Mártások és öntetek

Mártások és öntetek  
Mártások és öntetek
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Szerkesztő: Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó
Kiadás éve: 1997
Oldalszám: 64
ISBN: 963906940X
Ezt a kötetet hátulról kezdve érdemes forgatni. Ott található ugyanis az útmutató, amelyből megtudhatjuk, hogy a különböző húsfélékhez milyen mártást illik, sőt ajánlott kínálni. Ezenkívül salátákhoz és édességekhez való öntetek elkészítésének fogásaival is megismerkedhetnek azok, akik kedvet éreznek, hogy újjávarázsolják a megszokott ételeket.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Zamatos mártások  2
A jól elkészített, kellemesen ízesített mártással még a legegyszerűbb ételt is elvarázsolhatjuk, különlegessé tehetjük. Könyvünkben még azt is felsoroljuk, hogy melyik fogáshoz milyen ízesítés illik.

Hollandi mártás 22
Ezt a gazdag, aranysárga színű, különféle ízesítésű mártást melegen, főtt vagy párolt csirkével, illetve hallal, különféle tojásételekkel és főtt vagy párolt zöldségfélével szokták tálalni.

Fehérmártások  24
A besamelnek, illetve francia mártásnak is nevezett fehérmártás készítése egyszerű, és nemcsak különféle zöldségekhez, de halhoz és sokféle húshoz - főleg szárnyashoz - is nagyszerű.

Dipek 26
Az ázsiai konyha elmaradhatatlan mártásai, amelyekbe rántott halat vagy más tengeri csemegét lehet mártogatni. Nemcsak színekkel, de ízekkel is gazdagítják étkezésünket.

Salátaöntetek  28
A dresszing adja meg a kiválasztott zöldféle végső ízét, zamatát. Itt a legegyszerűbbektől a gazdagabb, tojással, tejszínnel vagy joghurttal kevert dresszingekig gyűjtöttük össze a salátaízesítőket.

Vinaigrette 32 
A francia mártás alapja ecet és olaj, amelyet mustárral, zöldfűszerekkel, esetleg más ízesítőkkel tesznek változatossá. Fejes salátához, de más zöldségféléhez is illik.

Majonéz  34
Salátaöntet készítéséhez, esetleg különféle halételekhez, de a rántott zöldségfélékhez is elmaradhatatlan köret a majonéz.

Ízesítők  36
Többnyire sültek, halételek kiegészítőjeként tálaljuk. Valamennyi - így a chutney (ejtsd csatni), a savanyú ízesítők és a mártások - alapanyaga zöldség vagy gyümölcs.

Pesto-mártások  44
Nálunk még alig ismert a pesto-mártás, holott az olasz, a francia és a spanyol konyha egyik népszerű ízesítője. Ezek a nyersen készülő, zamatos mártások különlegessé tehetik tésztaételeinket.

Fűszervajak  46 
A fűszerrel kikevert vajat hosszú rúddá formázzuk, és folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük megdermedni. Vizes késsel szeleteljük. A kész pecsenyére, zöldségre rakva ráolvad, és ízesíti.

Hűsítők fűszeres egytálételekhez  48
Ezeket a köretféléket egyszerű elkészíteni, és előre összeállíthatók. De a legfontosabb, hogy a csípős ételek, főleg a fűszeres curry erős ízeitől megviselt ínyünket hűsítik.

Salsa  50 
Mexikóból származik a salsa, azaz a zamatos, fűszeres - főleg chilis - darabos mártás, amelyet főleg roston sült pecsenyéhez, halhoz, hideg húshoz, de zöldséghez is tálalnak.

Édes mártások  52
Fagylaltot, friss vagy befőtt gyümölcsöt, palacsintát vagy felfújtat különlegessé tehetünk, ha valamilyen édes mártással öntjük le. Elkészítésük egyszerű, érdemes próbálkozni velük.

A mártáskészítés titkai  58

Mihez milyen mártás illik  60


Kinyit
cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Nagy kerti grill kalauz Nagy kerti grill kalauz
Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

Mártások Mártások
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is...

A 100 legjobb pikáns étel A 100 legjobb pikáns étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2004)

Ennek a ma általánosan elterjedt, világszerte kedvelt -- a közhit szerint olasz eredetű -- tésztaféle...

A 100 legjobb étel sertéshúsból A 100 legjobb étel sertéshúsból
Szerző: Bodó Alpár
Kiadó: STB Könyvek Kiadó (2004)

Ropogós sült malac, rántott sertéskaraj, sült sertésborda, sertéspörkölt, főtt tarja, füstölt sonka,...

150 hagymaétel 150 hagymaétel
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Magánkiadás (1987)

Valljuk be őszintén, hogy a hagymát, konyhánk e szerény szereplőjét nem nagyon becsüljük. Magától...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

Grillezés Grillezés
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

"Na végre, itt a nyár!" - a strandolás és a kerti partik ideje. Grillezni persze nemcsak nyáron és nemcsak a...

Új szakácskönyv Új szakácskönyv
Szerző: Turós Emil
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2006)

Turós Emil, a neves mesterszakács "Új szakácskönyv" című könyve elsősorban olyan háziasszonyok számára...

182 recept a mikrohullámú sütőhöz 182 recept a mikrohullámú sütőhöz
Szerkesztők: Deák Balázs, Eperjessy Magdolna, Kovács Ágnes, Szily Pál
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (1989)
Kiskarácsony, nagykarácsony Kiskarácsony, nagykarácsony
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

Olajok és ecetek kislexikona Olajok és ecetek kislexikona
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2006)

A legismertebb olajok és ecetek a világon - Mindaz, amit származásukról, gyártásukról, különleges...

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Régi magyar halételek Régi magyar halételek
Szerzők: Kozmér György, Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

A szerzőpáros az ismertebb és a már feledésbe merült, a magyar konyhára jellemző meleg és hideg halételek...

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

Francia ízek Francia ízek
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

A francia házias ízeknek nincs párjuk. Franciaország különböző területei a helyi adottságoknak megfelelően...

Emma asszony szakácskönyve Emma asszony szakácskönyve
Kiadó: Vince Kiadó (2009)

A Vince kiadó által gondozott Emma asszony szakácskönyve egy száz évvel ezelőtti hetilap - a Hét - olvasói...

A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Világkonyha Világkonyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne...

Pesto Pesto
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

A könyv megismerteti az olvasót a konyha olyan titokzatos "sztárjaival", mint a pesto, mártások, hideg szószok,...

Kapcsolódó cikkek