Spanyol kulinária

Spanyol kulinária  
Spanyol kulinária
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerkesztő: Trutter, Marion
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 488
ISBN: 9789639731882
Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az ország konyhájára: a paella és a tintahal, a vörösbor és a sangría annyira elterjedt a spanyol konyha specialitásaként, hogy alig hagy helyet új felfedezéseknek. Ennek a könyvnek az a célja, hogy "étvágyat" csináljon az olvasónak Spanyolország sokféleségéhez, tájainak, kultúrájának és konyhájának számtalan apró összetevőjéhez. Már az olyannyira eltérő éghajlati adottságok miatt is kézenfekvő, hogy nem lehet egységes konyhaművészete: északnyugat nedves-hűvös klímája teljesen más terményeket eredményez, mint a Földközi-tenger állandóan enyhe partvidéke vagy Közép-Spanyolország kopár fennsíkja forró nyaraival és jeges teleivel. A könyv meghívás az élvezetekre. Spanyolországon végigvezető kulináris utazásra csábítjuk az olvasót. Még ha a szívhez a gyomron át vezet is az út, ennél talán tovább is jutunk - hiszen az evés érzéki élmény: a szemnek és a nyelvnek, a szívnek és az észnek.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Katalónia    10
Bevezetés   12
Boquería: Barcelona gyomra   14
Katalán kulinária    15
Olívaolaj Katalóniából    16
Az alioli művészete    17
Népszerű spanyol mártások   19
Hal katalán módra   23
Garnéla   24
Madár halfészekben   27
Canelloni és Tsai.    28
Ebro-delta: az ínyencek oázisa   29
Szarvasgomba   31
Kincsek az erdőből   33
Hús, zöldség és gomba a lábosban    34
Katalán sajtok   36
Diófélék és gyümölcsök   39
Cava    42
Borkultúra    47
Ásványvíz    48
Baleár-szigetek   50
Zöldségek   54
Malacuk van...    57
Languszta    58
Húsevőknek    62
Kiadós falatok vidékről    66
Sajt Menorcából    69
Zöldfűszerek    71
Gin    72
Likőrök    73
A szigetek bora   77
Aragónia   78
Tapaskultúra    82
Vadászat a Pireneusokban   90
Finomságok bárányból   95
Csiga   97
Spanyol karácsony    98
Édes kis gyümölcsök   100
Aragónia bortermő vidékei   102
Navarra    104
Pisztráng    109
Zöldségek   110
Fieszta Pamplonában   119
Szárnyasok a spanyol konyhában    122
A Szent-Jakab zarándokút    126
A navarrai borvidék   128
Pacharán   130
La Rioja    132
Szőlőtermesztés    137
La Rioja jelentős pincészetei   142
Minőségi bor Spanyolországból    146
A borászok konyhája   148
Baszkföld    152
Bacalao    156
Homár   160
Spanyol tenger gyümölcsei   162
Angolna   166
Zöldség és gomba   168
Grillezés    171
Csábítás a cukrászdában    178
Kantábria   180
Szardínia és szardella   182
Halászok étele   188
Hegyi konyha   191
Tejgazdaság   192
Asztúria    196
Sidra   201
Házi vágás   204
Spanyol sajtfajták   216
Sütemények   Észak-Spanyolországból   216
Galicia    220
Kiadós ételek hideg napokra   226
Halárverés   231
Kagylófarmok    234
Osztriga   237
Galiciai szarvasmarha   244
Galicia borvidékei   251
Kasztília és León   256
Kenyérsütés   260
Disznóságok    262
Spanyol egytálételek   266
Zsidó konyha   268
Pásztorkultúra   271
Borlegenda a Duero partján: Vega Sicilia   276
Madrid   282
Reggeli   286
Bikahús a konyhában    290
Friss halak   294
A Habsburgok udvari konyhája   298
Madridi bor   301
Sör   303
Tortilla   304
Kasztília-La Mancha   310
Sáfrány   314
Zöldségek   319
Vadászat Spanyolországban   323
Manchego sajt   328
Toledói marcipán   330
La Mancha-i borok   332
Extremadura    334
Ibériai sertés   339
Ibérico sonka   340
Chrizo & Co.   344
Böjt    349
Hús és vad   355
Extremadurai borok   357
Valencia   358
Rizstermesztés   362
Paella   365
Citrusfélék  368
Tintahal és kalmár   374
Halak a spanyol konyhában   376
Mandula   380
Bor Utiel-Requenából   387
Murcia   388
Spanyolország zöldségeskertje  392
Halászok a Mar Menoron   399
Paradicsom   403
Füge   407
Monastrell bor   409
Andalúzia    410
Olajfanevelés   414
Feria Sevillában   420
Az arabok kulináris öröksége   425
Tengerből az asztalra   429
Variációk húsra   432
Gyümölcsök Spanyolországból   436
Sherry   438
Andalúzia borvidékei   441
Brandy de Jerez  445
Kanári-szigetek   448
Banán   452
Burgonya   461
Kecskesajt   469
Bor a vulkánról  470
Cukor és rum   473
Függelék  478







 


Kinyit
facebook