Mártások és öntetek

Mártások és öntetek  
Mártások és öntetek
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Szerkesztő: Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó
Kiadás éve: 1997
Oldalszám: 64
ISBN: 963906940X
Ezt a kötetet hátulról kezdve érdemes forgatni. Ott található ugyanis az útmutató, amelyből megtudhatjuk, hogy a különböző húsfélékhez milyen mártást illik, sőt ajánlott kínálni. Ezenkívül salátákhoz és édességekhez való öntetek elkészítésének fogásaival is megismerkedhetnek azok, akik kedvet éreznek, hogy újjávarázsolják a megszokott ételeket.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Zamatos mártások  2
A jól elkészített, kellemesen ízesített mártással még a legegyszerűbb ételt is elvarázsolhatjuk, különlegessé tehetjük. Könyvünkben még azt is felsoroljuk, hogy melyik fogáshoz milyen ízesítés illik.

Hollandi mártás 22
Ezt a gazdag, aranysárga színű, különféle ízesítésű mártást melegen, főtt vagy párolt csirkével, illetve hallal, különféle tojásételekkel és főtt vagy párolt zöldségfélével szokták tálalni.

Fehérmártások  24
A besamelnek, illetve francia mártásnak is nevezett fehérmártás készítése egyszerű, és nemcsak különféle zöldségekhez, de halhoz és sokféle húshoz - főleg szárnyashoz - is nagyszerű.

Dipek 26
Az ázsiai konyha elmaradhatatlan mártásai, amelyekbe rántott halat vagy más tengeri csemegét lehet mártogatni. Nemcsak színekkel, de ízekkel is gazdagítják étkezésünket.

Salátaöntetek  28
A dresszing adja meg a kiválasztott zöldféle végső ízét, zamatát. Itt a legegyszerűbbektől a gazdagabb, tojással, tejszínnel vagy joghurttal kevert dresszingekig gyűjtöttük össze a salátaízesítőket.

Vinaigrette 32 
A francia mártás alapja ecet és olaj, amelyet mustárral, zöldfűszerekkel, esetleg más ízesítőkkel tesznek változatossá. Fejes salátához, de más zöldségféléhez is illik.

Majonéz  34
Salátaöntet készítéséhez, esetleg különféle halételekhez, de a rántott zöldségfélékhez is elmaradhatatlan köret a majonéz.

Ízesítők  36
Többnyire sültek, halételek kiegészítőjeként tálaljuk. Valamennyi - így a chutney (ejtsd csatni), a savanyú ízesítők és a mártások - alapanyaga zöldség vagy gyümölcs.

Pesto-mártások  44
Nálunk még alig ismert a pesto-mártás, holott az olasz, a francia és a spanyol konyha egyik népszerű ízesítője. Ezek a nyersen készülő, zamatos mártások különlegessé tehetik tésztaételeinket.

Fűszervajak  46 
A fűszerrel kikevert vajat hosszú rúddá formázzuk, és folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük megdermedni. Vizes késsel szeleteljük. A kész pecsenyére, zöldségre rakva ráolvad, és ízesíti.

Hűsítők fűszeres egytálételekhez  48
Ezeket a köretféléket egyszerű elkészíteni, és előre összeállíthatók. De a legfontosabb, hogy a csípős ételek, főleg a fűszeres curry erős ízeitől megviselt ínyünket hűsítik.

Salsa  50 
Mexikóból származik a salsa, azaz a zamatos, fűszeres - főleg chilis - darabos mártás, amelyet főleg roston sült pecsenyéhez, halhoz, hideg húshoz, de zöldséghez is tálalnak.

Édes mártások  52
Fagylaltot, friss vagy befőtt gyümölcsöt, palacsintát vagy felfújtat különlegessé tehetünk, ha valamilyen édes mártással öntjük le. Elkészítésük egyszerű, érdemes próbálkozni velük.

A mártáskészítés titkai  58

Mihez milyen mártás illik  60


Kinyit
most van szezonja

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt....

A 100 legjobb étel sertéshúsból A 100 legjobb étel sertéshúsból
Szerző: Bodó Alpár
Kiadó: STB Könyvek Kiadó (2004)

Ropogós sült malac, rántott sertéskaraj, sült sertésborda, sertéspörkölt, főtt tarja, füstölt sonka,...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

500 recept burgonyával 500 recept burgonyával
Szerzők: Bobrov, L., Tyerehina, L.
Kiadó: Auktor Kiadó (2000)

A kötetben szereplő receptek alapján ízletesen, változatosan készíthetjük el a burgonyát.

A 100 legjobb halétel A 100 legjobb halétel
Szerző: Bodó Alpár
Kiadó: STB Könyvek Kiadó (2008)

A hal az emberiség egyik legősibb tápláléka. Az ősember az első halat gyorsaságának és ügyességének...

Komatál Komatál
Szerkesztők: Szabó Magda, Varga József
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

"Komatálat hoztam, Fel is aranyoztam, Koma küldi komának, Koma váltsa magának." Akár ezzel a...

816 ízletes étel 816 ízletes étel
Szerző: Boda Zoltánné
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2006)

Napjaink rohanó, túlterhelt világában egyre gyakrabban előfordul, hogy nincs időnk a konyhai munkára, és...

Grillezés Grillezés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Nincs nyár grillezés nélkül. De vajon miért csak a tarját és a kolbászt tesszük a nyársra? Dr. Oetker...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Salsák Salsák
Szerzők: Schmidt, Claudia, Kay-Henner Menge
Kiadó: Holnap Kiadó (2006)

Mexikóban és a karibi országokban a salsa ugyanúgy tartozik az ételekhez, mint nálunk a vaj a kenyérhez. Ennek...

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Fondü falatok Fondü falatok
Szerző: Meyer zu Stieghorst, Elisabeth
Kiadó: K.u.K. Kiadó (2002)

Kellemes élményben lesz részünk, ha vendégeinket fondüvel várjuk. Ez a könyv számtalan - változatos...

Olajok és ecetek kislexikona Olajok és ecetek kislexikona
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2006)

A legismertebb olajok és ecetek a világon - Mindaz, amit származásukról, gyártásukról, különleges...

A 100 legjobb pikáns étel A 100 legjobb pikáns étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2004)

Ennek a ma általánosan elterjedt, világszerte kedvelt -- a közhit szerint olasz eredetű -- tésztaféle...

Sütés a szabadban Sütés a szabadban
Szerző: Perrier-Robert, Annie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

Az ínycsiklandó színes fotókkal illusztrált kötet praktikus tanácsokat ad a nyárson- és rostonsütéshez. A...

Kapcsolódó cikkek