Kulinária - Európai konyhaművészet

Kulinária - Európai konyhaművészet
Aki vendégül látja a barátait, ám maga nem ügyel személyesen étkeik elkészítésére, nem méltó arra, hogy barátai legyenek. / Az ember pecsenyesütőnek születik, és szakáccsá válik. / Az asztal az egyetlen hely, ahol az ember sohasem unatkozik az első óra során. / A majonézzel mindent megtehetünk, csak rá nem ülhetünk. / Új étkek felfedezése többet tesz az ember boldogságáért, mint új csillagoké. / A Teremtő arra kötelezte az embert, hogy léte fenntartása céljából egyen, erre étvággyal ösztönzi, és az élvezettel jutalmazza. / Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy. / A szakácsmesterség a legősibb a művészetek között, hiszen Ádám éhgyomorral született.

A cikk forrása

Magyar Tartalomipari Szövetség

Ez az impozáns, lenyűgöző album igazán megérdemli, hogy méltatását az ízlelés örömének, a kiváló étkek élvezetének legfőbb klasszikus írójától, a kétszáz éve élt Jean Anthelme Brillat-Savarin-től vett idézetek vezessék be, akire az erről szóló művéért emlékszik ma is a világ.

Méltatását megírni ugyanakkor nagyon is nehéz. Ha az étkezés örömeit illetően nem vagyunk egészen aszkéták, úgy bárhol nézünk is bele, vagy akárcsak felidézzük a benne látottakat, olvasottakat, képzeletünk máris magával ragadja figyelmünket, és csodás étkek és itókák élvezete körül forog. És itt nagyon van min... Az évezredes gyökerű, ezerszínű kultúrájára oly büszke Európában egészen bizonyosan a konyhaművészet az, amelyben minden nép kultúrája - a maga ízlésvilága szerint és a lehetőségei körében - a mívesség felső fokára emelkedett, és a legszélesebb körben átjárt gazdagokat és szegényeket. Tény, hogy ennek a gazdasági kihatásai is óriásiak, hiszen ebből következett, hogy a modern világgazdaságban az élelmiszeripar és -kereskedelem, valamint a vendéglátás a legfontosabb iparágak közé tartozzanak. Enni pedig sokféleképpen lehet. A legigénytelenebb módja a puszta táplálkozás, ám az ember, ha teheti, ennél többre becsüli, és többel is kényezteti magát, szeretteit, barátait. Így az éhség puszta elverésénél többre hivatott étkek skálája is az istenadta nép hagyományos ételeitől és italaitól a mesterszakácsok remekeiig terjed. Ékes és magával ragadó bizonyság erre ez a kötet.

Mesteri fokon teljesíti címe ígéretét. "Mi jó falat szem-szájnak ingere". Egységes európai konyhaművészet szerencsénkre nincs - hiszen éppen az a változatosság a gyönyörködtető, ahogyan a különféle európai népek megalkotják a saját csemegéiket, és akár a csaknem azonos alapanyagokból is a legkülönfélébb remekek szinte végtelen sorát állítják elő az egyszerű, ám ízletesektől a csipkésen bonyolultakig. Mindezekből válogat ez a 640 oldalnyi élvezet és kísértés, bevezetője szavával a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája. Országok, népek, tájak jellegzetes étkeiről és azok sajátos hozzávalóiról szóló hangulatos írások és valódi enciklopédikus szócikkek - így sok egyéb közt három-három oldal a teáról, valamint az olasz borokról és borvidékekről, kettő-kettő a whiskyről és a német kenyerekről, egy-egy a tokaji aszúról, a toszkán vin santo-ról, a dijoni mustárról, valamint az olasz grappáról -, elkészítésre alkalmas receptekkel, magyarázatokkal, mesterfogásokkal, és érdekes vonásokkal készítőikről és fogyasztóikról. Az élvezetek kiteljesítéséhez még a szivarokról is szól. Fűszerezésként például a skótok nemzeti eledeléül szolgáló gömböcnél megtaláljuk Robert Burns versét Hajnal Anna fordításában, Franciaország fejezetében alapszótárt a borhoz. Természetesen mindez rengeteg szemet gyönyörködtető, ínycsiklandó képpel. Szilárd aszkétát is kísértésbe hozna.

2009. április

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Kulinária - Európai konyhaművészet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
van itthon

Kapcsolódó könyvek

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Bécs - Ízek városa Bécs - Ízek városa
Szerző: Füreder Balázs
Kiadó: Holnap Kiadó (2016)

Bécs hangulatát birodalmi múltja és világhírű épületei teremtik meg. Ki ne ismerné – legalább...

A római konyha A római konyha
Szerző: Lénárd Sándor
Kiadó: Magvető Kiadó (2004)

Lénárd Sándor, a Völgy a világ végén című nagyszerű regény szerzője kulturális kalandtúrára hívja...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Csizma az asztalon Csizma az asztalon
Szerzők: Illés Andrea, Repka Noémi
Kiadó: Scolar Kiadó (2012)

Csizma az asztalon. Furcsa látvány, metaforában megfogalmazva, mégis éppen ez szakácskönyvünk célja: az...

Francia kulinária Francia kulinária
Szerkesztő: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő...

A kínai tea A kínai tea
Szerző: Tong, Liu
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A tea a földi tisztaság szimbóluma. Van valami a természetében ami az élet csendes szemlélésének világába...

Kóstoló a múltból Kóstoló a múltból
Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

Aranyszarvas földjén Aranyszarvas földjén
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Vér János, Vér Jánosné
Kiadó: Timp Kiadó (2007)

A Tápió vidéke titkokat őriz. Még 1929. februárjában a tápiószelei Blaskovich János kifejti: „Ha a jelek...

Olasz kulinária Olasz kulinária
Szerző: Piras, Claudia
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai...

Kulinária Kulinária
Szerzők: Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez...

Spanyol kulinária Spanyol kulinária
Szerkesztő: Trutter, Marion
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet...

Íz-világjáró Íz-világjáró
Szerző: Bourdain, Anthony
Kiadó: Cephalion Kiadó (2007)

Amerika kedvenc szakácsa, Anthony Bourdain, felkerekedik, hogy megtalálja az ételek Szent-Grálját:...

Lakoma Lakoma
Szerző: Váncsa István
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Váncsa István új szakácskönyve a Lakomacímű sorozat első darabja, amely a Mediterráneumból a görög,...

...elvitelre! ...elvitelre!
Szerző: Lóránth Ervin
Kiadó: MA2 Agency (2004)

Nos, Hölgyeim és Uraim, mindenek előtt szögezzük le; nem csak elvitelre! Egy jó könyv, egy jó hely, jó...

Ételmesék Ételmesék
Szerző: Marton Levente
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Nem szokványos szakácskönyvet kínálunk ezúttal, hanem olyan receptek gyűjteményét, amely az étkek...

Felnőtt húsleves Felnőtt húsleves
Szerzők: Dr. Csernus Imre, Pampuryk Péter
Kiadó: Jaffa Kiadó (2010)

Úgy érzem, Magyarországon ma egy rinyáló, rosszindulattal teli életérzés uralkodik. Nem tudom, hogy mennyire...

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Az olasz konyha alapjai Az olasz konyha alapjai
Szerzők: Schinharl, Cornelia, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2003)

Az olasz konyha megszállottja? A főzés alapkönyvének & A sütés alapkönyvének rajongója, amelyek az...

Kapcsolódó cikkek