Tapas 6. o.
Tapast enni annyi, mint egyetlen falatban megélni a spanyol életformát, ami könnyed, társasági, barátságos. A szezonális ételek egy-egy falatka formájában társulnak egy pohár hideg sörhöz, fehérborhoz vagy sherryhez. És hogy miért falat méretű? Úgy mondják, hogy a tapas egy kocsmáros szokásából alakult ki, aki egy szelet kenyér formájában kis fedőt, tapát tett a vendégek borospoharára, hogy védje italukat a legyektől és a portól. Később már kis finomságokat tettek a kenyérre - egy kocka sajtot vagy sonkát -, és hamarosan megszülettek az első tapasbárok is. A kis falatkák egyre fantáziadúsabbak és kifinomultabbak lettek, így mára csodás tapast készítenek húsfélékből, a tenger gyümölcseiből, tojással, különöző olajos magvakkal, sajttal, színes mediterrán zöldségekkel, különféle mártogatók és mártások kíséretében tálalva.
Saláták és könnyű fogások 56. o.
Csodás ötletek különlegesen könnyű ebédekhez vagy vacsorákhoz. A saláták könynen és gyorsan elkészíthetők, friss kenyérrel tartalmas lakomát varázsolhatunk velük az asztalra. Szokatlan kombináció a sárgadinnye-saláta, chorizo kolbásszal és articsókával - a sárgadinnye hűs, édes íze és tündöklő színe érdekesen harmonizál a chorizo gazdag ízvilágával. A tonhal babsalátával szintén kíváló - frissen kisütött tonhalszeletekkel igazán jó, de ha sietős, a konzerv tonhal ugyanúgy megteszi. A mór cukkinisaláta citromos-mentás öntettel, egy szelet friss kenyéren tálalva, egyszerűen csodálatos. A kihagyhatatlan sültpaprika-saláta nyári napsütést idéző színei igazi ízelítőt adnak Spanyolországból.
A spanyolok tortilla nevű omlettje ellenállhatatlan. Senkit se tántorítson el az olajmennyiség, amit a burgonyához használnak - sütéskor finom ízt kölcsönöz az ételnek, de a serpenyőben marad. Kínáljuk vegyes zöldsalátával egy kerti ebédhez. a tortilla legegyszerűbb formájában csupán tojásból, burgonyából és hagymából áll, de színesíthető spenóttal vagy gombával.
A spanyolok szeretik a húst és a halat együtt kínálni, különösen finom a nyársra fűzött ördöghal, rozmaring és baconszalonna.
Főételek 106. o.
Ha Spanyolországra gondolunk, elsőként a napsütés és hőség jut eszünkbe, holott az idő korántsem mindig olyan nagyszerű, így néhány közkedvelt étel nehéz, tápláló és gazdagon fűszerezett, hisz arra hvatottak, hogy a hideg téli napokon átmelegítsenek - ilyen például a laktató és ízletes bárányragu csicseriborsóval. A spanyolok nagy húsevők, viszont a zöldségeket a húsos ételekben is nélkülözhetetlennek tartják, nem köretként szolgálnak. Aki azt hiszi, nem szereti a rizst, próbálja ki a kolbászos-paprikás vagy a csirkés-kacsás paellát, és biztosan megváltozik a véleménye.
Mivel Spanyolországot tengerek veszik körül, természetes, hogy a spanyol konyhában főszerepet kapnak a halak és a tenger gyümölcsei. A halragu a friss hajnali fogásból készül, de vannak állandó hozzávalók - a katalán halragukban mindig előfordul sáfrány, mandula, fokhagyma és paradicsom. a halat a leggyakrabban egyszerűen roston sütve vagy serpenyőben készítik el, és mártásokat kínálnak hozzá, vagy, mint a katalánok, fenyőmagos, mazsolás, fokhagymás spenóttal megágyaznak neki.
A halat és húsféléket gyakran társítják a spanyol nemzeti ételként ismert paellában.
Köretek 158 o.
Spanyolországban a zöldségek elképesztő választékát termesztik, és mindig csak azt fogyasztják, aminek éppen szezonja van. A burgonya természetesen nagy kedvenc azóta, amióta Kolumbusz Kristóf több mint 500 éve hazatért vele. Aki szereti a chilipaprika erejét, élvezni fogja a tüzes burgonyát, és elnevezésének jelentését is hamar meg foja érteni. Ahogyan az máshol is gyakran megesik, minden spanyol szakács azt vallja, hogy ennek az ételnek az igazi receptje az övé.
Jóllehet a spanyol konyha repertoárjában nehezen találunk vegetáriánus ételeket, mégis könnyedén varázsolhatunk étvágygerjesztő zöldséglakomákat. A mórok által behozott padlizsánt friss zöldfűszerekkel gazdagított, fokhagymás-citromos olívaolajban érlelik, majd sütőben illatosra pirítják. Az olajat és az aromákat felszívó padlizsán melegen fogyasztva igen ízletes. A zöldbabot roppanósra főzik, és kiváló ízt kap, ha citromos vajban és mandulaforgácsban megforgatjuk, vagy csak pirított fenyőmaggal megszórjuk. Ínycsiklandó a fokhagymás vajjal és friss kakukkfűvel elkevert zsemlemorzsával töltött gomba. A spenótos csicseriborsó is ízletes fehérjeforrás. Ha egy kevés tüzes burgonyával tálaljuk, biztosan nem lesz panasz a szakácsra!
Desszertek 202. o.
Ó, a sapnyol desszertek! Mind annyira finom! Mindig érdekes kipróbálni egy olyan recept helyi változatát, amelyet más országokban is készítenek, így talán a legjobb, ha a spanyolok legkedveltebb desszertjével, a karamelles sodóval kezdünk, ami hasonlít a francia créme caramel-hez. A katalán pirított krénnel találkozva azt gondolhatjuk, hogy a klasszikus francia créme brulée-re bukkantunk, de bár mindkét desszert pirítottcukor-kalapot kap, a spanyol recept szerint az alatta rejtőző pudingot nem főzzük.
Ha szeretné kipróbálni a fagyasztott mandulakrémet, a citromsörbetet cavával, vagy a vérnarancsfagylaltot, ne vegye el a kedvét, hogy esetleg nincs fagylaltgépe - bármelyik fagyasztott édesség tökéletesen elkészíthető anélkül is. A kikevert krémet egyszerűen alacsony peremű, fagyasztásálló edénybe töltjük (a citromsörbetnél átszűrjük), és 2 órán keresztül fagyasztjuk, vagy amíg a szélein kezd megdermedni. Ekkor egy villával alaposan átkeverjük, majd visszatesszük a mélyhűtőbe, hogy megfagyjon.
Ha kevésbé gazdag desszertre vágyunk, akad jó pár gyümölcsös édesség is - a sevillai párolt gyümölcs ízei különösen izgalmasak -, de legalább egyszer hagyjuk, hogy elragadjon minket a spanyolok csokoládé iránti szenvedélye: a csokoládés sütemény valami mennyei!
Kinyit