A savanyú káposzta

Tudnivalók és receptek

A savanyú káposzta
A savanyú káposzta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerző:
Kiadó: Cser Kiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 92
ISBN: 9632780016
Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem mellékesen sokáig eltartható táplálék nagy mennyiségben tartalmaz egészségmegőrző, sőt gyógyító anyagokat. Nem csoda, hogy már az ókorban is jelentős gyógyászati szerepet töltött be, és nagy C-vitamin-tartalmával óvta a hajósok egészségét a tengeri utakon. A könyvből megismerkedhetünk eme csodálatos élelmiszer kultúrtörténetével, elkészítési módjával, ezen felül pedig számos ínycsiklandó recept ad ötleteket a felhasználáshoz.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

- A káposzta története
- A vadon termő káposztától a termesztett zöldségig
- Az ókortól a középkorig
- Felemelkedés a mezőgazdaság haszonterményéig
- Magyarországi emlékek
- A káposzta Magyarországon is fontos élelmiszerré válik
- A sokoldalú és közkedvelt káposzta
- Változatos felhasználási lehetőség
- A termesztett növény formagazdagsága
- A káposzta legfontosabb rokonai
- A fejes káposzta
- A fejes káposzta beltartalmi anyagai
- A termesztés
- Minőségi kritériumok
- Gazdasági jelentőség
- A nyers káposztától a savanyú káposztáig
- Mi idézi elő a tejsavas erjedést?
- Erjesztésre alkalmas káposztafajták
- Az ipari savanyítás
- Kínálat és választék
- Minőségellenőrzés Magyarországon
- Káposztaünnepek
- Káposztaünnep a németországi Filder-vidéken
- Egyéb káposztaünnepek Németországban
- Káposztaünnep Magyarországon
- A savanyú káposzta házi készítése
- Szükséges eszközök
- Az erjesztőedény
- Só nélkül semmire sem megyünk
- A hagyományos savanyú káposzta készítése
- Változatok az alapreceptre
- Könnyű savanyú káposzta
- Édeskés savanyú káposzta
- Boros savanyú káposzta
- A kimchi
- Savanyú káposzta és egészség
- Életfontosságú beltartalmi anyagok
- Ballasztanyagok
- Tejsavbaktériumok - egészségmegőrzők a káposztában
- Másodlagos növényi anyagok
- Vitaminok
- Ásványi anyagok
- Nyomelemek
- Fogyókúra savanyú káposztával
- Savanyúkáposzta-lé valóságos csodaszer
- Salaktalanítás savanyúkáposzta-lével
- A Kneipp-féle bélseprű
- Savanyú káposzta a gyomorfekély ellen
- A savanyú káposzta védőanyagainak szerepe a rák megelőzésében
- Savanyú káposzta alkalmazása külsőleg
- Receptek
- A savanyú káposzta a konyhában
- Megfelelő fűszerezéssel jól emészthető
- A főzés időtartama
- Előételek és snackféleségek
- Különleges levesek savanyú káposztával
- Pikáns saláták
- Kis káposztás falatok
- Piték, pizzák, felfújtak
- Savanyú káposztás ételek hússal, vagy kolbásszal
- Savanyú káposztás halas ételek
- Savanyúkáposzta-köretek
- Vágott vegyes savanyúság
- Savanyúságok nyers káposztából (hordós mennyiségek)
- Felhasznált irodalom
- A képek forrása
- Receptek jegyzéke


Kinyit
szótár