Kulinária - Európai konyhaművészet

Kulinária - Európai konyhaművészet
Aki vendégül látja a barátait, ám maga nem ügyel személyesen étkeik elkészítésére, nem méltó arra, hogy barátai legyenek. / Az ember pecsenyesütőnek születik, és szakáccsá válik. / Az asztal az egyetlen hely, ahol az ember sohasem unatkozik az első óra során. / A majonézzel mindent megtehetünk, csak rá nem ülhetünk. / Új étkek felfedezése többet tesz az ember boldogságáért, mint új csillagoké. / A Teremtő arra kötelezte az embert, hogy léte fenntartása céljából egyen, erre étvággyal ösztönzi, és az élvezettel jutalmazza. / Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy. / A szakácsmesterség a legősibb a művészetek között, hiszen Ádám éhgyomorral született.

A cikk forrása

Magyar Tartalomipari Szövetség

Ez az impozáns, lenyűgöző album igazán megérdemli, hogy méltatását az ízlelés örömének, a kiváló étkek élvezetének legfőbb klasszikus írójától, a kétszáz éve élt Jean Anthelme Brillat-Savarin-től vett idézetek vezessék be, akire az erről szóló művéért emlékszik ma is a világ.

Méltatását megírni ugyanakkor nagyon is nehéz. Ha az étkezés örömeit illetően nem vagyunk egészen aszkéták, úgy bárhol nézünk is bele, vagy akárcsak felidézzük a benne látottakat, olvasottakat, képzeletünk máris magával ragadja figyelmünket, és csodás étkek és itókák élvezete körül forog. És itt nagyon van min... Az évezredes gyökerű, ezerszínű kultúrájára oly büszke Európában egészen bizonyosan a konyhaművészet az, amelyben minden nép kultúrája - a maga ízlésvilága szerint és a lehetőségei körében - a mívesség felső fokára emelkedett, és a legszélesebb körben átjárt gazdagokat és szegényeket. Tény, hogy ennek a gazdasági kihatásai is óriásiak, hiszen ebből következett, hogy a modern világgazdaságban az élelmiszeripar és -kereskedelem, valamint a vendéglátás a legfontosabb iparágak közé tartozzanak. Enni pedig sokféleképpen lehet. A legigénytelenebb módja a puszta táplálkozás, ám az ember, ha teheti, ennél többre becsüli, és többel is kényezteti magát, szeretteit, barátait. Így az éhség puszta elverésénél többre hivatott étkek skálája is az istenadta nép hagyományos ételeitől és italaitól a mesterszakácsok remekeiig terjed. Ékes és magával ragadó bizonyság erre ez a kötet.

Mesteri fokon teljesíti címe ígéretét. "Mi jó falat szem-szájnak ingere". Egységes európai konyhaművészet szerencsénkre nincs - hiszen éppen az a változatosság a gyönyörködtető, ahogyan a különféle európai népek megalkotják a saját csemegéiket, és akár a csaknem azonos alapanyagokból is a legkülönfélébb remekek szinte végtelen sorát állítják elő az egyszerű, ám ízletesektől a csipkésen bonyolultakig. Mindezekből válogat ez a 640 oldalnyi élvezet és kísértés, bevezetője szavával a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája. Országok, népek, tájak jellegzetes étkeiről és azok sajátos hozzávalóiról szóló hangulatos írások és valódi enciklopédikus szócikkek - így sok egyéb közt három-három oldal a teáról, valamint az olasz borokról és borvidékekről, kettő-kettő a whiskyről és a német kenyerekről, egy-egy a tokaji aszúról, a toszkán vin santo-ról, a dijoni mustárról, valamint az olasz grappáról -, elkészítésre alkalmas receptekkel, magyarázatokkal, mesterfogásokkal, és érdekes vonásokkal készítőikről és fogyasztóikról. Az élvezetek kiteljesítéséhez még a szivarokról is szól. Fűszerezésként például a skótok nemzeti eledeléül szolgáló gömböcnél megtaláljuk Robert Burns versét Hajnal Anna fordításában, Franciaország fejezetében alapszótárt a borhoz. Természetesen mindez rengeteg szemet gyönyörködtető, ínycsiklandó képpel. Szilárd aszkétát is kísértésbe hozna.

2009. április

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Kulinária - Európai konyhaművészet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
lexikon

Kapcsolódó könyvek

A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

Budapest Budapest
Szerző: Csapó Katalin
Kiadó: Holnap Kiadó (2007)

A könyv nem egyszerűen csak szakácskönyv. A magyar kultúra egyik komoly szegmense a konyhaművészet, ami...

Lakoma Lakoma
Szerző: Váncsa István
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Váncsa István új szakácskönyve a Lakomacímű sorozat első darabja, amely a Mediterráneumból a görög,...

Felnőtt húsleves Felnőtt húsleves
Szerzők: Dr. Csernus Imre, Pampuryk Péter
Kiadó: Jaffa Kiadó (2010)

Úgy érzem, Magyarországon ma egy rinyáló, rosszindulattal teli életérzés uralkodik. Nem tudom, hogy mennyire...

Mexikói konyha lépésről lépésre Mexikói konyha lépésről lépésre
Szerzők: Mas, Teresa, Gandara, Inés, Gómez, Maria Jose, Esteve, Jorge, Cuesta, Pepe
Kiadó: HVG Kiadó (2011)

A mexikói konyhaművészet gyökerei még a Kolumbusz előtti kultúrákból erednek. Máig megőrizte e régi korok...

Kínai konyha- egyszerűen Kínai konyha- egyszerűen
Szerző: Kwong, Kylie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Még soha nem volt ilyen egyszerű kínai ételt készíteni otthon - csak ez a könyv, egy wok és egy gyors...

Németország ízei Németország ízei
Szerző: Bereznay Tamás
Kiadó: Boook Kiadó (2010)

Bereznay Tamás harmadik könyvét tartja most kezében az olvasó. A közismert szakács, akinek Mai magyar konyha...

A borról A borról
Szerző: Exley, Helen
Kiadó: Alexandra Kiadó (2015)

Pompás festmények és a legjobb, borral kapcsolatos idézetek gyűjteménye nem csak borkedvelőknek - a...

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

Végigettem Indiát Végigettem Indiát
Szerző: Banerji, Chitrita
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

India kulturális, történelmi és művészeti kincsek tárháza, minden utazót elbűvöl. De ismerjük-e ennek az...

Magyar kóstoló Magyar kóstoló
Szerző: Gergely Anikó
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett...

Konyhanyelv Konyhanyelv
Szerző: Marton Levente
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2011)

"Az ételkultúra otthon kezdődik. Nincs jó étterem, nem is lehet igazán jó étterem olyan országban, ahol nem...

Jaj a legyőzötteknek, avagy Süssünk-főzzünk másnaposan Jaj a legyőzötteknek, avagy Süssünk-főzzünk másnaposan
Szerzők: Cserna-Szabó András, Darida Benedek
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A borral, a mámorral, az eksztázissal már sokan foglalkoztak, de a legkomolyabb gondolkodók is restek voltak...

Al dente Al dente
Szerző: Black, William
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Ételmesék Ételmesék
Szerző: Marton Levente
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Nem szokványos szakácskönyvet kínálunk ezúttal, hanem olyan receptek gyűjteményét, amely az étkek...

Hogyan legyünk alkoholisták? Hogyan legyünk alkoholisták?
Szerző: Tompa Imre
Kiadó: Jaffa Kiadó (2007)

A Hogyan legyünk alkoholisták? laza és csapongó antológia, az ezredforduló óta borújságírással foglalkozó...

Kapcsolódó cikkek