Levesek és étvágygerjesztők 6
Ízletes bevezető ételeket kínálunk, amelyek már a thai étkezés elején megbizsergetik az ízlelőbimbókat. A külön tálalt első fogás a nyugati szokásoknak tett engedmény - Thaiföldön ezeket az ételeket napközben snackként vagy étvágygerjesztőként fogyasztják, mielőtt leülnének ehy hivatalos ebédhez, máskor a főétel részeként, amikor különböző ételeket kis adagokban egyszerre tálalnak és fogyasztanak. Ha az étel levesszerű, és rizst vagy tésztát tartalmaz, kanalat és villát használnak, gyakran tálalnak azonba olyan meleg falatokat is, amelyeket kézzel mártogatnak a szószba. Ha eredeti thai ételsort tervezünk, érdemes figyelni arra, hogy a leves majdnem minden thai étkezésben szerepel reggeliként is. Az ebéd gyakran egy nagy tál leves, a híg alaplé a hozzáadott rizstől vagy tésztától, tojástól, haltól, hústól vagy tofutól, a zöldségektől, zöldfűszerektől megy egy-két chilitől válik ízletessé és táplálóvá.
Húsok és szárnyasok 56
A thai buddhista vallás tiltja az állatok megölését, de - némileg érthetetlen módon - a fogyasztásukat nem. A húst főként Thaiföldre bevándorolt nem buddhista henteseknél lehet megvásárolni, és általában különleges alkalmakra való csemegének számít. A húst különféle módokon készítik el - currykben, keverve pirítva, nyárson vagy marinálva és megsütve - , csodálatos fűszerezéssel, amely ellenállhatatlanul ízletes ételt eredményez. Marhahúst, sertést és bárányt is fogyasztanak, de a legelterjedtebb a csirke, és a másik thai kedvenc, a kacsa. Általában grillezve készítik el, melegítő fűszerekkel és szójaszósszal vagy édes mázzal. A csirkét és a sertést gyakran párosítják a tenger gyümölcseivel, például garnélával vagy rákkal, majd tésztával keverik, ami a rizs mellett Thaiföld alapélelmiszere. A pad thai - rizstészta, sertés és garnéla fokhagymával, chilivel, tojással és földimogyoróval keverve - a legismertebb thai tésztaétel, s egyben az ország "gyorsétele". A thai húsételek gyorsan és könnyen elkészíthetők - ha az előkészületeket elvégeztük, a curryk többé-kevésbé maguktól megfőnek, és csupán frissen főtt rizsre van szükség a tálalásukhoz. A keverve sütött ételek szó szerint percek alatt előkészíthetők, megsüthetők és tálalhatók, húst, zöldséget és tésztát vegyítenek bennük.
Halak és a tenger gyümölcsei 122
Thaiföld hosszú tengerpartját és sok belföldi folyóvizét tekintve nem csodálkozhatunk, hogy a thai halevő nemzet. A meleg trópusi tengerek bővelkednek halakban és kagylókban, a rizsföldek közti csatornákban hemzseg a sokféle hal. A part menti városokban a víz mentén nádtetős bódék tucatjai sorakoznak, ahol a meleg öblökben fogott friss tengeri herkenytűket árusítják - mindent, amit csak el lehet képzelni, a grillezett vagy gyömbérrel párolt haltól a kókusztejes, korianderes garnéláig -, helyieknek és turistáknak egyaránt kísértés. Még Bangkok szívében is árulnak friss halat az utcán. A húshoz hasonlóan a halakból és a tenger gyümölcseiből is pillanatok alatt ízletes curryt, sültet vagy salátát lehet készíteni, de a hagyományos bambusz párolóedény is nagyon népszerű a halak elkészítéséhez. Az ördöghal, tőkehal vagy lazac vastag, húsos szeleteit 1-2 órán át chilis és zöldcitromos pácban lehet érlelni, így formájukat, állagukat gyönyörűen megtartják sütés után is. A krémes kókusztej sok thai ételben megtalálható, különösen finom egy kevés thai fűszerrel elkeverve currymártásként, amely nagyon jól illik a halakhoz.
Vegetáriánis ételek 170
A thai ételek ideálisak a szigorú vegetáriánusok számára, és azoknak is, akik kedvelik a ropogósan elkészített, ízekben bővelkedő zöldségeket. Egy sor csodálatos zöldségfélét termelnek Thaiföldön, a változatos thai padlizsánoktól kezdve az élénkzöld színűekig, amilyen például a pak choi vagy a zöldbab. A vegetáriánus ételekben a fehérje a tofuból (ez a tápanyagban gazdag, koleszterinmentes, semleges ízű szójababtúró könnyen magába szívja az ízeket) és a diófélékből, például a kesudióból származik. Rendkívül egészséges étrend, mivel kevés telített szírsavat és nátriumot tartalmaz. a hús- és halételekhez hasonlóan a zöldséges ételeknél is fontos szerepet játszik a rizs és a tészta. A tészták különböző formájúak és méretűek; egy részük a hagyományos tésztához hasonlóan búzalisztből, tojásból és vízből készül, ugyanakkor a rizsből vagy őrölt mungóbabból készült tészták könnyebb állagúak, és a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A thai zöldségételek kiváló választásnak bizonyulnak az egészségtudatos nyugatiak számára is, ízletesek, ráadásul gyorsan és könnyen elkészíthetők. A hagyományos thai étkezés nélkülözhetetlen részét képezik, a különféle húsos és halas ételekkel együtt tálalják. A vegetáriánusok a csirkealaplé helyett zöldségalaplét használhatnak, és hagyják ki a receptekből az olyan összetevőket, mint a rákpaszta vagy a halszósz.
Sütemények és desszertek 208
Ez a desszertekről szóló fejezet, az előételekről szólóhoz hasonlóan, egy kicsit eltávolodik az autentikus thai hagyományoktól. A thai emberek az étkezést rendszerint egy kosár trópusi gyümölccsel fejezik be, mangóval, guavával, ananásszal és licsivel. Thaiföldön nincsenek tejtermékek, így tejszínben vagy csokoládéban gazdag nyugati édességek és nyalánkságok egyszerűen nem léteznek. Az itt található receptek ezért Thaiföld különféle csodálatos színes gyümölcseit és egzotikus fűszereit társítják, mint például az itt található trópusi gyümölcsök citromfűszirupban, néhány egyértelmű "csalással", mint a banános kókuszfagylalt vagy a krémes mangóbrulée, ami Kelet és Nyugat fantasztikus fúziója.
Kinyit