A mák

Termesztés és receptek

A mák
A mák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerzők: ,
Kiadó: Cser Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 88
ISBN: 9789632781112
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

A mák származása, felhasználásának története
A mák neve és előfordulása a népi szólásainkban, helységneveinkben
A mák hasznosításának fő területei: élelmiszer- és gyógyszeripar

A mákfélék családja. A termesztett mák néhány rokon faja
A mák biológiai tulajdonságai
Külső megjelenés
A mák fejlődésének fontosabb szakaszai
A mák felhasználását meghatározó biológiailag aktív anyagok
A mákmag fontosabb anyagai

A mák elterjedése a világban
A világ legfontosabb legális máktermesztési körzetei
Ópiumot előállító illegális termelési körzetek
A máktermesztés nemzetközi és hazai szabályozása
A mák termesztése
A tavaszi mák termesztése
Az őszi mák termesztése

Hazai mákfajták
Élelmiszercélú magelőállításra termesztett fajták
Ipari feldolgozás és magelőállítás céljából termesztett kettős hasznosítású hazai mákfajták
Díszítésre használt hazánkban regisztrált fajták
A magyar fajtákon kívül az Európai Unió fajtajegyzékében szereplő további fajták

A mák és a máktermékek felhasználása
A mák mint táplálék
Mákdarálás
A mák táplálékfiziológiai jelentősége
A mák és mákos sütemény vásárlása
Mik azok a zsírsavak?
A mákolaj
A mákolaj helyes tárolása
A mák mint takarmány
A máknövény erős hatású anyagai és azok élettani hatása
A mák mint gyógy- és orvosi növény

Receptek


Kinyit
recepttár