Olasz konyha

Olasz konyha  
Olasz konyha
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 240
ISBN: 9789639731721
Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az olaszok számára milyen fontos a gasztronómia. E könyvben a legjellegzetesebb tradicionális ételek receptjeiből találunk válogatást, hogy ihletet kapjunk a legkülönfélébb alkalmakra. Legyen szó gyorsan elkészíthető ebédről, könnyű vacsoráról, vagy akár fényűző, sokfogásos vacsoravendégségről, mindenki bizonyára megtalálja e receptek között a kedvére valót.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Levesek és étvágygerjesztők  6
A leveseket az olaszok többnyire a vacsora első fogásaként szolgálják fel, jóllehet annyira táplálóak és ízletesek, hogy akár könnyű ebédnek is beillenek. Főként zöldségekből készülnek, és olykor tésztával vagy rizzsel, máskor némi hússal, de még gyakrabban hallal vagy a tenger gyümölcseivel gazdagítják. Az olasz háziasszonyok felettébb leleményesen alakítják a recepteket a piacon éppen kapható zöldségekhez - ezt mi is elleshetjük tőlük. Nemcsak a leveseik szemet gyönyörködtetők azonban, hanem az előételeik, az antipastinak nevezett jóízű, könnyű étvágygerjesztők is, amelyeket többnyire füstölt húsokból, zöldségekből, tenger gyümölcsiből, sajtokból állítanak össze. Egyszerű hozzávalókból rafinált egyveleget készíthetünk pillanatok alatt, ilyen például a friss gyümölcsökkel, például dinnyével és fügével vagy akár rucolalevelekkel tálalt, felséges olasz nyers sonka, a prosciutto. Az antipasti hozzávalói közül kihagyhatatlan az olívaolaj. A legjobb minőségű, extraszűz változatot tartalékoljuk a salátaöntethez vagy a főételekhez: néhány csepp olívaolajjal meglocsolva tehetjük igazán autentikussá az olasz ételeket. A szűz olívaolaj inkább főzéshez-sütéshez ajánlott.

Húsok és szárnyasok  46
A jómódú olaszok hagyományosan a buja zöld legelőkön tenyésztett állatok - leggyakrabban marha és borjú - legjobb részeit fogyasztják. Kevésbé tehetős honfitársaik jóval olcsóbb húsokkal érik be, amelyeket lassan, hosszan puhára párolnak-sütnek - mint olyan gyakran megesik, ezek számítanak a legízletesebb hagyományos specialitásoknak. Olaszországban a legnépszerűbb hús a borjú, de számos fogás készül sertés-, bárány- vagy marhahúsból és szárnyasokból is. Mi abból adunk ízelítőt, hogy miként dolgozhatjuk fel - sütőben vagy serpenyőben sütve, grillezve - a húsokat úgy, hogy olasz ízeket varázsoljunk az asztalra. A különféle húsok pompás alkotóelemei a tésztaételekhez illő remek, sűrű paradicsomos mártásoknak, vagy nagyszerűen egészítik ki a páratlanul krémes állagú, olasz rizsből készülő rizottókat.

Halak és a tenger gyümölcsei  106
A tengerekkel körülölelt Olaszország tavakban és folyókban is bővelkedik, ne csodálkozzunk hát, hogy az olaszok időtlen idők óta kedvelik a halakat és a tenger gyümölcseit. Az itáliai mesterszakácsok sok nemzedék óta kedvelik a halakat és a tenger gyümölcseit. Az itáliai mesterszakácsok sok nemzedék óta munkálkodnak a halételek elkészítési módjainak tökéletesítésén, megalkotva azokat a recepteket, amelyek leginkább kihozzák az ízeket, s ráadásul ezek ez ételek a látványukkal is lenyűgöznek. Az olaszok kedvencei a kardhal, a vörös márna, a tengeri keszeg, a tengeri süllő, a szardínia, valamint a kagyló, az édesvízi halak közül pedig például a pisztráng. A halféleségek kedvelőinek ajánljuk, hogy kedvenc fogásaikat készítsék olasz módra - ízletesek és táplálóak.

Vegetáriánus ételek  156
Az olasz konyha különösen vonzó azok számára, akik a zöldségekben gazdag ételeket szívesen próbálják ki pikáns és újszerű módon. Közismert, hogy a mediterrán étrend rendkívül tápláló, főleg a színpompás zöldségeknek köszönhetően. Többek között a padlizsánra, a paradicsomra, a cukkinire s a változatos színű paprikára gondolunk, amelyeket extra szűz olívaolajjal meglocsolva elősegítik a jó szívműködést. Ebben a fejezetben sütőben sült, tápláló, meleg ételek, valamint könnyű, színes, ízletes nyári zöldségekkel készült rizottók egyaránt találhatók. A zöldséges rizottók (és számtalan más olasz étel) tökéletes megkoronázása az igazán jó minőségű parmezán - ezt a sajtot csakis Párma környékén, egy jók körülhatárolható térségben állítják elő. Ha a csomagoláson a "parmigiano reggiano" feliratot olvassuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy rátaláltunk az igazira. A parmezánt alufóliába burkolva tárolhatjuk a hűtőben, szükség esetén frissen reszelhetünk belőle.

Sütemények és desszertek  202
Az olaszok a hétköznapokon többnyire friss gyümölccsel vagy ajtállal fejezik be az étkezést. Ugyanakkor pontosan tudják, miként lehet fokozni az ünnepek hangulatát valamilyen stílszerű és ízletes desszerttel. Ilyenkor rendszerint elsétálnak a közeli pasticceriában kapható pompás süteményért, esetleg a gelateriába, ahol a híres, ínycsiklandó olasz fagylaltkészítmények kapható. Persze az olasz háziasszonyok is bőségben válogathatnak a házilag készítendő édességek receptjei közül - ezek legjavát adjuk közre ebben a fejezetben. A legfinomabb sütemények szülőföldje a déli országrész, továbbá Szícilia és Szardínia, ahol bővelkednek a desszertek fontos alapanyagaiban: gyümölcsben, dióban és mézben. A borok, likőrök vagy égetett szeszek is gyakori hozzávalók, kiválképp az amaretto, ez a különleges mandulalikőr, valamint a zamatos, édes vörösbor, a marsala.   


Kinyit
bevásárlólista

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Tészták Tészták
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mindenki szereti a tésztát? Nem tudjuk. Egy azonban biztos: azoknak, akik szeretik, ezek a receptek örömet...

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

Tészták Tészták
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt...

Az olasz konyha alapjai Az olasz konyha alapjai
Szerzők: Schinharl, Cornelia, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2003)

Az olasz konyha megszállottja? A főzés alapkönyvének & A sütés alapkönyvének rajongója, amelyek az...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

Az olasz gasztronómia legjavából válogatva 222 gyorsan és könnyedén elkészíthető receptet gyűjtöttünk...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

1 tészta - 50 pizza 1 tészta - 50 pizza
Szerző: Kempe, Christina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

Több mint száz évvel ezelőtt indult világhódító útjára a pizza. Ebből a közkedvelt és laktató ételből...

Al dente Al dente
Szerző: Black, William
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti...

Napsütötte szakácskönyv Napsütötte szakácskönyv
Szerzők: Mayes, Frances, Mayes, Ed
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)

Frances Mayes férjével, Eddel ebben a könyvben több mint 150 receptet osztanak meg az olvasóval, mindazokat,...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Mamma Mia - Mamma legjobb olasz receptjei Mamma Mia - Mamma legjobb olasz receptjei
Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)

A mediterrán konyhák közül kétségtelenül az olasz a legnépszerűbb a világon, és egyvalamiben minden olasz...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2017)

Könyvünkben több mint 70 receptet gyűjtöttünk össze Olaszország minden tájáról. Receptjeink között...

Mediterrán konyha Mediterrán konyha
Szerkesztő: Nagy Mézes Rita
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára...

A római konyha A római konyha
Szerző: Lénárd Sándor
Kiadó: Magvető Kiadó (2004)

Lénárd Sándor, a Völgy a világ végén című nagyszerű regény szerzője kulturális kalandtúrára hívja...

Paradicsomszósz Paradicsomszósz
Szerző: Deiana, Hermina
Kiadó: Alexandra Kiadó (2016)

Ebben a könyvben végigkísérhetjük, ahogy Hermina nemcsak a szerelmet találja meg az ő Antoniójánál, hanem...

Jamie belevág... Jamie belevág...
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2011)

Az évek során egyvalamit biztosan megtanultam: hallgatnom kell a megérzéseimre. Hirtelen ötlettől vezérelve...

Firenze - ízek városa Firenze - ízek városa
Kiadó: Holnap Kiadó (2007)

Az olasz város és az olaszok kultúrtörténetébe nyerhetünk bepillantást, mindezt a sajátos és híres olasz...

Olasz főzőiskola Olasz főzőiskola
Szerkesztő: Weisz Györgyi
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

Az olasz főzőiskola – kezdőknek és haladóknak azokhoz szól, akik az olasz konyha változatos receptjeit...

Csizma az asztalon Csizma az asztalon
Szerzők: Illés Andrea, Repka Noémi
Kiadó: Scolar Kiadó (2012)

Csizma az asztalon. Furcsa látvány, metaforában megfogalmazva, mégis éppen ez szakácskönyvünk célja: az...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Kapcsolódó cikkek