Thai konyha

Thai konyha  
Thai konyha
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 240
ISBN: 9789639731745
A thai ételek számos okból ajánlhatók – nemcsak ízletesek és gyorsan, könnyen elkészíthetők, hanem ínycsiklandók, ráadásul egészségesek is, így családi étkezésekre vagy vendégek számára egyaránt tökéletes választásnak bizonyulnak. A kötet öt fejezetében összegyűjtött legjobb hagyományos thai receptekből inspirációt meríthetünk a legkülönbözőbb alkalmakra: akár egy gyors ebédhez, akár egy sokfogásos, elegáns vacsorához keresünk ötleteket, itt megtaláljuk.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Levesek és étvágygerjesztők  6
Ízletes bevezető ételeket kínálunk, amelyek már a thai étkezés elején megbizsergetik az ízlelőbimbókat. A külön tálalt első fogás a nyugati szokásoknak tett engedmény - Thaiföldön ezeket az ételeket napközben snackként vagy étvágygerjesztőként fogyasztják, mielőtt leülnének ehy hivatalos ebédhez, máskor a főétel részeként, amikor különböző ételeket kis adagokban egyszerre tálalnak és fogyasztanak. Ha az étel levesszerű, és rizst vagy tésztát tartalmaz, kanalat és villát használnak, gyakran tálalnak azonba olyan meleg falatokat is, amelyeket kézzel mártogatnak a szószba. Ha eredeti thai ételsort tervezünk, érdemes figyelni arra, hogy a leves majdnem minden thai étkezésben szerepel reggeliként is. Az ebéd gyakran egy nagy tál leves, a híg alaplé a hozzáadott rizstől vagy tésztától, tojástól, haltól, hústól vagy tofutól, a zöldségektől, zöldfűszerektől megy egy-két chilitől válik ízletessé és táplálóvá.

Húsok és szárnyasok  56
A thai buddhista vallás tiltja az állatok megölését, de - némileg érthetetlen módon - a fogyasztásukat nem. A húst főként Thaiföldre bevándorolt nem buddhista henteseknél lehet megvásárolni, és általában különleges alkalmakra való csemegének számít. A húst különféle módokon készítik el - currykben, keverve pirítva, nyárson vagy marinálva és megsütve - , csodálatos fűszerezéssel, amely ellenállhatatlanul ízletes ételt eredményez. Marhahúst, sertést és bárányt is fogyasztanak, de a legelterjedtebb a csirke, és a másik thai kedvenc, a kacsa. Általában grillezve készítik el, melegítő fűszerekkel és szójaszósszal vagy édes mázzal. A csirkét és a sertést gyakran párosítják a tenger gyümölcseivel, például garnélával vagy rákkal, majd tésztával keverik, ami a rizs mellett Thaiföld alapélelmiszere. A pad thai - rizstészta, sertés és garnéla fokhagymával, chilivel, tojással és földimogyoróval keverve - a legismertebb thai tésztaétel, s egyben az ország "gyorsétele". A thai húsételek gyorsan és könnyen elkészíthetők - ha az előkészületeket elvégeztük, a curryk többé-kevésbé maguktól megfőnek, és csupán frissen főtt rizsre van szükség a tálalásukhoz. A keverve sütött ételek szó szerint percek alatt előkészíthetők, megsüthetők és tálalhatók, húst, zöldséget és tésztát vegyítenek bennük.

Halak és a tenger gyümölcsei  122
Thaiföld hosszú tengerpartját és sok belföldi folyóvizét tekintve nem csodálkozhatunk, hogy a thai halevő nemzet. A meleg trópusi tengerek bővelkednek halakban és kagylókban, a rizsföldek közti csatornákban hemzseg a sokféle hal. A part menti városokban a víz mentén nádtetős bódék tucatjai sorakoznak, ahol a meleg öblökben fogott friss tengeri herkenytűket árusítják - mindent, amit csak el lehet képzelni, a grillezett vagy gyömbérrel párolt haltól a kókusztejes, korianderes garnéláig -, helyieknek és turistáknak egyaránt kísértés. Még Bangkok szívében is árulnak friss halat az utcán. A húshoz hasonlóan a halakból és a tenger gyümölcseiből is pillanatok alatt ízletes curryt, sültet vagy salátát lehet készíteni, de a hagyományos bambusz párolóedény is nagyon népszerű a halak elkészítéséhez. Az ördöghal, tőkehal vagy lazac vastag, húsos szeleteit 1-2 órán át chilis és zöldcitromos pácban lehet érlelni, így formájukat, állagukat gyönyörűen megtartják sütés után is. A krémes kókusztej sok thai ételben megtalálható, különösen finom egy kevés thai fűszerrel elkeverve currymártásként, amely nagyon jól illik a halakhoz.

Vegetáriánis ételek   170
A thai ételek ideálisak a szigorú vegetáriánusok számára, és azoknak is, akik kedvelik a ropogósan elkészített, ízekben bővelkedő zöldségeket. Egy sor csodálatos zöldségfélét termelnek Thaiföldön, a változatos thai padlizsánoktól kezdve az élénkzöld színűekig, amilyen például a pak choi vagy a zöldbab. A vegetáriánus ételekben a fehérje a tofuból (ez a tápanyagban gazdag, koleszterinmentes, semleges ízű szójababtúró könnyen magába szívja az ízeket) és a diófélékből, például a kesudióból származik. Rendkívül egészséges étrend, mivel kevés telített szírsavat és nátriumot tartalmaz. a hús- és halételekhez hasonlóan a zöldséges ételeknél is fontos szerepet játszik a rizs és a tészta. A tészták különböző formájúak és méretűek; egy részük a hagyományos tésztához hasonlóan búzalisztből, tojásból és vízből készül, ugyanakkor a rizsből vagy őrölt mungóbabból készült tészták könnyebb állagúak, és a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A thai zöldségételek kiváló választásnak bizonyulnak az egészségtudatos nyugatiak számára is, ízletesek, ráadásul gyorsan és könnyen elkészíthetők. A hagyományos thai étkezés nélkülözhetetlen részét képezik, a különféle húsos és halas ételekkel együtt tálalják. A vegetáriánusok a csirkealaplé helyett zöldségalaplét használhatnak, és hagyják ki a receptekből az olyan összetevőket, mint a rákpaszta vagy a halszósz.

Sütemények és desszertek  208
Ez a desszertekről szóló fejezet, az előételekről szólóhoz hasonlóan, egy kicsit eltávolodik az autentikus thai hagyományoktól. A thai emberek az étkezést rendszerint egy kosár trópusi gyümölccsel fejezik be, mangóval, guavával, ananásszal és licsivel. Thaiföldön nincsenek tejtermékek, így tejszínben vagy csokoládéban gazdag nyugati édességek és nyalánkságok egyszerűen nem léteznek. Az itt található receptek ezért Thaiföld különféle csodálatos színes gyümölcseit és egzotikus fűszereit társítják, mint például az itt található trópusi gyümölcsök citromfűszirupban, néhány egyértelmű "csalással", mint a banános kókuszfagylalt vagy a krémes mangóbrulée, ami Kelet és Nyugat fantasztikus fúziója.
 



 


Kinyit
szótár

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Thai ízek Thai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Thaiföld konyhája a különféle ázsiai főzési stílusok legérdekesebb elemeinek kiváló ötvözete. Az...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

155 wokban készült étel 155 wokban készült étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Kínai konyha Kínai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kínában hagyományosan rendkívül fontos a kapcsolat a táplálkozás és az egészség között. A kínaiak a...

Keleti ételek Keleti ételek
Szerző: Kingsgarden, Emma
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

"Keleti" konyhaművészet alatt a Távol-Kelet konyhaművészetét értjük, melybe az indiai konyha is beletartozik....

Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
Szerkesztő: Harpham, Zoe
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok...

Kínai ízek Kínai ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Test és lélek harmóniája- ennek megteremtéséhez járul hozzá az évezredes hagyományokkal rendelkező kínai...

Sushi Sushi
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül...

Változatos wok Változatos wok
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A wok, a távol-keleti konyhák zseniális találmánya fényes karriert futott be Nyugaton is. Mert: könnyedén...

Kínai konyha Kínai konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál,...

Húsz ország konyhája Húsz ország konyhája
Szerző: Horváth Boldizsárné
Kiadó: Európa Könyvkiadó (1985)

Húsz évig élt távol Európától a szerző, és húsz év alatt három világrész húsz országának több ezer...

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Davies, Siân
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A wokban főzés a távol-keleti konyhákra jellemző, de érdemes megismerkedni vele, mert gyors, egészséges,...

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Kapcsolódó cikkek