méz

honey, Honig, miel, miele

méz
Az emberiség legősibb édesítőszere...

Beltartalmi értéke

A méz tartalmaz szénhidrátokat, cukrokat, fehérjéket, különböző szerves savakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és természetes antibiotikumokat. Szénhidráttartalma kb. 80-85 %, ami főként szőlőcukor és gyümölcscukor keveréke.
Illata, íze erősen aromás, csak a mézre jellemző, melyet egyedivé tesz annak a növénynek a virágjára jellemző illat és aroma, amely pollenjéből készítették a méhek a mézet. Színe a világossárgától (akác méz) a sötétbarnáig (gesztenye méz) terjed. Állaga szirupra emlékeztető, hígabban vagy sűrűbben folyó. A hígabb, mint például az akác méz, nem vizes, hanem a különböző, benne lévő cukrok aránya más, mint a sűrűbb gesztenyemézben. A mézet gyakran hamisítják, mégpedig úgy, hogy a méhekkel répacukrot etetnek. Tárolás közben az ilyen méz alján vastagon kicsapódik a cukor

Konyhai felhasználása

Használjuk édesítőszerként (cukor helyett) egyes süteményeknek alkotórésze, melytől különleges ízt kapnak - elsősorban a karácsonyi süteményeknél használjuk. Egyes húsételekhez készített mártások fontos alkotórésze. Gyakran használjuk roston sült húsok pácolására is.
Különleges csemege a lépesméz, melyről elmondható, hogy az emberiség első és ősi rágógumija. Jó tudni, hogy a méz nemhogy fogszuvasodást okozna, de a bennelévő baktérium elleni anyagok, akár még védhetik is a fogainkat. Igaz ami igaz a mézzel nehéz "bánni". Ragad, maszatol, lecseppen a kanálról, s egyben vastagon rajta is marad, mikor nem kellene és orvul lefolyik a vajaskenyérről. Mindezen a nehézségeken átsegít a méz szeretete, a mézpörgető használata és a kenyérről sem folyik le, ha szobahőmérsékletű vajjal elkeverjük. Az ilyen vajas-mézes kenyér még gyerek kezébe is adható. Majdnem üzembiztos. A másik fontos tudnivaló, hogy a mézben lévő biológiailag fontos, gyógyhatású anyagok hő hatására elbomlanak. Ezért a mézet ne tegyük forró ételbe, teába.

Melyik méz mire a leghatásosabb?

Hársfaméz - megfázás, torokgyulladás kezelésére, köhögés csillapításra használják nagyon régen. Idegnyugtató hatása is van.
Akácméz - vizelethajtó hatású, erősíti a vese, mellékvese és a máj működését. Emésztési zavarok enyhítésére, gyomorsavtúltengés kezelésére is ajánlják.
Gesztenyeméz - étvágytalanság, vérszegénység ellen jótékony hatású. Visszerek kezelésére is ajánlják.
Hajdinaméz - szívbetegnek ajánlják a fogyasztását.

Tárolása

A hűtőben elkristályosodhat, veszít az élvezeti értékéből. Jól lezárt üvegben, dobozban szinte bármeddig elállhat.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció