Mindennapi gyümölcseink ételben és italban

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban  
Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó
Kiadás éve: 1987
Oldalszám: 110
ISBN: 963-221-663-6
Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt gyümölcsöt és egyéb terméseket ízletesen elkészítve adhatjuk asztalra. A szerző ehhez kíván segítséget nyújtani, amikor nem egyszerű receptkönyvet ad át az olvasóinak, hanem ennél többet. A saját és a szakirodalom tapasztalatai alapján némi ízelítőt kapunk könyvéből a gyümölcsök, egyéb termések meghonosításáról és elterjedésük hosszú útjáról. Számos olvasmányos történettel színezi mondanivalóját. Ha megismerjük írását, akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy némi többletmunka árán sokkal színesebbé, gazdagabbá tehető a magyar konyha. Megéri a fáradságot, hogy saját magunk és vendégeink örömére mi is megtegyünk mindent azért, hogy "egészségesre együk magunkat".
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

7

A gyümölcs helye a korszerű táplálkozásban

9

A legegyszerűbb háztartástól kezdve

9

A gyümölcsnek ott a helye

10

Az új konyhai irányzat és a bioélelmiszer

11

A hazai gyümölcsökről újat írni

15

Az alma

16

A vörös áfonya

17

A hecsedli

17

Világszerte híres-nevezetes a magyar barack

17

Az őszibarackkal folytatva

18

A tavaszi gyümölcsök első előhírnöke a cseresznye

18

Jellegzetes nyári gyümölcs a sárga- és görögdinnye

19

A ribizli, a málna, az egres és a szamóca

20

A som

21

Sárgás belsejével és a könnyen kiemelhető magjával a hamvaskék szilva

21

A szőlő évadja kezdetén

21

A házi befőzéssel gondoljunk

21

A déli - egzotikus - gyümölcsök

25

A citrusfélék

26

A banán

26

Az ananász

27

A datolya

27

A füge és a Kiss Mukk története

28

A kókuszpálmák alatt

29

A mangó, a papaja, a gránátalma és az avokádó jellemzői

29

Az egészség "bogyója" a kivi

31

Hazai és egzotikus gyümölcsök-termések ábécérendben

32

Receptek

33

Kezdő fogások

34

Főételek

48

Desszertek

61

Egyéb gyümölcskészítmények

80

És amit még ajánlunk

97

Étrendminták az energiatartalom tükrében

108

Betűrendes mutató

110

Felhasznált irodalom

111


Kinyit
ételfotó

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Gyümölcsös sütemények Gyümölcsös sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Gyümölcsös desszertek Gyümölcsös desszertek
Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)

60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Aszalt gyümölcsök és zöldségek Aszalt gyümölcsök és zöldségek
Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával... Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával...
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Szederrel, eperrel, ribizlivel, áfonyával vagy egressel üdítő sütemények egész sorát készíthetjük el....

155 muffin 155 muffin
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Kapcsolódó cikkek