és csomagolva exportálják. Ízük és külsejük különböző, főleg sötét, zsíros tésztákban használják.
Puha barna cukor
Egyes gyártók a nyers változattól eltérő barna cukrot is gyártanak: a finomított cukorhoz cukornádmelaszt adnak, így a kristályok körül vízben oldható melaszburok keletkezik, míg a nyers barnacukor a melaszt a kristályok belsejében tartalmazza. A sötét változatát kávéhoz, pelyhekhez, fűszeres és gyümölcsös süteményekhez használják. A piacokon más barna cukrok is léteznek, növényi festékkel megfestett finomított cukrok. Ezt a csomagoláson feltüntetik.
Tippek, fortélyok
Az ananász felülete nem barnul meg, ha vágási felülettel lefelé, cukorral meghintett tányérra tesszük. Így tároljuk a hűtőben is.
Kevés cukor hozzáadása aromásabbá teszi és elősegíti a pirított ételek barnulását.
Ha a szabadtéri sütésnél egy marék cukrot szórunk a lángra, a parázs illatossá válik.
Szebb és ízletesebb lesz a spárga, ha a főzővízébe a só mellett citromlét és kevés cukrot is rakunk és csak annyira főzzük meg, hogy "roppanós" maradjon.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)
A méhtermékek a természet csodái. Különleges táplálékok, kiemelkedő szerepet játszanak az egészség...

Szerző: Frank, Renate
Kiadó: Cser Kiadó (2006)
A méz gyógyító hatását, finom ízét már az ókori kultúrák is ismerték. Napjainkban a tudomány újabb és...

Szerző: Robert, Frederic
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)
Cukrász- és péksütemények, cukorkák, csokoládédesszertek, fagylaltok, szorbetek, gyümölcsök és aromák -...