Olasz konyha

Olasz konyha  
Olasz konyha
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 240
ISBN: 9789639731721
Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az olaszok számára milyen fontos a gasztronómia. E könyvben a legjellegzetesebb tradicionális ételek receptjeiből találunk válogatást, hogy ihletet kapjunk a legkülönfélébb alkalmakra. Legyen szó gyorsan elkészíthető ebédről, könnyű vacsoráról, vagy akár fényűző, sokfogásos vacsoravendégségről, mindenki bizonyára megtalálja e receptek között a kedvére valót.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Levesek és étvágygerjesztők  6
A leveseket az olaszok többnyire a vacsora első fogásaként szolgálják fel, jóllehet annyira táplálóak és ízletesek, hogy akár könnyű ebédnek is beillenek. Főként zöldségekből készülnek, és olykor tésztával vagy rizzsel, máskor némi hússal, de még gyakrabban hallal vagy a tenger gyümölcseivel gazdagítják. Az olasz háziasszonyok felettébb leleményesen alakítják a recepteket a piacon éppen kapható zöldségekhez - ezt mi is elleshetjük tőlük. Nemcsak a leveseik szemet gyönyörködtetők azonban, hanem az előételeik, az antipastinak nevezett jóízű, könnyű étvágygerjesztők is, amelyeket többnyire füstölt húsokból, zöldségekből, tenger gyümölcsiből, sajtokból állítanak össze. Egyszerű hozzávalókból rafinált egyveleget készíthetünk pillanatok alatt, ilyen például a friss gyümölcsökkel, például dinnyével és fügével vagy akár rucolalevelekkel tálalt, felséges olasz nyers sonka, a prosciutto. Az antipasti hozzávalói közül kihagyhatatlan az olívaolaj. A legjobb minőségű, extraszűz változatot tartalékoljuk a salátaöntethez vagy a főételekhez: néhány csepp olívaolajjal meglocsolva tehetjük igazán autentikussá az olasz ételeket. A szűz olívaolaj inkább főzéshez-sütéshez ajánlott.

Húsok és szárnyasok  46
A jómódú olaszok hagyományosan a buja zöld legelőkön tenyésztett állatok - leggyakrabban marha és borjú - legjobb részeit fogyasztják. Kevésbé tehetős honfitársaik jóval olcsóbb húsokkal érik be, amelyeket lassan, hosszan puhára párolnak-sütnek - mint olyan gyakran megesik, ezek számítanak a legízletesebb hagyományos specialitásoknak. Olaszországban a legnépszerűbb hús a borjú, de számos fogás készül sertés-, bárány- vagy marhahúsból és szárnyasokból is. Mi abból adunk ízelítőt, hogy miként dolgozhatjuk fel - sütőben vagy serpenyőben sütve, grillezve - a húsokat úgy, hogy olasz ízeket varázsoljunk az asztalra. A különféle húsok pompás alkotóelemei a tésztaételekhez illő remek, sűrű paradicsomos mártásoknak, vagy nagyszerűen egészítik ki a páratlanul krémes állagú, olasz rizsből készülő rizottókat.

Halak és a tenger gyümölcsei  106
A tengerekkel körülölelt Olaszország tavakban és folyókban is bővelkedik, ne csodálkozzunk hát, hogy az olaszok időtlen idők óta kedvelik a halakat és a tenger gyümölcseit. Az itáliai mesterszakácsok sok nemzedék óta kedvelik a halakat és a tenger gyümölcseit. Az itáliai mesterszakácsok sok nemzedék óta munkálkodnak a halételek elkészítési módjainak tökéletesítésén, megalkotva azokat a recepteket, amelyek leginkább kihozzák az ízeket, s ráadásul ezek ez ételek a látványukkal is lenyűgöznek. Az olaszok kedvencei a kardhal, a vörös márna, a tengeri keszeg, a tengeri süllő, a szardínia, valamint a kagyló, az édesvízi halak közül pedig például a pisztráng. A halféleségek kedvelőinek ajánljuk, hogy kedvenc fogásaikat készítsék olasz módra - ízletesek és táplálóak.

Vegetáriánus ételek  156
Az olasz konyha különösen vonzó azok számára, akik a zöldségekben gazdag ételeket szívesen próbálják ki pikáns és újszerű módon. Közismert, hogy a mediterrán étrend rendkívül tápláló, főleg a színpompás zöldségeknek köszönhetően. Többek között a padlizsánra, a paradicsomra, a cukkinire s a változatos színű paprikára gondolunk, amelyeket extra szűz olívaolajjal meglocsolva elősegítik a jó szívműködést. Ebben a fejezetben sütőben sült, tápláló, meleg ételek, valamint könnyű, színes, ízletes nyári zöldségekkel készült rizottók egyaránt találhatók. A zöldséges rizottók (és számtalan más olasz étel) tökéletes megkoronázása az igazán jó minőségű parmezán - ezt a sajtot csakis Párma környékén, egy jók körülhatárolható térségben állítják elő. Ha a csomagoláson a "parmigiano reggiano" feliratot olvassuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy rátaláltunk az igazira. A parmezánt alufóliába burkolva tárolhatjuk a hűtőben, szükség esetén frissen reszelhetünk belőle.

Sütemények és desszertek  202
Az olaszok a hétköznapokon többnyire friss gyümölccsel vagy ajtállal fejezik be az étkezést. Ugyanakkor pontosan tudják, miként lehet fokozni az ünnepek hangulatát valamilyen stílszerű és ízletes desszerttel. Ilyenkor rendszerint elsétálnak a közeli pasticceriában kapható pompás süteményért, esetleg a gelateriába, ahol a híres, ínycsiklandó olasz fagylaltkészítmények kapható. Persze az olasz háziasszonyok is bőségben válogathatnak a házilag készítendő édességek receptjei közül - ezek legjavát adjuk közre ebben a fejezetben. A legfinomabb sütemények szülőföldje a déli országrész, továbbá Szícilia és Szardínia, ahol bővelkednek a desszertek fontos alapanyagaiban: gyümölcsben, dióban és mézben. A borok, likőrök vagy égetett szeszek is gyakori hozzávalók, kiválképp az amaretto, ez a különleges mandulalikőr, valamint a zamatos, édes vörösbor, a marsala.   


Kinyit
google+

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Olasz kaják Olasz kaják
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2006)

Az ifjú angol mesterszakács sose tagadta, hogy imádja az olasz ételeket. Keresztül-kasul bejárta hát...

Mindennapi kincsünk, a kenyér Mindennapi kincsünk, a kenyér
Kiadó: Alexandra Kiadó (2013)

Bevásárlólistánk állandó szereplője, naponta fogyasztjuk sósan vagy édesen, hidegen vagy melegen,...

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

Tészták Tészták
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mindenki szereti a tésztát? Nem tudjuk. Egy azonban biztos: azoknak, akik szeretik, ezek a receptek örömet...

Tészták Tészták
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt...

Olasz ízek Olasz ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az olasz konyhát nem csak a mediterrán partok mentén kedvelik - sok olasz fogás méltán került be a nemzetközi...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Paradicsomszósz Paradicsomszósz
Szerző: Deiana, Hermina
Kiadó: Alexandra Kiadó (2016)

Ebben a könyvben végigkísérhetjük, ahogy Hermina nemcsak a szerelmet találja meg az ő Antoniójánál, hanem...

Két falánk olasz Két falánk olasz
Szerző: Carluccio, Antonio
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

Antonio Carluccio és Gennaro Contaldo több mint 30 éve hagyták hátra hazájukat, Olaszországot, hogy új...

Klasszikus olasz konyha Klasszikus olasz konyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Könyvünkben több mint 170 pompás receptet gyűjtött össze a neves szakácskönyvíró, Carla Bardi. Az olasz...

Tésztadiéta Tésztadiéta
Szerző: Dusy, Tanja
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

"Töltött cannelloni? Mennye - de a kalóriák..." Semmi vész, ettől nyugodtan ehetjük! A tészta ugyanis semmi...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Mamma Mia - Mamma legjobb olasz receptjei Mamma Mia - Mamma legjobb olasz receptjei
Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)

A mediterrán konyhák közül kétségtelenül az olasz a legnépszerűbb a világon, és egyvalamiben minden olasz...

Napsütötte szakácskönyv Napsütötte szakácskönyv
Szerzők: Mayes, Frances, Mayes, Ed
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)

Frances Mayes férjével, Eddel ebben a könyvben több mint 150 receptet osztanak meg az olvasóval, mindazokat,...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

Az olasz gasztronómia legjavából válogatva 222 gyorsan és könnyedén elkészíthető receptet gyűjtöttünk...

Al dente Al dente
Szerző: Black, William
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti...

Olasz tésztaételek Olasz tésztaételek
Kiadó: Naumann & Göbel Verlags GmbH. (2011)

Olaszország az életvidámság és az életöröm jelképe - nem is lehet csodálkozni ezen egy olyan országban,...

Az olasz konyha alapjai Az olasz konyha alapjai
Szerzők: Schinharl, Cornelia, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2003)

Az olasz konyha megszállottja? A főzés alapkönyvének & A sütés alapkönyvének rajongója, amelyek az...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

Kapcsolódó cikkek