Kulinária - Európai konyhaművészet

Kulinária - Európai konyhaművészet
Aki vendégül látja a barátait, ám maga nem ügyel személyesen étkeik elkészítésére, nem méltó arra, hogy barátai legyenek. / Az ember pecsenyesütőnek születik, és szakáccsá válik. / Az asztal az egyetlen hely, ahol az ember sohasem unatkozik az első óra során. / A majonézzel mindent megtehetünk, csak rá nem ülhetünk. / Új étkek felfedezése többet tesz az ember boldogságáért, mint új csillagoké. / A Teremtő arra kötelezte az embert, hogy léte fenntartása céljából egyen, erre étvággyal ösztönzi, és az élvezettel jutalmazza. / Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy. / A szakácsmesterség a legősibb a művészetek között, hiszen Ádám éhgyomorral született.

A cikk forrása

Magyar Tartalomipari Szövetség

Ez az impozáns, lenyűgöző album igazán megérdemli, hogy méltatását az ízlelés örömének, a kiváló étkek élvezetének legfőbb klasszikus írójától, a kétszáz éve élt Jean Anthelme Brillat-Savarin-től vett idézetek vezessék be, akire az erről szóló művéért emlékszik ma is a világ.

Méltatását megírni ugyanakkor nagyon is nehéz. Ha az étkezés örömeit illetően nem vagyunk egészen aszkéták, úgy bárhol nézünk is bele, vagy akárcsak felidézzük a benne látottakat, olvasottakat, képzeletünk máris magával ragadja figyelmünket, és csodás étkek és itókák élvezete körül forog. És itt nagyon van min... Az évezredes gyökerű, ezerszínű kultúrájára oly büszke Európában egészen bizonyosan a konyhaművészet az, amelyben minden nép kultúrája - a maga ízlésvilága szerint és a lehetőségei körében - a mívesség felső fokára emelkedett, és a legszélesebb körben átjárt gazdagokat és szegényeket. Tény, hogy ennek a gazdasági kihatásai is óriásiak, hiszen ebből következett, hogy a modern világgazdaságban az élelmiszeripar és -kereskedelem, valamint a vendéglátás a legfontosabb iparágak közé tartozzanak. Enni pedig sokféleképpen lehet. A legigénytelenebb módja a puszta táplálkozás, ám az ember, ha teheti, ennél többre becsüli, és többel is kényezteti magát, szeretteit, barátait. Így az éhség puszta elverésénél többre hivatott étkek skálája is az istenadta nép hagyományos ételeitől és italaitól a mesterszakácsok remekeiig terjed. Ékes és magával ragadó bizonyság erre ez a kötet.

Mesteri fokon teljesíti címe ígéretét. "Mi jó falat szem-szájnak ingere". Egységes európai konyhaművészet szerencsénkre nincs - hiszen éppen az a változatosság a gyönyörködtető, ahogyan a különféle európai népek megalkotják a saját csemegéiket, és akár a csaknem azonos alapanyagokból is a legkülönfélébb remekek szinte végtelen sorát állítják elő az egyszerű, ám ízletesektől a csipkésen bonyolultakig. Mindezekből válogat ez a 640 oldalnyi élvezet és kísértés, bevezetője szavával a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája. Országok, népek, tájak jellegzetes étkeiről és azok sajátos hozzávalóiról szóló hangulatos írások és valódi enciklopédikus szócikkek - így sok egyéb közt három-három oldal a teáról, valamint az olasz borokról és borvidékekről, kettő-kettő a whiskyről és a német kenyerekről, egy-egy a tokaji aszúról, a toszkán vin santo-ról, a dijoni mustárról, valamint az olasz grappáról -, elkészítésre alkalmas receptekkel, magyarázatokkal, mesterfogásokkal, és érdekes vonásokkal készítőikről és fogyasztóikról. Az élvezetek kiteljesítéséhez még a szivarokról is szól. Fűszerezésként például a skótok nemzeti eledeléül szolgáló gömböcnél megtaláljuk Robert Burns versét Hajnal Anna fordításában, Franciaország fejezetében alapszótárt a borhoz. Természetesen mindez rengeteg szemet gyönyörködtető, ínycsiklandó képpel. Szilárd aszkétát is kísértésbe hozna.

2009. április

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Kulinária - Európai konyhaművészet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
ételfotó

Kapcsolódó könyvek

Németország ízei Németország ízei
Szerző: Bereznay Tamás
Kiadó: Boook Kiadó (2010)

Bereznay Tamás harmadik könyvét tartja most kezében az olvasó. A közismert szakács, akinek Mai magyar konyha...

Firenze - ízek városa Firenze - ízek városa
Kiadó: Holnap Kiadó (2007)

Az olasz város és az olaszok kultúrtörténetébe nyerhetünk bepillantást, mindezt a sajátos és híres olasz...

Csizma az asztalon Csizma az asztalon
Szerzők: Illés Andrea, Repka Noémi
Kiadó: Scolar Kiadó (2012)

Csizma az asztalon. Furcsa látvány, metaforában megfogalmazva, mégis éppen ez szakácskönyvünk célja: az...

Végigettem Indiát Végigettem Indiát
Szerző: Banerji, Chitrita
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

India kulturális, történelmi és művészeti kincsek tárháza, minden utazót elbűvöl. De ismerjük-e ennek az...

Francia kulinária Francia kulinária
Szerkesztő: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő...

A tökéletesség nyomában A tökéletesség nyomában
Szerző: Blumenthal, Heston
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Heston Blumenthal, a világ egyik legelismertebb séfje, hírnevét éttermében, a neves The Fat Duckban alapozta...

Hogyan legyünk alkoholisták? Hogyan legyünk alkoholisták?
Szerző: Tompa Imre
Kiadó: Jaffa Kiadó (2007)

A Hogyan legyünk alkoholisták? laza és csapongó antológia, az ezredforduló óta borújságírással foglalkozó...

Kulinária Kulinária
Szerzők: Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez...

Jaj a legyőzötteknek, avagy Süssünk-főzzünk másnaposan Jaj a legyőzötteknek, avagy Süssünk-főzzünk másnaposan
Szerzők: Cserna-Szabó András, Darida Benedek
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A borral, a mámorral, az eksztázissal már sokan foglalkoztak, de a legkomolyabb gondolkodók is restek voltak...

Al dente Al dente
Szerző: Black, William
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti...

Ételmesék Ételmesék
Szerző: Marton Levente
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Nem szokványos szakácskönyvet kínálunk ezúttal, hanem olyan receptek gyűjteményét, amely az étkek...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Az olasz konyha alapjai Az olasz konyha alapjai
Szerzők: Schinharl, Cornelia, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2003)

Az olasz konyha megszállottja? A főzés alapkönyvének & A sütés alapkönyvének rajongója, amelyek az...

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

A halászlé titkai A halászlé titkai
Szerző: Zelenák János
Kiadó: Duna International (2009)

Hazánk egyik legkedveltebb, legismertebb étel specialitása, a halászlé hungarikumnak számít. A gyakran...

Spanyol kulinária Spanyol kulinária
Szerkesztő: Trutter, Marion
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet...

Az ízlés fiziológiája Az ízlés fiziológiája
Szerző: Brillat-Savarin, Anthelme
Kiadó: Fapadoskönyv Kiadó (2012)

„A gasztronómia az egyetlen olyan élvezet, ami soha nem fáraszt” – vallja a téma alapművének...

Aranyszarvas földjén Aranyszarvas földjén
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Vér János, Vér Jánosné
Kiadó: Timp Kiadó (2007)

A Tápió vidéke titkokat őriz. Még 1929. februárjában a tápiószelei Blaskovich János kifejti: „Ha a jelek...

Kapcsolódó cikkek