Kulinária - Európai konyhaművészet

Kulinária - Európai konyhaművészet
Aki vendégül látja a barátait, ám maga nem ügyel személyesen étkeik elkészítésére, nem méltó arra, hogy barátai legyenek. / Az ember pecsenyesütőnek születik, és szakáccsá válik. / Az asztal az egyetlen hely, ahol az ember sohasem unatkozik az első óra során. / A majonézzel mindent megtehetünk, csak rá nem ülhetünk. / Új étkek felfedezése többet tesz az ember boldogságáért, mint új csillagoké. / A Teremtő arra kötelezte az embert, hogy léte fenntartása céljából egyen, erre étvággyal ösztönzi, és az élvezettel jutalmazza. / Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy. / A szakácsmesterség a legősibb a művészetek között, hiszen Ádám éhgyomorral született.

A cikk forrása

Magyar Tartalomipari Szövetség

Ez az impozáns, lenyűgöző album igazán megérdemli, hogy méltatását az ízlelés örömének, a kiváló étkek élvezetének legfőbb klasszikus írójától, a kétszáz éve élt Jean Anthelme Brillat-Savarin-től vett idézetek vezessék be, akire az erről szóló művéért emlékszik ma is a világ.

Méltatását megírni ugyanakkor nagyon is nehéz. Ha az étkezés örömeit illetően nem vagyunk egészen aszkéták, úgy bárhol nézünk is bele, vagy akárcsak felidézzük a benne látottakat, olvasottakat, képzeletünk máris magával ragadja figyelmünket, és csodás étkek és itókák élvezete körül forog. És itt nagyon van min... Az évezredes gyökerű, ezerszínű kultúrájára oly büszke Európában egészen bizonyosan a konyhaművészet az, amelyben minden nép kultúrája - a maga ízlésvilága szerint és a lehetőségei körében - a mívesség felső fokára emelkedett, és a legszélesebb körben átjárt gazdagokat és szegényeket. Tény, hogy ennek a gazdasági kihatásai is óriásiak, hiszen ebből következett, hogy a modern világgazdaságban az élelmiszeripar és -kereskedelem, valamint a vendéglátás a legfontosabb iparágak közé tartozzanak. Enni pedig sokféleképpen lehet. A legigénytelenebb módja a puszta táplálkozás, ám az ember, ha teheti, ennél többre becsüli, és többel is kényezteti magát, szeretteit, barátait. Így az éhség puszta elverésénél többre hivatott étkek skálája is az istenadta nép hagyományos ételeitől és italaitól a mesterszakácsok remekeiig terjed. Ékes és magával ragadó bizonyság erre ez a kötet.

Mesteri fokon teljesíti címe ígéretét. "Mi jó falat szem-szájnak ingere". Egységes európai konyhaművészet szerencsénkre nincs - hiszen éppen az a változatosság a gyönyörködtető, ahogyan a különféle európai népek megalkotják a saját csemegéiket, és akár a csaknem azonos alapanyagokból is a legkülönfélébb remekek szinte végtelen sorát állítják elő az egyszerű, ám ízletesektől a csipkésen bonyolultakig. Mindezekből válogat ez a 640 oldalnyi élvezet és kísértés, bevezetője szavával a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája. Országok, népek, tájak jellegzetes étkeiről és azok sajátos hozzávalóiról szóló hangulatos írások és valódi enciklopédikus szócikkek - így sok egyéb közt három-három oldal a teáról, valamint az olasz borokról és borvidékekről, kettő-kettő a whiskyről és a német kenyerekről, egy-egy a tokaji aszúról, a toszkán vin santo-ról, a dijoni mustárról, valamint az olasz grappáról -, elkészítésre alkalmas receptekkel, magyarázatokkal, mesterfogásokkal, és érdekes vonásokkal készítőikről és fogyasztóikról. Az élvezetek kiteljesítéséhez még a szivarokról is szól. Fűszerezésként például a skótok nemzeti eledeléül szolgáló gömböcnél megtaláljuk Robert Burns versét Hajnal Anna fordításában, Franciaország fejezetében alapszótárt a borhoz. Természetesen mindez rengeteg szemet gyönyörködtető, ínycsiklandó képpel. Szilárd aszkétát is kísértésbe hozna.

2009. április

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Kulinária - Európai konyhaművészet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
recepttár

Kapcsolódó könyvek

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

Ét-vágy Ét-vágy
Szerkesztő: Freedman, Paul
Kiadó: Jószöveg Műhely Kiadó (2008)

E könyv -elsőként a világon- az étkezési szokások legújabb kutatási eredményeinek segítségével igyekszik...

Al dente Al dente
Szerző: Black, William
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti...

Az olasz konyha alapjai Az olasz konyha alapjai
Szerzők: Schinharl, Cornelia, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2003)

Az olasz konyha megszállottja? A főzés alapkönyvének & A sütés alapkönyvének rajongója, amelyek az...

Íz-világjáró Íz-világjáró
Szerző: Bourdain, Anthony
Kiadó: Cephalion Kiadó (2007)

Amerika kedvenc szakácsa, Anthony Bourdain, felkerekedik, hogy megtalálja az ételek Szent-Grálját:...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Az ízlés fiziológiája Az ízlés fiziológiája
Szerző: Brillat-Savarin, Anthelme
Kiadó: Fapadoskönyv Kiadó (2012)

„A gasztronómia az egyetlen olyan élvezet, ami soha nem fáraszt” – vallja a téma alapművének...

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

Konyhanyelv Konyhanyelv
Szerző: Marton Levente
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2011)

"Az ételkultúra otthon kezdődik. Nincs jó étterem, nem is lehet igazán jó étterem olyan országban, ahol nem...

Jaj a legyőzötteknek, avagy Süssünk-főzzünk másnaposan Jaj a legyőzötteknek, avagy Süssünk-főzzünk másnaposan
Szerzők: Cserna-Szabó András, Darida Benedek
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A borral, a mámorral, az eksztázissal már sokan foglalkoztak, de a legkomolyabb gondolkodók is restek voltak...

Lakoma Lakoma
Szerző: Váncsa István
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Váncsa István új szakácskönyve a Lakomacímű sorozat első darabja, amely a Mediterráneumból a görög,...

Magyar kóstoló Magyar kóstoló
Szerző: Gergely Anikó
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett...

Olasz kulinária Olasz kulinária
Szerző: Piras, Claudia
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai...

A római konyha A római konyha
Szerző: Lénárd Sándor
Kiadó: Magvető Kiadó (2004)

Lénárd Sándor, a Völgy a világ végén című nagyszerű regény szerzője kulturális kalandtúrára hívja...

Hogyan legyünk alkoholisták? Hogyan legyünk alkoholisták?
Szerző: Tompa Imre
Kiadó: Jaffa Kiadó (2007)

A Hogyan legyünk alkoholisták? laza és csapongó antológia, az ezredforduló óta borújságírással foglalkozó...

Isztambuli vendégség Isztambuli vendégség
Szerző: Szentesi Zöld László
Kiadó: Valera Kiadó (2015)

A török konyhával keleti utazásaimon kezdtem barátkozni. Először csak felfigyeltem az ízekre, észrevettem,...

A tökéletesség nyomában A tökéletesség nyomában
Szerző: Blumenthal, Heston
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Heston Blumenthal, a világ egyik legelismertebb séfje, hírnevét éttermében, a neves The Fat Duckban alapozta...

Kínai konyha- egyszerűen Kínai konyha- egyszerűen
Szerző: Kwong, Kylie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Még soha nem volt ilyen egyszerű kínai ételt készíteni otthon - csak ez a könyv, egy wok és egy gyors...

...elvitelre! ...elvitelre!
Szerző: Lóránth Ervin
Kiadó: MA2 Agency (2004)

Nos, Hölgyeim és Uraim, mindenek előtt szögezzük le; nem csak elvitelre! Egy jó könyv, egy jó hely, jó...

Kapcsolódó cikkek