Sushi

Sushi  
Sushi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 240
ISBN: 9789639731752
A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a felhasznált alkotórészek harmonizálnak a rizzsel – és a legtöbb élelmiszer szerencsére jól illik hozzá –, csodálatos sushikat készíthetünk. A sushi ellenállhatatlanul vonzó a szemnek, ízei tiszták, ráadásul fantasztikusan egészséges. A könyv inspiráló receptjeit használja ki a sushikészítés művészetének elsajátításához – menni fog, mint a karikacsapás!
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Sushitekerecsek  6
A sushitekercsek (maki sushi) igazán szemet gyönyörködtetők, mégis az otthon legkönnyebben elkészíthető sushifélék közé tartoznak. Különleges eszközként csupán egy bambuszgyékényre van szükség a feltekerésükhöz. A sushitekercs ecetes rizzsel és különböző ízletes töltelékkel megkent noriból (préselt algalap, általában pirítva kapható) készül. A lapot feltekerjük, és a tekercset falatnyi darabokra vágjuk.

Sushicsomagok és -hajók  62
A sushicsomagok (temaki sushi) tölcsér alakú hajtogatott pirított alagalapok (nori), ecetes rizzsel és ízlés szerinti hozzávalókkal megtöltve. Gyorsan elkészülnek, és kézzel lehet enni őket, így ideálisak napközbeni harapnivalónak vagy büféételnek. A sushihajó (gunkan maki) nagyszerű módja annak, hogy a sushilakomát változatosabbá tegyük. Ehhez a rizst oválisra formázzák, algalapba tekerik, a töltelék a tetejére kerül. A sushihajó jó alapja a puha töltelékeknek, például a kaviárnak. A csomagokhoz hasonlóan ezt is gyorsan meg kell enni, mielőtt az algalap megpuhul.

Sashimi, nigiri és oshi sushi  104
A sushi egyik vonzereje precíz, majdnem geometrikus megjelenése. Nem nehéz formás nyers halszeleteket (sashimi) vágni, de egy kis gyakorlatot igényel. A formázott sushi (oshi sushi) készítéséhez megéri beszerezni egy sushiprést. Választhatunk a hagyományos, fából készült változat vagy a műanyag között.  Ha nincs sushiprésünk, kivehető aljú, 8 cm-es tortaformát is használhatunk, amellyel egyszerre 15 sushi készíthető. A sushifalatok (nigiri sushi) legkönnyebben sushiformával készíthetők el, de kézzel is megformázhatjuk őket, ahogy a profik teszik.
Chirashi sushi  162
A chirashi sushi a rizssaláta japán változata: sushi a tálban. Ezt a legkönnyebb elkészíteni, kiváló fogás ebédre. A chirashit sokszor "háziasszonyok sushijának" is nevezik, olyan gyakran készül a japán otthonokban. Alapja a frissen elkészített sushirizs, amelyet egyszerű ízesítőkkel, például gombával, gyömbérrel vagy szezámaggal lehet keverni. A fő hozzávalókat a rizs tetején helyezik el, de bele is lehet keverni - ilyenkor gomoko sushinak hívják.

Kiegészítő fogások és desszertek  192
A japán konyha nem használ bonyolult mártásokat és köreteket. A sushi mellé csupán szójaszószt, svanyított gyömbért és wasabikrémet szükséges tálalnunk. Egy-két további étel azonban kiadósabbá fogja tenni az étkezést. A japánok gyakran fogyasztanak valamilyen erőlevest a sushiétkezés elején, és misolevest a végén. Mi is követhetjük ezt a szokást, vagy a sushival együtt is tálalhatjuk a levest - netán egy egyszerű zöldsalátával vagy kevés blansírozott szójababbal is. Az étkezés lezárására ideális a szépen felvágott, gyönyörűen elrendezett friss gyümölcsből összeállított tál. Ha izgalmasabbra vágyunk, próbálkozzunk a japán stílusú fagylalttal. A sushit kísérő hagyományos italok a forró zöldtea és a szobahőmérsékletű szaké, de világos lager típusú sör vagy fehérbor is illik hozzá.
Receptmutató  240
 


Kinyit
bevásárlólista

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

33 sushi és japán étel 33 sushi és japán étel
Szerzők: Liptai Zoltán, Csigó László
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2011)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Keleti ételek Keleti ételek
Szerző: Kingsgarden, Emma
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

"Keleti" konyhaművészet alatt a Távol-Kelet konyhaművészetét értjük, melybe az indiai konyha is beletartozik....

Nobu Nobu
Szerzők: Matsuhisa, Nobu, Edwards, Mark
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A népszerű japán sztárséf és étteremtulajdonos, Nobuyuki Matsuhisa szakácskönyvében, a Nobuban Mark...

Könnyű sushi Könnyű sushi
Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

Íz-világjáró Íz-világjáró
Szerző: Bourdain, Anthony
Kiadó: Cephalion Kiadó (2007)

Amerika kedvenc szakácsa, Anthony Bourdain, felkerekedik, hogy megtalálja az ételek Szent-Grálját:...

Kapcsolódó cikkek