Mártások és öntetek

Mártások és öntetek  
Mártások és öntetek
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Szerkesztő: Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó
Kiadás éve: 1997
Oldalszám: 64
ISBN: 963906940X
Ezt a kötetet hátulról kezdve érdemes forgatni. Ott található ugyanis az útmutató, amelyből megtudhatjuk, hogy a különböző húsfélékhez milyen mártást illik, sőt ajánlott kínálni. Ezenkívül salátákhoz és édességekhez való öntetek elkészítésének fogásaival is megismerkedhetnek azok, akik kedvet éreznek, hogy újjávarázsolják a megszokott ételeket.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Zamatos mártások  2
A jól elkészített, kellemesen ízesített mártással még a legegyszerűbb ételt is elvarázsolhatjuk, különlegessé tehetjük. Könyvünkben még azt is felsoroljuk, hogy melyik fogáshoz milyen ízesítés illik.

Hollandi mártás 22
Ezt a gazdag, aranysárga színű, különféle ízesítésű mártást melegen, főtt vagy párolt csirkével, illetve hallal, különféle tojásételekkel és főtt vagy párolt zöldségfélével szokták tálalni.

Fehérmártások  24
A besamelnek, illetve francia mártásnak is nevezett fehérmártás készítése egyszerű, és nemcsak különféle zöldségekhez, de halhoz és sokféle húshoz - főleg szárnyashoz - is nagyszerű.

Dipek 26
Az ázsiai konyha elmaradhatatlan mártásai, amelyekbe rántott halat vagy más tengeri csemegét lehet mártogatni. Nemcsak színekkel, de ízekkel is gazdagítják étkezésünket.

Salátaöntetek  28
A dresszing adja meg a kiválasztott zöldféle végső ízét, zamatát. Itt a legegyszerűbbektől a gazdagabb, tojással, tejszínnel vagy joghurttal kevert dresszingekig gyűjtöttük össze a salátaízesítőket.

Vinaigrette 32 
A francia mártás alapja ecet és olaj, amelyet mustárral, zöldfűszerekkel, esetleg más ízesítőkkel tesznek változatossá. Fejes salátához, de más zöldségféléhez is illik.

Majonéz  34
Salátaöntet készítéséhez, esetleg különféle halételekhez, de a rántott zöldségfélékhez is elmaradhatatlan köret a majonéz.

Ízesítők  36
Többnyire sültek, halételek kiegészítőjeként tálaljuk. Valamennyi - így a chutney (ejtsd csatni), a savanyú ízesítők és a mártások - alapanyaga zöldség vagy gyümölcs.

Pesto-mártások  44
Nálunk még alig ismert a pesto-mártás, holott az olasz, a francia és a spanyol konyha egyik népszerű ízesítője. Ezek a nyersen készülő, zamatos mártások különlegessé tehetik tésztaételeinket.

Fűszervajak  46 
A fűszerrel kikevert vajat hosszú rúddá formázzuk, és folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük megdermedni. Vizes késsel szeleteljük. A kész pecsenyére, zöldségre rakva ráolvad, és ízesíti.

Hűsítők fűszeres egytálételekhez  48
Ezeket a köretféléket egyszerű elkészíteni, és előre összeállíthatók. De a legfontosabb, hogy a csípős ételek, főleg a fűszeres curry erős ízeitől megviselt ínyünket hűsítik.

Salsa  50 
Mexikóból származik a salsa, azaz a zamatos, fűszeres - főleg chilis - darabos mártás, amelyet főleg roston sült pecsenyéhez, halhoz, hideg húshoz, de zöldséghez is tálalnak.

Édes mártások  52
Fagylaltot, friss vagy befőtt gyümölcsöt, palacsintát vagy felfújtat különlegessé tehetünk, ha valamilyen édes mártással öntjük le. Elkészítésük egyszerű, érdemes próbálkozni velük.

A mártáskészítés titkai  58

Mihez milyen mártás illik  60


Kinyit
vegetáriánus ételek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Új szakácskönyv Új szakácskönyv
Szerző: Turós Emil
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2006)

Turós Emil, a neves mesterszakács "Új szakácskönyv" című könyve elsősorban olyan háziasszonyok számára...

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Pesto Pesto
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

A könyv megismerteti az olvasót a konyha olyan titokzatos "sztárjaival", mint a pesto, mártások, hideg szószok,...

A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt....

Komatál Komatál
Szerkesztők: Szabó Magda, Varga József
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

"Komatálat hoztam, Fel is aranyoztam, Koma küldi komának, Koma váltsa magának." Akár ezzel a...

Régi magyar halételek Régi magyar halételek
Szerzők: Kozmér György, Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

A szerzőpáros az ismertebb és a már feledésbe merült, a magyar konyhára jellemző meleg és hideg halételek...

Zöldfűszerek Zöldfűszerek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)

Ez a fűszerkedvelők "kézikönyve", tele a legjobb receptekkel, amelyek mindig sikerültek is. Az öt fejezetben...

150 hagymaétel 150 hagymaétel
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Magánkiadás (1987)

Valljuk be őszintén, hogy a hagymát, konyhánk e szerény szereplőjét nem nagyon becsüljük. Magától...

Ecetek és olajok Ecetek és olajok
Szerző: Teetz, Petra
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

Főzzünk ma oroszul! Főzzünk ma oroszul!
Szerző: Komarovszkaja, Ljudmilla
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

Akit életében akár csak egyetlenegyszer az a szerencse ért, hogy vendégként leülhetett egy orosz család...

Francia ízek Francia ízek
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

A francia házias ízeknek nincs párjuk. Franciaország különböző területei a helyi adottságoknak megfelelően...

Salsák Salsák
Szerzők: Schmidt, Claudia, Kay-Henner Menge
Kiadó: Holnap Kiadó (2006)

Mexikóban és a karibi országokban a salsa ugyanúgy tartozik az ételekhez, mint nálunk a vaj a kenyérhez. Ennek...

Szószok nagykönyve Szószok nagykönyve
Szerzők: Atkinson, Katherine, France, Christine, Mayhew, Maggie
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és...

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

Kapcsolódó cikkek