Rakjuk el télire
Gyümölcsök, zöldségek házi tartósítása
Könyvek | Befőzéssel, aszalással készült ételekről , Befőttek , Lekvárok, dzsemek , Befőzéssel, aszalással készült ételekről , Tartósítás
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve: 1983
Oldalszám: 141
ISBN: 963-231-449-2
Hozzászólás beküldése:
Bejelentkezés vagy regisztráció
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve: 1983
Oldalszám: 141
ISBN: 963-231-449-2
Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés és találékonyság szült kitűnő készítményeket. Ezeket érdemes megőrizni, továbbfejleszteni. A jól sikerült befőttek nemcsak a család változatos, egészséges étkezéséhez járulnak hozzá, hanem elkészítésük is öröm. A szerző olyan érdekes ízjavító anyagokat javasol, mint például a cseresznye- vagy meggyfaág, amelyek az ipar által előállított termékekbe - érthető módon - nem kerülhetnek bele. A feldolgozás sokféle lehetősége közül a legmegfelelőbbet kiválasztani, ami egyúttal ízlésünknek is a legjobban megfelel, csak kellő szakismeret alapján lehet. Ehhez kívántunk segítséget nyújtani e könyv közreadásával.
Tartalomjegyzék
A gyümölcsök, zöldségek beltartalmi értékei |
10 |
Gyümölcsök |
11 |
Zöldségek |
13 |
Értékcsökkenés a tárolás és a feldolgozás során |
15 |
A tartósítás és a romlás |
17 |
Fizikai romlás |
18 |
Kémiai romlás |
18 |
Mikrobiológiai romlás |
18 |
A tartósítás műveletei |
21 |
Válogatás |
21 |
Osztályozás |
22 |
Mosás |
23 |
A nyersanyagok mosása |
23 |
Az üvegek mosása |
24 |
Hámozás |
25 |
Magok eltávolítása, szeletelés, darabolás |
26 |
Áttörés |
26 |
Előfőzés |
26 |
Húzatás |
27 |
Sűrítés |
28 |
Cukoroldat készítése |
29 |
Az üvegek előmelegítése |
29 |
Légtelenítés |
29 |
Az üvegek zárása |
30 |
Tartósítás |
31 |
A késztermékek tárolása |
32 |
A tartósítás néhány alapszabálya |
33 |
Segédanyagok |
36 |
Cukor |
37 |
Mesterséges édesítőszerek |
37 |
Konyhasó |
38 |
Timsó |
38 |
Savak |
38 |
Citromsav |
38 |
Borkősav |
39 |
Aszkorbinsav |
39 |
Tejsav |
39 |
Ecetsav |
39 |
Tartósítószerek |
39 |
Szalicilsav |
40 |
Benzoesav |
40 |
Benzoesavas nátrium |
40 |
Szorbinsav |
41 |
Pektin |
41 |
Színezékek |
42 |
Fűszerek |
42 |
Szilárdító-, állományjavító anyagok |
44 |
A tartósításhoz szükséges eszközök, felszerelések |
45 |
Befőttek |
48 |
Zölddió-befőtt |
49 |
Zölddió-befőtt cukorszirupban |
50 |
Zöldmandula-befőtt |
50 |
Zöld mandula cukorszirupban |
51 |
Körtebefőtt |
51 |
Körtebefőtt egyszerű eljárással |
52 |
Körtebefőtt nagyéretű üvegekben |
52 |
Körtebefőtt cukorszörpben |
52 |
Alkoholos körtebefőtt |
53 |
Birsbefőtt |
53 |
Birsbefőtt mustban |
53 |
Körte és birs sűrű cukoroldatban |
54 |
Cseresznyebefőtt |
54 |
Cseresznyebefőtt gyors eljárással |
55 |
Kimagozott cseresznye cukorszirupban |
55 |
Megybefőtt |
55 |
Megybefőtt gyors eljárással |
56 |
Rumos meggybefőtt |
56 |
Rumos meggy meleg eljárással |
56 |
Rumos meggy hideg eljárással |
56 |
Rumos-boros meggy |
56 |
Meggy cukorszirupban |
57 |
Kajszibefőtt |
57 |
Kajszibefőtt gyors eljárással |
58 |
Kajszibefőtt rumosan |
58 |
Kajszibefőtt nagy üvegekben |
58 |
Kajszibefőtt egyszerű eljárással |
59 |
Őszibarackbefőtt |
59 |
Őszibarackbefőtt gyors eljárással |
59 |
Őszibarackbefőtt egyszerű eljárással |
60 |
Őszibarack párolva |
60 |
Őszibarackbefőtt hideg eljárással |
60 |
Alkoholos őszibarack |
60 |
Ecetes őszibarackbefőtt |
60 |
Kajszi és őszibarack sűrű cukorszörpben |
61 |
Szilvabefőtt |
61 |
Ecetes-cukros szilvabefőtt |
62 |
Ecetes-cukros szilvabefőtt egyszerűbb módon |
62 |
Ecetes-cukros szilva háromszori forrázással |
62 |
Kimagvazott rumos szilvabefőtt |
62 |
Kékszilvabefőtt szalicilsavas előfőzéssel |
63 |
Nyers ecetes szilva |
63 |
Zöldringló-befőtt |
63 |
Zöldringló-befőtt más módon |
64 |
Vegyes gyümölcsbefőtt |
64 |
Szamócabefőtt |
65 |
Rumos szamócabefőtt |
65 |
Málnabefőtt |
65 |
Egresbefőtt |
66 |
Szőlőbefőtt |
66 |
Áfonyabefőtt |
66 |
Befőtt narancs- és citromszeletekből |
67 |
Narancs- vagy citromhéj cukoroldatban |
67 |
Dinnyebefőtt |
67 |
Dinnyebefőtt gyors módszerrel |
68 |
Dinnyebefőtt egyszerűbb módon |
69 |
Görögdinnye egyszerűbb módon |
69 |
Görögdinnye sűrű cukorszirupban |
69 |
Tök cukorszirupban |
69 |
Rebarbarabefőtt |
70 |
Cukrozott gyümölcsök |
71 |
Dzsemek (darabos gyümölcsízek) |
73 |
Almadzsem |
74 |
Darabos kajsziíz |
74 |
Darabos őszibarackíz |
75 |
Darabos őszibarackíz gyors eljárással |
76 |
Darabos meggyíz |
76 |
Darabos meggyíz darálva |
76 |
Darabos meggyíz előzetesen lecukrozva |
77 |
Darabos meggyíz főzés nélkül |
77 |
Darabos rumos szilvaíz |
77 |
Darabos szilvaíz főzés nélkül |
77 |
Szilvareszter |
78 |
Vörösszilva-dinnye dzsem |
78 |
Darabos málnaíz |
78 |
Darabos málnaíz előzetesen lecukrozva |
79 |
Darabos szamócaíz |
79 |
Darabos szamócaíz előzetesen lecukrozva |
79 |
Darabos ribiszkeíz |
80 |
Darabos ribiszkeíz főzés nélkül |
80 |
Darabos citromíz |
80 |
Darabos narancs- (citrom-) íz |
81 |
Darabos narancs- (citrom-) íz gyors eljárással |
81 |
Bodzadzsem |
81 |
Rebarbaradzsem |
82 |
Sárgadinnyedzsem |
82 |
Zöldparadicsom-dzsem |
82 |
Gyümölcsízek, lekvárok |
83 |
Kajsziíz |
84 |
Kajsziíz gyors eljárással |
84 |
Kajsziíz szörpös eljárással |
84 |
Meggyíz |
85 |
Meggyíz ribiszkével |
85 |
Szilvalekvár |
85 |
Szilvalekvár cukor nélkül |
85 |
Málnaíz |
85 |
Málnaíz ribiszkével |
86 |
Málnaíz szamócával |
86 |
Ribiszkével kevert málnaíz |
86 |
Ribiszkével kevert szamócaíz |
86 |
Ribiszkével kevert meggyíz |
87 |
Szederíz |
87 |
Csipkebogyóíz I. |
87 |
Csipkebogyóíz II. |
87 |
Csipkebogyóíz málnával keverve |
88 |
Csipkebogyóíz málnával keverve |
88 |
Csipkebogyóíz szamócával keverve |
88 |
Csipkebogyóíz meggyel keverve |
88 |
Csipkebogyóíz málnával és ribiszkével |
88 |
Gyümölcskocsonyák, -zselék, -sajtok |
89 |
Almakocsonya |
89 |
Birskocsonya |
90 |
Ribiszkekocsonya |
90 |
Egreskocsonya |
90 |
Málnazselé |
90 |
Birssajt |
91 |
Birssajt kevés cukorral |
91 |
Meggysajt |
91 |
Gyümölcsök tartósítása levesekhez, mártásokhoz, süteményekhez |
92 |
Alma egyszerűen |
92 |
Rétesalma készítése |
92 |
Reszelt alma eltevése |
93 |
Cseresznye saját levében |
93 |
Meggy |
93 |
Meggy nyersen eltéve |
94 |
Rétesmeggy |
94 |
Citromos meggy cukorszörpben |
94 |
Süteményekhez használható meggy |
94 |
Kimagozott meggy és cseresznye gyors eltevése |
95 |
Szilva nyersen eltéve |
95 |
Különlegesen édes készítmények |
96 |
Paradicsom cukorban |
96 |
Barackdulcsásza |
97 |
Rózsabefőtt (dulcsásza) |
97 |
Málna- (szamóca-) szörbet |
97 |
Gyümölcslevek |
98 |
Természetes tisztaságú gyümölcslevek |
98 |
Rostos gyümölcslevek |
101 |
Rostos zöldséglé |
102 |
Paradicsom-ivólé sűrített paradicsomból |
102 |
Egyéb paradicsom alapú italok |
102 |
Gyümölcsszörpök |
103 |
Meggyszörp |
104 |
Málnaszörp anyaléből, meleg úton |
104 |
Málnaszörp hideg úton |
104 |
Málnaszörp hideg úton, előerjesztéssel |
104 |
Málnaszörp meleg úton, erjesztéssel |
105 |
Málnaszörp meleg úton, pihentetéssel |
105 |
Málnaszörp meleg úton, hosszú erjesztéssel |
105 |
Szamócaszörp I. |
106 |
Szamócaszörp II. |
106 |
Feketeribiszke-szörp |
106 |
Csipkebogyószörp |
107 |
Narancsízű szörp |
107 |
Citromizű szörp |
107 |
Rózsaszörp |
107 |
Zöldségkészítmények |
108 |
Zöldborsó |
109 |
Zöldbab (hüvelyes bab) |
109 |
Karfiol |
110 |
Spárga |
111 |
Spenót |
112 |
Sóska zsírban |
113 |
Sóska zsír nélkül |
113 |
Paradicsom |
113 |
Hámozott paradicsom |
114 |
Fűszeres (paradicsom) |
115 |
Fűszeres paradicsom (ketchup) |
115 |
Lecsó |
116 |
Lecsó gyors eljárással |
116 |
Zsíros lecsó |
116 |
Tojásgyümölcs |
117 |
Olajos gomba |
118 |
Vajas gomba |
118 |
Csiperkegomba zsírban |
118 |
Sózott hüvelyes bab |
118 |
Sózott tök |
119 |
Leveszöldség sóban eltéve |
119 |
Savanyúságok |
120 |
Csemegeuborka |
121 |
Édes ecetes uborka |
122 |
Édes ecetes uborka gyors eljárással |
123 |
Uborkasaláta |
123 |
Ecetes uborka |
123 |
Forrázott ecetes uborka |
124 |
Boros ecetes uborka |
124 |
Sósvizes uborka |
124 |
Kovászos uborka |
125 |
Kovászos uborka más módon |
126 |
Paradicsom alakú paprikasavanyúság |
126 |
Savanyú paprika |
126 |
Tölteni való ecetes paprika |
127 |
Tölteni való sós paprika |
127 |
Tölteni való paprika paradicsommártásban |
127 |
Piros paradicsompaprika olajjal |
128 |
Paradicsompaprika meleg eljárással |
128 |
Ecetes paprikasaláta |
128 |
Hőkezeléssel tartósított paprikasaláta |
129 |
Ecetes zöldparadicsom |
129 |
Vöröskáposzta savanyítva |
129 |
Vöröskáposztával töltött paprika |
130 |
Káposztával töltött piros paradicsompaprika |
130 |
Vegyes savanyúság |
130 |
Ecetes cékla |
131 |
Ecetes dinnye I. |
131 |
Ecetes dinnye II. |
132 |
Ecetes dinnye III. |
132 |
Csemegehagyma |
132 |
Patisszon savanyúságnak |
133 |
Almasavanyúság |
133 |
Savanyított káposzta |
134 |
Savanyított fejes káposzta |
136 |
Szárított, aszalt termékek |
137 |
A házi szárítás |
137 |
Aszalt gyümölcsök |
139 |
Alma |
139 |
Körte |
139 |
Cseresznye |
140 |
Zöldringló |
140 |
Kajszi- és őszibarack |
140 |
Hámozott szilva |
140 |
Hámozatlan szilva |
140 |
Dióval töltött aszalt szilva |
140 |
Előfőzött aszalt gyümölcsök |
140 |
Szárított zöldségek |
141 |
Sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller |
141 |
Zöldborsó |
141 |
Spenót |
141 |
Gomba |
141 |
Zöldségkeverék |
141 |
A szárított és aszalt készítmények felhasználása |
141 |
Irodalom |
142 |
Kinyit
