Salátáskönyv

Salátáskönyv  
Salátáskönyv
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Pesti Szalon Kiadó
Kiadás éve: 1994
Oldalszám: 60
ISBN: 963-8340-47-9
Semmi sem étvágygerjesztőbb egy friss salátánál. Az sem utolsó szempont, hogy a salátafélék kis fáradsággal és viszonylag rövid idő alatt elkészíthetőek. A saláta az egyik legváltozatosabb ételféleség. Készíthető egyszerű ecetes-olajos fejes saláta, és alkothatjuk húsból, zöldségből, halból vagy rákból, ez utóbbiak a leggyakrabban főételként szerepelnek. A saláta alkotórészei lehetnek nyersek, főttek; tálalható hidegen, szobahőmérsékleten, sőt melegen is. Az ókori görögök is ismerték már a saláta jótékony hatását, és ez az az étel, amely már az olimposziak asztalán is helyet kapott. Angliában, Shakespeare idejében az emberek tavasszal szinte rávetették magukat az első fejes salátákra, a zsenge konyhanövényekre, melyeket mintegy a kellemetlen és nehéz téli étrend ellenmérgeként fogyasztottak. 1825-ben írta Brillat-Savarin, hogy a saláta " felfrissít, anélkül, hogy legyengítene, új erőt ad, anélkül, hogy felizgatna, és megfiatalít". Miután a szállítás és az ellátás manapság már jóval gyorsabb és szervezettebb, a vásárlónak lehetősége nyílik arra, hogy a friss és tökéletesen érett termékek bőséges kínálatából válasszon. Ha azonban a változatosság mellett jó eredményekre is törekszünk, elsődleges szempont kell hogy legyen a megfelelő bánásmód, magának a készítés folyamatának a mikéntje. Természetesen a variációk sokfélesége igen nagy mértékben függ az alkotóelemek állapotától, minőségétől is. Ne feledjük: csak a legfrissebb termékek alkalmasak arra, hogy ízletes saláta készüljön belőlük. Válasszuk tehát a ropogós, élénk színű zöldfélét - ez biztosan gazdag A-vitaminban. Miután a foltos és fonnyadt leveleket eltávolítottuk, a salátát hideg, folyó víz alatt alaposan mossuk meg; hagyjuk lecsorogni róla a vizet. Két fontos megjegyzést még. Hogy egy zöld saláta természetes külső megjelenését megőrizhessük, kézzel tépdessük megfelelő méretűre. Másrészt, hogy ropogósságát megóvhassuk, ne aprózzuk fel, csak röviddel tálalás előtt, az ecetes öntetet pedig csak a legutolsó pillanatban öntsük rá. A salátát ízesítő ecet miatt igen nehéz bort javasolni hozzá; rendszerint ásványvíz kíséri, de adható mellé a saláta főbb alkotóelemeihez illő bor is.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

A salátákról 5
Receptek 8
A fűszerekről 58
Vinaigrette-öntetek és saláta-szószok  59


Kinyit
facebook