Francia konyha
Kiadó: O-Press
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 111
Hozzászólás beküldése:
Bejelentkezés vagy regisztráció
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 111
Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a nyersanyagtól függ. Egy igazi szakácsmester soha nem vásárol húst és zöldséget bevásárlóközpontban, hanem amikor csak teheti, a hozzávalókat a piacon vagy az ismerős boltosnál szerzi be. A finom étel készítésének másik feltétele az alapanyag frissességében rejlik. Ez nagyon fontos, mivel a zöldségek és a gyümölcsök többségét önálló ételként is feltálalják, gyakran a főétkezések előtt. A legnépszerűbb a zöldsaláta olívaolajjal, ecettel és fokhagymával, vagy más hasonló jellegű szósszal. A franciák naponta háromszor étkeznek. A reggeli általában kifli és lekváros kenyér, amihez kávét, teát, vagy csokoládét isznak. Az ebédet a déli órákban fogyasztják. Az ebéd legtöbbször bőséges és több fogásból áll. Az első fogás, az előétel, azt követi a főétel, amely után a sajttál következik. Az ebéd végén szolgálják fel a desszertet és a kávét. A vacsora szerényebb étkezést jelent. Franciaországban szívesen fogyasztanak vacsorára zöldségekből készült ételeket, vagy salátákat egy kevés finom hús mellé. Levest csak díszebédeknél tálalnak. Ami viszont fontos, hogy a franciák nem csipegetnek, nem nassolnak a főétkezéseik között. Franciaország híres különféle sajtjairól. Összesen 400 sajtféleség színesíti az étkezési palettájukat. Az a mondás járja, hogy "a finom étkezés mindig egy finom falat sajttal fejeződik be".