Spanyol konyha

Spanyol konyha  
Spanyol konyha
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(4)
Kedvezményes vásárlás
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 240
ISBN: 9789639731738
Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége. Bár a föníciaiak, a rómaiak és a mórok már rég elhagyták a napsütötte Ibériai-félszigetet, a konyhaművészetre gyakorolt hatásuk máig jól érzékelhető, akár a szőlőskertek, olajfaligetek vagy rizsföldek közelében járunk, akár a csodálatosan illatos, érett gyümölcsök és zöldségek gazdag választékát szemléljük a piacok forgatagában. A könyvben összegyűjtött receptekből válogatva belekóstolhatunk a hamisítatlan spanyol életformába és ízvilágba: lepjük meg vendégeinket és családunkat egy spanyol módra, serpenyőben tálalt paellával, vagy hívjuk meg barátainkat egy hangulatos tapaslakomára!
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Tapas  6. o.
Tapast enni annyi, mint egyetlen falatban megélni a spanyol életformát, ami könnyed, társasági, barátságos. A szezonális ételek egy-egy falatka formájában társulnak egy pohár hideg sörhöz, fehérborhoz vagy sherryhez. És hogy miért falat méretű? Úgy mondják, hogy a tapas egy kocsmáros szokásából alakult ki, aki egy szelet kenyér formájában kis fedőt, tapát tett a vendégek borospoharára, hogy védje italukat a legyektől és a portól. Később már kis finomságokat tettek a kenyérre - egy kocka sajtot vagy sonkát -, és hamarosan megszülettek az első tapasbárok is. A kis falatkák egyre fantáziadúsabbak és kifinomultabbak lettek, így mára csodás tapast készítenek húsfélékből, a tenger gyümölcseiből, tojással, különöző olajos magvakkal, sajttal, színes mediterrán zöldségekkel, különféle mártogatók és mártások kíséretében tálalva.

Saláták és könnyű fogások  56. o.
Csodás ötletek különlegesen könnyű ebédekhez vagy vacsorákhoz. A saláták könynen és gyorsan elkészíthetők, friss kenyérrel tartalmas lakomát varázsolhatunk velük az asztalra. Szokatlan kombináció a sárgadinnye-saláta, chorizo kolbásszal és articsókával - a sárgadinnye hűs, édes íze és tündöklő színe érdekesen harmonizál a chorizo gazdag ízvilágával. A tonhal babsalátával szintén kíváló - frissen kisütött tonhalszeletekkel igazán jó, de ha sietős, a konzerv tonhal ugyanúgy megteszi. A mór cukkinisaláta citromos-mentás öntettel, egy szelet friss kenyéren tálalva, egyszerűen csodálatos. A kihagyhatatlan sültpaprika-saláta nyári napsütést idéző színei igazi ízelítőt adnak Spanyolországból. 
A spanyolok tortilla nevű omlettje ellenállhatatlan. Senkit se tántorítson el az olajmennyiség, amit a burgonyához használnak - sütéskor finom ízt kölcsönöz az ételnek, de a serpenyőben marad. Kínáljuk vegyes zöldsalátával egy kerti ebédhez. a tortilla legegyszerűbb formájában csupán tojásból, burgonyából és hagymából áll, de színesíthető spenóttal vagy gombával. 
A spanyolok szeretik a húst és a halat együtt kínálni, különösen finom a nyársra fűzött ördöghal, rozmaring és baconszalonna.

Főételek  106. o.
Ha Spanyolországra gondolunk, elsőként a napsütés és hőség jut eszünkbe, holott az idő korántsem mindig olyan nagyszerű, így néhány közkedvelt étel nehéz, tápláló és gazdagon fűszerezett, hisz arra hvatottak, hogy a hideg téli napokon átmelegítsenek - ilyen például a laktató és ízletes bárányragu csicseriborsóval. A spanyolok nagy húsevők, viszont a zöldségeket a húsos ételekben is nélkülözhetetlennek tartják, nem köretként szolgálnak. Aki azt hiszi, nem szereti a rizst, próbálja ki a kolbászos-paprikás vagy a csirkés-kacsás paellát, és biztosan megváltozik a véleménye.
Mivel Spanyolországot tengerek veszik körül, természetes, hogy a spanyol konyhában főszerepet kapnak a halak és a tenger gyümölcsei. A halragu a friss hajnali fogásból készül, de vannak állandó hozzávalók - a katalán halragukban mindig előfordul sáfrány, mandula, fokhagyma és paradicsom. a halat a leggyakrabban egyszerűen roston sütve vagy serpenyőben készítik el, és mártásokat kínálnak hozzá, vagy, mint a katalánok, fenyőmagos, mazsolás, fokhagymás spenóttal megágyaznak neki.
A halat és húsféléket gyakran társítják a spanyol nemzeti ételként ismert paellában. 

Köretek  158 o.
Spanyolországban a zöldségek elképesztő választékát termesztik, és mindig csak azt fogyasztják, aminek éppen szezonja van. A burgonya természetesen nagy kedvenc azóta, amióta Kolumbusz Kristóf több mint 500 éve hazatért vele. Aki szereti a chilipaprika erejét, élvezni fogja a tüzes burgonyát, és elnevezésének jelentését is hamar meg foja érteni. Ahogyan az máshol is gyakran megesik, minden spanyol szakács azt vallja, hogy ennek az ételnek az igazi receptje az övé.
Jóllehet a spanyol konyha repertoárjában nehezen találunk vegetáriánus ételeket, mégis könnyedén varázsolhatunk étvágygerjesztő zöldséglakomákat. A mórok által behozott padlizsánt friss zöldfűszerekkel gazdagított, fokhagymás-citromos olívaolajban érlelik, majd sütőben illatosra pirítják. Az olajat és az aromákat felszívó padlizsán melegen fogyasztva igen ízletes. A zöldbabot roppanósra főzik, és kiváló ízt kap, ha citromos vajban és mandulaforgácsban megforgatjuk, vagy csak pirított fenyőmaggal megszórjuk. Ínycsiklandó a fokhagymás vajjal és friss kakukkfűvel elkevert zsemlemorzsával töltött gomba. A spenótos csicseriborsó is ízletes fehérjeforrás. Ha egy kevés tüzes burgonyával tálaljuk, biztosan nem lesz panasz a szakácsra!

Desszertek   202. o. 
Ó, a sapnyol desszertek! Mind annyira finom! Mindig érdekes kipróbálni egy olyan recept helyi változatát, amelyet más országokban is készítenek, így talán a legjobb, ha a spanyolok legkedveltebb desszertjével, a karamelles sodóval kezdünk, ami hasonlít a francia créme caramel-hez. A katalán pirított krénnel találkozva azt gondolhatjuk, hogy a klasszikus francia créme brulée-re bukkantunk, de bár mindkét desszert pirítottcukor-kalapot kap, a spanyol recept szerint az alatta rejtőző pudingot nem főzzük.
Ha szeretné kipróbálni a fagyasztott mandulakrémet, a citromsörbetet cavával, vagy a vérnarancsfagylaltot, ne vegye el a kedvét, hogy esetleg nincs fagylaltgépe - bármelyik fagyasztott édesség tökéletesen elkészíthető anélkül is. A kikevert krémet egyszerűen alacsony peremű, fagyasztásálló edénybe töltjük (a citromsörbetnél átszűrjük), és 2 órán keresztül fagyasztjuk, vagy amíg a szélein kezd megdermedni. Ekkor egy villával alaposan átkeverjük, majd visszatesszük a mélyhűtőbe, hogy megfagyjon.
Ha kevésbé gazdag desszertre vágyunk, akad jó pár gyümölcsös édesség is - a sevillai párolt gyümölcs ízei különösen izgalmasak -, de legalább egyszer hagyjuk, hogy elragadjon minket a spanyolok csokoládé iránti szenvedélye: a csokoládés sütemény valami mennyei!



 


Kinyit
recept beküldése

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Tapas Tapas
Kiadó: Art Nouveau Kiadó (2008)

Akár apró snack egy pohár bor mellé, akár előétel vagy komplett menü, a tapas a mediterrán konyha...

Spanyol kulinária Spanyol kulinária
Szerkesztő: Trutter, Marion
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet...

Spanyol ízek Spanyol ízek
Szerző: Anne, Wilson
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Tojás, chilipaprika, csicseriborsó, tengeri ételek, paprikafélék, rizs - a spanyol ételek igen színesek,...

Jamie belevág... Jamie belevág...
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2011)

Az évek során egyvalamit biztosan megtanultam: hallgatnom kell a megérzéseimre. Hirtelen ötlettől vezérelve...

Casa Moro Casa Moro
Szerzők: Clark, Samuel, Clark, Samantha
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

1997-es megnyitása óta a londoni Moro mind népszerűbb és népszerűbb étteremmé nőtte ki magát. Amikor pedig...

Tapas Tapas
Szerző: Herrera, Carlos
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

Carlos Herrera Spanyolország egyik legnagyobb tekintélyű gasztronómusa, a La Alacena de Carlos Herrera klub...

Mediterrán konyha Mediterrán konyha
Szerkesztő: Nagy Mézes Rita
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára...

Tapas Tapas
Szerkesztő: Justh Szilvia
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez...

Mindennapi ínyencségek Mindennapi ínyencségek
Szerző: Adriá, Ferran
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A "Mindennapi ínyencségek" az első otthoni használatra szánt szakácskönyv Ferran Adriától, a legendás...

Spanyol konyha Spanyol konyha
Szerző: R. Szepessy Ilona
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

A magyarok könnyen megbarátkozhatnak a spanyol konyhával: sűrű levesek, bőséges húsok, erősen fűszeres...

Egy nap az elBulliban Egy nap az elBulliban
Szerzők: Adriá, Ferran, Soler, Juli, Adriá, Albert
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A Spanyolországban található elBullit a világ legjobb éttermeként tartják számon. A személyzet minden évben...

Kapcsolódó cikkek