Sushitekerecsek 6
A sushitekercsek (maki sushi) igazán szemet gyönyörködtetők, mégis az otthon legkönnyebben elkészíthető sushifélék közé tartoznak. Különleges eszközként csupán egy bambuszgyékényre van szükség a feltekerésükhöz. A sushitekercs ecetes rizzsel és különböző ízletes töltelékkel megkent noriból (préselt algalap, általában pirítva kapható) készül. A lapot feltekerjük, és a tekercset falatnyi darabokra vágjuk.
Sushicsomagok és -hajók 62
A sushicsomagok (temaki sushi) tölcsér alakú hajtogatott pirított alagalapok (nori), ecetes rizzsel és ízlés szerinti hozzávalókkal megtöltve. Gyorsan elkészülnek, és kézzel lehet enni őket, így ideálisak napközbeni harapnivalónak vagy büféételnek. A sushihajó (gunkan maki) nagyszerű módja annak, hogy a sushilakomát változatosabbá tegyük. Ehhez a rizst oválisra formázzák, algalapba tekerik, a töltelék a tetejére kerül. A sushihajó jó alapja a puha töltelékeknek, például a kaviárnak. A csomagokhoz hasonlóan ezt is gyorsan meg kell enni, mielőtt az algalap megpuhul.
Sashimi, nigiri és oshi sushi 104
A sushi egyik vonzereje precíz, majdnem geometrikus megjelenése. Nem nehéz formás nyers halszeleteket (sashimi) vágni, de egy kis gyakorlatot igényel. A formázott sushi (oshi sushi) készítéséhez megéri beszerezni egy sushiprést. Választhatunk a hagyományos, fából készült változat vagy a műanyag között. Ha nincs sushiprésünk, kivehető aljú, 8 cm-es tortaformát is használhatunk, amellyel egyszerre 15 sushi készíthető. A sushifalatok (nigiri sushi) legkönnyebben sushiformával készíthetők el, de kézzel is megformázhatjuk őket, ahogy a profik teszik.
Chirashi sushi 162
A chirashi sushi a rizssaláta japán változata: sushi a tálban. Ezt a legkönnyebb elkészíteni, kiváló fogás ebédre. A chirashit sokszor "háziasszonyok sushijának" is nevezik, olyan gyakran készül a japán otthonokban. Alapja a frissen elkészített sushirizs, amelyet egyszerű ízesítőkkel, például gombával, gyömbérrel vagy szezámaggal lehet keverni. A fő hozzávalókat a rizs tetején helyezik el, de bele is lehet keverni - ilyenkor gomoko sushinak hívják.
Kiegészítő fogások és desszertek 192
A japán konyha nem használ bonyolult mártásokat és köreteket. A sushi mellé csupán szójaszószt, svanyított gyömbért és wasabikrémet szükséges tálalnunk. Egy-két további étel azonban kiadósabbá fogja tenni az étkezést. A japánok gyakran fogyasztanak valamilyen erőlevest a sushiétkezés elején, és misolevest a végén. Mi is követhetjük ezt a szokást, vagy a sushival együtt is tálalhatjuk a levest - netán egy egyszerű zöldsalátával vagy kevés blansírozott szójababbal is. Az étkezés lezárására ideális a szépen felvágott, gyönyörűen elrendezett friss gyümölcsből összeállított tál. Ha izgalmasabbra vágyunk, próbálkozzunk a japán stílusú fagylalttal. A sushit kísérő hagyományos italok a forró zöldtea és a szobahőmérsékletű szaké, de világos lager típusú sör vagy fehérbor is illik hozzá.
Receptmutató 240
Kinyit