Mit főzzek vacsorára?

Mit főzzek vacsorára?  
Mit főzzek vacsorára?
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Minerva Kiadó
Kiadás éve: 1962
Oldalszám: 182
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

3

Ami percek alatt elkészül

Tejes ételek

5

Tejbedara
Tejberizs

Tojásételek

6

Lágytojás
Buggyantott tojás
Velő tojással
Tojásropogós
Párizsi rántottával
Tojás zsemlében
Egyszerű rántotta
Rántotta változatok
Orosz rántotta
Zöldborsós rántotta
Paradicsomos omlett
Juhtúrós tojás
Ham and eggs
Tojáspörkölt
Tojásfasírt
Tojás olasz módra
Sült sajt tojással
Zöldbab tojással
Könnyű sajtos felfújt
Rántotta Santelli-módra
Finom omlett

Gyors és olcsó vacsorák: burgonya

Burgonya-ételek

15

Zöldpetrezselymes újburgonya
Újburgonya túróval és tejfellel
Téli burgonyételek
Zsírbansült burgonyaételek
Burgonyafelfújt
Sonkás burgonyakrokett
Kirántott burgonya
Sajtos burgonya
Tejben sült burgonya
Rakott sonkás burgonya
Paprikás burgonya
Tejfeles burgonya
Burgonyahab rántottával
Burgonygánca
Burgonya újszerűen
Töltött burgonyafészek
Rakott burgonya
Újszerű rakott burgonya
Grenadimars
Egyszerű rakott burgonya
Töltött burgonyalepény
Burgonyás tekercs
Paprikással töltött burgonyás gombóc

Komplett vacsorák: főzelékek, feltéttel

Paraj

25

Spenót omlett
Kiadós spenót omlett
Parajpogácsa
Spenótos burgonyapogácsa
Spenótpuding
Mit adhatunk a spenót mellé

Sóska

28

Sóskakrém
Mit adhatunk a sóska mellé

Karalábé

30

Töltike
Rakott karalábé
Töltött karalábé
Karalábé sajtmártással

Spárga

32

Spárgafelfújt

Spárgafőzelék

Zöldborsó

33

Finomfőzelék
Mit adhatunk a főzelék mellé
Zöldborsós rizs
Karfiolos, zöldborsós becsinált
Zöldborsófánk
Tarka zöldborsó

Tök

36

Töltött tök
Tök spárgamódra
Kapros tökfőzelék
Paradicsomos tökfőzelék
Mit adhatunk a főzelék mellé
Rántott tök
Tökgaluska
Rakott tök

Zöldbab

39

Zöldbabfőzelék
Mit adhatunk a főzelékhez
Zöldbab tojással

Kelkáposzta

41

Kelkáposztafőzelék
Ír birkagulyás
Kelpuding
Kelrizottó
Kelpogácsa

Egyéb főzelékek

43

Salátafőzelék
Kapros újburgonyafőzelék
Feltét az előbbi két főzelékhez
Spárgafőzelék
Májas ételek a sárgarépa mellé

Nyári egytálételek

Gombák

47

Szegfűgomba-paprikás
Tyúkgomba
Tejfeles vargányagomba tükörtojással
Úrigomba
Gombafelfújt sampinyon gombából
Töltött gomba
Gombával töltött paradicsom
Gombaropogós
Rakott gomba
Egyszerű gombafelfújt
Gomba palacsinttésztában
Gombahaséval töltött palacsinta
Gombás rizspogácsa
Gyors gombapaprikás rizskörettel
Gombakotlett
Gombáspite
Gomba tojással

Utazás a lecsó körül

54

Lecsó
Lecsó vagdalthússal
Lecsós szafaládé tojással
Sült paradicsom
Bácskai lecsó
Rácpörkölt
Virslipörkölt
Lerakott lecsó
Paradicsom pogácsa
Tojással töltött paradicsom
Töltött paprika
Töltött paprika rácosan
Szalonnában sütött töltött paprika
Paradicsomos rizskása
Paradicsomos káposzta

Egyéb nyári vacsorák

60

Főzelékestál
Főzelékpuding
Sonkás rizspuding
Tavaszi becsinált
Tojásos galuska salátával
Juhtúrós tojás

Saláták és mártások

Saláták

63

Uborkasaláta
Zöldsaláta
Zöldsaláta franciásan
Sültpaprika-saláta
Paradicsomsaláta
Káposztasaláta
Vöröskáposztasaláta különlegesen
Burgonyasaláta
Majonéz a salátákhoz
Gombás burgonyasaláta
Franciasaláta
Cékla korszerű elkészítése
Zellersaláta
Téli vitaminsaláta
Olasz saláta
Orosz saláta
Öntött saláta
Vegyes saláta párizsival
Madársaláta
Tejfeles uborkasaláta
Spárgasaláta
Vizes uborka készítése a nyári idényben
Káposzta savanyítás nyáron

Mártások

71

Kapormártás
Hagymamártás
Ecetes torma
Hollandi mártás
Gombamártás
Egyszerű paradicsommártás
Paradicsommártás olasz módra
Muszlin mártás
Kaprimártás
Tejszínes tormamártás
Meggymártás
Ribizkemártás
Vadas mártás
Almamártás
Szardellamártás
Uborkamártás
Sajtmártás
Fehérmártás
Barnamártás

Őszi és téli komplett vacsorák - egytálételek

Karfiol

77

Karfiol paradicsommal
Karfiol pongyolában
Karfiolpaprikás
Karfiolfőzelék
Karfiolpuding
Töltött tojás és karfiol besamellel
Milánói karfiol

Padlizsán

80

Töltött padlizsán
Rakott padlizsán

Feketegyökér

81

Feketegyökér mártással

Hüvelyesek

81

Babpörkölt
Rakott bab
Lencsefőzelék
Sólet fejtett babból
Különleges lencsefőezlék
Sárgaborsó

Kelbimbó és kelkáposzta

84

Kelbimbópuding
Kelbimbó angolszalonnával
Kelbimbó zsemlemorzsával
Töltött kel
Sült kelfejek

Káposzta

85

Lucskos káposzta
Párolt káposzta
Hajdú káposzta
Töltött káposzta
Székelykáposzta
Rakott káposzta
Káposztafej
Egyszerű zsemlegombóc (káposzta mellé)
Káposzta hargitamódra
Káposztás birkapörkölt

Egyéb ételek

90

Tört burgonya
Lerakott palacsinta
Sárgarépa puffancs
Almafőzelék
Birsalmafőzelék

Maradékok ügyes és ízes felhasználása

93

Tojásos burgonya
Paprikás meglepetés
Paradicsomos galuska
Ravioli
Paprikás metélt
Húspuding
Sonkás palacsintafelfújt
Sonkás burgonyakrokettek
Hasé paradicsomban
Kelkáposztás rizspuding
Töltött paradicsom
Pörkölttel töltött palacsinta
Sajtos galuska
Májjal töltött burgonya
Húsgombóc rizsben
Töltött spagetti
Tejfeles paprikás gombóc
Főzelékes töltött gombóc
Lengyel gombóc
Makaróni paradicsommal

Halak és belsőségek

Halak

101

Süllő kékre főzve
Süllőfilé sütve
Gombás süllő
Süllőfilé besamellel
Süllőfilé Gundel-módra
Süllőszelet libamájjal
Halpaprikás
Rántott ponty, harcsa
Halászlé
Fényezett pontyszeletek
Ponty tűzálló tálban
Rác ponty
Gombás ponty
Paprikás ponty májból
Hal papírban sütve
Csuka pikánsan
Halfelfújt
Halas makaróni
Kecsege hidegen
Szardellás ponty
Töltött hal
Keszegszardínia
Ruszni készítése
Sós hering készítése
Fagyasztott tonhal elkészítése

A rák

112

Rákvaj
Rákpörkölt
Rákos palacsinta

A csiga

113

Töltött csiga
Csiga lábosban elkészítve
Csigasaláta

A béka

114

Ránott békacomb
Békapörkölt

Belsőségek

115

Savanyú tüdő
Tüdőpuding
Vese velővel
Rántott velő
Pirított vese gombával
Velős torta
Velőpofézni
Velőfelfújt egyszerűen
Velőfelfújt
Velős rolád
Velős csúsztatott palacsinta

Máj

118

Májpörkölt
Májkrokett
Libamáj és tepertő
Libamájpörkölt
Egyszerű májpástétom
Májas zsemleszelet
Májfelfújt

Nyelv

121

Füstölt nyelv
Nyelvpuding
Paradicsomos borjú vagy sertésnyelv

Kocsonyák

123

Disznókocsonya
Pontykocsonya magyarosan
Hideg halak aszpikban

Húsok, vad és baromfi

Marhahúsok

125

Marhapörkölt
Megfiatalított marhahús
Bifsztek
Tűzdelt vesepecsenye egyben
Vagdalthússzelet
Göngyölt hús
Töltött rostélyos
Majorannás tokány

Egyéb húsok

129

Vagdaltús oroszosan
Bécsiszelet
Natúrszelet
Roston sült húsok
Fatányéros
Töltött sült borjúszegy
Stefánia sült
Darálthús egyben sütve
Rablóhús
Mustáros sertéspecsenye
Sertéshús újszerű sütése
Töltött sertéskaraj
Rakott filé
Húsfelfújt
Töltött bárány- vagy házinyúl-sült
Hurka és kolbász sütése
Töltött dara, köret sült mellé
Zöldséges gulyás
Tejes malac sütése
Bőrös karaj sütése

Eredeti cseh receptek

136

Vesepecsenye borban
Gyömbéres marhahús
Cseh zsemlegombóc
Sertéshús sörben

Szárnyasok

138

Csirkebecsinált
Paradicsomos csirke
Paprikás csirke
Tyúk különlegesen
Csirkeragu
Pulykasült

Vadak

141

Nyúl
Frissen sült nyúl
Nyúl vadasan
Koszorúk vad mellé
Őzszelet finoman
Szarvasragu finommetélttel
Fácánsült
Főtt vadsertés
Vadkacsa
Fogolysült
Őzgerinc sütve
Fogoly franciásan
Vadpástétom cumberland-mártással

Körítések

Szalvétás zsemlegombóc vadhúsok és káposzta mellé
Rakott kifli
Rakott tarhonya
Köret kukoricadarából

Tea, meleg és hideg szendvicsek, rétesek

Teás vendéglátás

149

Meleg pirítósok
Meleg sajtfánk tea mellé
Rétesek réteslapból
Szendvicstorta
Sajtos pirítós
Nyári szendvicsek
Meleg nyúlpástétom
Mikádó kenyér
Képviselő fánk
Briós
Házilag készült sajtok
Sajttorta
Apró sajtottárták
Sajtkrém

Pástétomok

156

Tepertőpástétom
Tojáspástétom
Kenhető húspártétom
Szardellás húspástétom
Húsos májpástétom
Különlegesen finom májpástétom
Nyúlpástétom
Sertésmájpástétom
Libamájpástétom I.
Libamájpástétom II.
Finom libamájpástétom III.
Tyúkpástétom
Borjú- vagy disznómájpástétom

Hideg büfé

161

Aszpik húsból
Aszpik csont nélkül készítve
Tormabomba
Húsvéti óriástojás
Egyszerű, olcsó majonéz
Majonéz, bevonásra alkalmas
Hamis hal
Hideg darátlhús
Remuladmártás
Hideg snidlingmártás
Szerencsegomba
Tarka hideg tojások
Roszbif
Kaszinótojás
Sonkástál vadalmadísszel
Réparózsa
Heringsaláta

Vendéglátás

167

Receptek az ünnepi vacsorákhoz

167

Újházi tyúkleves
Spárga olaszosan
Sonkás felfújt
Meggyleves csészében
Hagymatorta
Fiatal liba sütése
Krémespite
Nyers paradicsomleves csészében
Gratinírozott ragu
Roszbif finom körítésekkel
Amerikai saláta
Erőleves csészében
Hústorta
Töltött pulyka
Piskóta torta

Kinyit
most van szezonja