Francia konyha

Francia konyha  
Francia konyha
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Kedvezményes vásárlás
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 240
ISBN: 9789639731691
A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a jó ételek iránti szenvedélyüket. Minden régiónak megvannak a maga specialitásai, a könyv a tradicionális receptek legjobbjaiból válogat. Aki a jó konyhát az élet egyik igényes örömszerzési forrásának tartja, inspirációt meríthet a receptekből.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Levesek és étvágygerjesztők  6
A francia levesek és előételek egyszerűen csodálatosak, s gyakran könnyű ebédnek is beillenek. Az egyes térségekben erősen élnek a helyi hagyományok, gondoljunk csak a breton hallevesre, amelyet helyi ízekkel - tejszínnel és almaborral - tesznek különlegessé. A tepanade-ban fellelhetők a mediterrán vidék sajátos hozzávalói: az olajbogyó, a szardella, a fokhagyma, a kapribogyó és az olívaolaj, míg a térség másik klasszikusa, a francia halleves, a bouillabaisse a tenger gyümölcseinek és halainak sokféleségétől oly különleges. A sült vacherin egyszerűen, ám felettébb hatásos módon készíthető el a kelet-franciaországi Savoie és Franche-Comté régiók tejgazdaságaiban gyártott ízletes, krémes állagú és laktató sajtból. A franciák az általuk csak crudités-ként emlegetett vegyes salátát tápláló első fogásként kínálják szerte az országban: a friss salátaleveleket gyakran csupán olívaolajos-citromos öntettel ízesítik, de persze léteznek rafináltabb elkészítési módok.
Némely recept a francia történelmi múltat idézi. Az egykori híres párizsi hús-, hal-, zöldség- és gyümölcspiacról, a LesHalles-ról elnevezett hagymalevessel - amelynek elengedhetetlen hozzávalója a szívet melengető brandy - valaha a piaci árisok csapták el éhüket a környék falatozóiban. A tarte tatin viszont állítólag a véletlen szülötte: egy szórakozott szakács almatorta készítése közben a tészta helyett előbb az almát tette a tepsibe, és észrevette ugyan "balfogását", de kíváncsian kivárta, mi sül ki belőle.

Húsok és szárnyasok  60
A franciák szívesen fogyasztanak húst. Gyakran, ám többnyire kis mennyiségben kerül a tányérjukra. Számos térségben tenyésztenek szarvasmarhát - a legízletesebb a burgundiai sovány charolais fajta. A legfinomabb bárányhús az Atlanti-óceánhoz közeli sós, mocsaras régióból vagy a La Manche csatorna partvidékéről kerül az üzletekbe. A minőségi húsok sokba kerülnek, ezért a francia szakácsok alaposan meggondolják, mihez használják fel, és leginkább specialitások formájában kerülnek az asztalra. A kevésbé drága részek remek alapanyagok a borral vagy sörrel hosszasan párolt ragukhoz.
A csirke népszerű és olcsó hús, felettébb sokféleképpen készítik el, a skála a klasszikus csirkesülttől a francia gyarmatosítás korát idéző tagine-ig terjed, amelyben észak-afrikai ízek is felfedezhetők. Országszerte nevelnek sertéseket - érdemes kipróbálni a Loire völgyéből származó receptet, és a sertéssültet aszalt szilvával megbolondítani.
A húsok kapcsán is érdemes megemlíteni, mennyire fontosak az egyes régiókra jellemző, hagyományos hozzávalók. Az Auvergne környéki receptekben minduntalan felbukkan az ízletes zöld puyi lencse, amelyet éppen olyan becsben tartanak, mint a minőségi borokat, és eredetvédelem illeti. Délen fehér babbal gazdagítják a cassoulet-t, ezt a különféle húsokból és kolbászból összeállított fogást. Kacsából vagy libából hosszú órák alatt varázsolhatunk ízletes ételt az asztalra, de megéri a fáradságot.

Halak és a tenger gyümölcsei  118
Franciaország a La Manche csatorna, az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger mentén hosszan elnyúló, változatos tengerpartokkal rendelkezik, ugyanakkor bővelkedik folyókban is. A halak és a tenger gyümölcsei a jól szervezett szállításnak köszönhetően rövid idő alatt jutnak el az élelmiszer-áruházakba vagy a piaci standokra, így a franciák kényükre-kedvükre válogathatnak köztük.
Az északi és a nyugati partok hidegebb vizeinek lakója a nagy rombuszhal, a nyelvhal, a rája, a makréla és az ördöghal, mint ahogy a hering és a szardínia is - az előbbi füstölve, az utóbbi többnyire konzervdobozban kerül a boltokba. E térségekben a halászok homárt, osztrigát, fésűkagylót, szívkagylót, kürtcsigát és természetesen fekete kagylót is fognak - az utóbbi fokhagymás-petrezselymes fehérborban párolva klasszikus francia specialitás. Az édesvízi halak közül népszerű a pisztráng, amely pirított mandulával tökéletes párosítás, ráadásul egyszerű elkészíteni, mégis csodálatos.
A Földközi-tenger vidékéről kerül a konyhákba a szardella, a tengeri keszeg, a vörös sügér, a tonhal, a polip és a tintahal. Mindegyikből készíthető rafinált leves vagy ragu, de bármelyik kínálható különféle mártásokkal : a tonhal például fűszeres zöldmártással felséges.

Vegetáriánus ételek  160
Jóllehet Franciaország aligha számít a vegetáriánusok Mekkájának, a franciák mégis csodát művelnek a zöldségekkel, amelyekből egész éven át fantasztikus a kínálat: a piaci standokon vagy akár a szupermarketekben látható mutatós halmok nemcsak a szemet gyönyörködtetik, de ínycsiklandók is. Ezek a kincsek utat találnak a háziasszonyok konyháiba, de az éttermek menüin meglepő módon legfeljebb a főfogások részeként fedezhetők fel.
A franciák a zöldségek közül leginkább a burgonyát kedvelik. Pompás az íze, ha csupán megfőzik, vajban megpárolják és meghintik petrezselyemmel, de kiváltképp felséges csőben sütve (gratin), amikor a tejszínnel elkevert burgonyát a fokhagyma és a szerecsendió íze teszi pikánssá, a tetején pedig bugyog az aranybarnára pirult gruyere sajt. A hagyományos gratin könnyű változatának számít a tejszínes tojással készített cukkini. A franciák más zöldségekből is képesek rafinált fogásokat előállítani: ilyen - többek között - a Vichy ásványvízben főtt sárgarépa vajjal és cukorral fényezve, vagy a zöldborsó salátalevelekkel, mogyoróhagymával és fűszernövényekkel.
Néhány pompás saláta szintén francia lelemény: például a hagyományos nizzai saláta friss tonhallal és zöldbabbal, vagy a modern klasszikusnak számító grillezett kecskesajt salátaágyon. Ellenállhatatlanok!

Sütemények és desszertek  198
Ha francia menüt tervezünk, nem feledkezhetünk meg a desszertről, hiszen a franciák megannyi édesség készítésének művészetét is tökélyre vitték. Számos gyümölcsös desszert bizonyos vidékekhez kötődik, ilyen például az ízletes normandiai almatorta, amelyen a vékony almaszeletek átcsillannak a sárgabarackos mázon, vagy a cseresznyés clafoutis, a közép-franciaországi Limousin körzetnek ez a jellegzetes édessége, amely friss érett cseresznyéből és finom, könnyű tésztából készül.
Ha pompás, ám könnyebb gyümölcsös desszertet szeretnénk, készítsünk fűszeres sárgabarackot vörösborban, vagy fehérborban párolt körtét csokoládéöntettel, esetleg narancslikőrrel meglocsolt őszibarackot málnaöntettel.
A világszerte kedvelt klasszikus francia desszertek közé tartozik a lágy, krémes állagú, karamellbevonatos creme caramel, a tejszínhabbal töltött és cdokoládéöntettel kínált ropogós golyócskák, a profiteroles, vagy a narancsöntetbe forgatott, brandyben flambírozott palacsinta, a crepes Suzette. Tojásfehérjéből készült habgaluskák úsznak a vaníliasodóban - ez a madártej; a tarte au citron pedig citromkrémmel töltött torta. És ha felejthetetlen élményt akarunk, akkor készítsük el a Grand Marnier-szuflét, ezt a ropogós héjú, habkönnyű felfújtat.

 


Kinyit
facebook

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Francia sajtok Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Finom levesek Finom levesek
Szerző: Duroy, Chantal
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Lepje meg barátait és családtagjait egy különleges étellel az A la carte sorozatból! Nem fognak csalódni,...

Francia ízek Francia ízek
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

A francia házias ízeknek nincs párjuk. Franciaország különböző területei a helyi adottságoknak megfelelően...

A francia konyha A francia konyha
Szerzők: Warde, Fran, Harris, Joanne
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó (2004)

"Legelső emlékeim ételekhez fűződnek. Sosem felejtem el, talán hároméves lehettem, amikor Mémée-vel, a...

Csokoládés édességek kiskönyvtára Csokoládés édességek kiskönyvtára
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

Nyolc könyvecske tele bámulatos csokoládé-receptekkel, ámulatba ejtő színes fotókkal, különleges...

Jamie belevág... Jamie belevág...
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2011)

Az évek során egyvalamit biztosan megtanultam: hallgatnom kell a megérzéseimre. Hirtelen ötlettől vezérelve...

Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima,...

100 vadétel recept 100 vadétel recept
Szerző: Prevot, Norbert
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1997)

A számításba jövő vadak listája nagyon hosszú, mégis megkíséreltünk mindegyikhez receptet nyújtani....

Akarom, mert Makaron! Akarom, mert Makaron!
Szerző: Colonna, Jill
Kiadó: T.bálint Kiadó (2012)

A gyönyörű fotók és jobbnál jobb receptek sokaságát rejtő Akarom, mert Makaron! című könyvecske...

Alain Ducasse konyhaművészete - Húsételek Alain Ducasse konyhaművészete - Húsételek
Szerző: Ducasse, Alain
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

Alain Ducasse konyhaművészeti sorozatának "Desszertek és cukrászat" című kötete után most a "Húsételek"...

Édességek és készítésük titkai Édességek és készítésük titkai
Szerző: Disdier, Guy
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1993)

Az édességeknek, e csodálatos szín, íz- és illatkompozícióknak kevesen tudnak ellenállni. A könyvünkben...

Francia pezsgők Francia pezsgők
Szerző: Bichel, Rolf
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A pezsgők szerelmesei jól ismerik hazájuk pezsgőit, de a francia pezsgők között nem mindig ismerik ki magukat....

A francia piac A francia piac
Szerzők: Harris, Joanne, Warde, Fran
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó (2005)

Újabb receptek a francia konyhából (A francia konyha újabb receptjei) A francia konyha sikerét követően a...

Francia konyha Francia konyha
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a...

25 perces receptek 25 perces receptek
Szerző: Duroy, Maurice
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Lepje meg barátait és családtagjait egy különleges étellel az A la carte sorozatból! Nem fognak csalódni,...

Francia finomságok dióhéjban Francia finomságok dióhéjban
Szerzők: Leuilly, Laurence, Márton Gyöngyvér
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1989)

Könnyedség, szellemesség és elegancia... ezek a jelzők élnek a köztudatban a franciákkal kapcsolatban....

Francia kulinária Francia kulinária
Szerkesztő: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Kapcsolódó cikkek