Rostonsültek

szabadtéri finomságok

Rostonsültek  
Rostonsültek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerkesztő: Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó
Kiadás éve: 1997
Oldalszám: 64
ISBN: 9639069469
A lassú tűznél, a kerti tűzrakó parazsánál sütött húsféléknek különleges zamata, az így készült fogásoknak sajátos hangulata van. A hagyományos rostonsültek mellett ez a kötet a hozzájuk való salátákat, köreteket és a hús után felszolgálható édességeket is tartalmazza. Remek ötletek segítik a szabadban rendezett összejövetelek teljes menüjének összeállítását. Ugyanakkor jó tudni, hogy az itt leírt ételeket hagyományos vagy grillsütőben is el lehet készíteni.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Pecsenyék 2
A szabadban, faszénparázs fölött készült sültek különlegesen zamatosak: a felszálló enyhe füsttől olyan ízt kapnak, amely semmihez sem hasonlítható. A vásárlásnál, előkészítésnél figyeljünk oda, hogy mindig friss, sovány húst válasszunk, amely gyorsan puhul. Vehetünk marha-, borjú- vagy sertéshúst. Még nyersen minden zsiradékot, sőt hártyát is le kell bontani róla. A szelet szélét körben be is hasíthatjuk, hogy a hús a sütés során ne zsugorodjon össze. Fontos, hogy mibe pácoljuk a húst, mert nemcsak nagyszerű zamatot kaphat tőle, hanem ez a puhulást is gyorsítja. A pecsenyéhez a szeletek vastagsága mindig legyen egyenletes, a legjobb, ha kb. 2 cm.

Különleges hamburgerek 18
A legegyszerűbb parázson sült húsféle a hamburger. Az alábbiakban hat burgerváltozat receptjét kínáljuk, mindegyik kitűnő és zamatos. Hamburgerzsemlében vagy magos kis cipóban, esetleg tányéron kínáljuk és mindig adunk hozzá salátát, héjában sült krumplit, olajban sült hasábburgonyát, ketchupot, mustárt, tormakrémet is.

Zamatos halak és szárnyasok 22
A sovány húsú halfélék, rákok és szárnyasok különösen alkalmasak a roston sütésre. A halak és rákok rövid idő alatt elkészülnek. Halat vehetünk hozzá egészben, szeletben, esetleg filézve. Egészben sütéshez az edényboltokban sok helyen összecsukható fémrácsot is árulnak: a halat két rács közé fektetve lehet rögzíteni, és a roston ezzel könnyűszerrel megfordítani. Így a gyorsan puhuló hal nem fog szétesni, hiszen sütés közben a halat legalább kétszer-háromszor meg kell fordítani. A szárnyasok közül bármelyik alkalmas roston sütésre. A csirke melle, combja, szárnya egyaránt kitűnő grillezésre, és nemcsak finom, de olcsó is. Az apró, rántani való csirke gerincét kibontjuk, és a két felét kissé ellapítva egyben fektetjük a rostra. A kacsa sütésekor vigyázzunk, mert a kicsorgó zsírja a parazsat lángra lobbanthatja. Ha azt akarjuk, hogy a szárnyas zamatos legyen, ajánlatos egy éjszakára bepácolni, és sütés közben a páclével, esetleg fűszerezett olajjal locsolgatni.

Ünnepi alkalmakra 30
Nyári esték kellemes időtöltése a bográcsban főtt vagy roston sült vacsora készítése. Nemcsak hangulatos időtöltés a tüzet körülülve beszélgetni, iszogatni, de az asztalra kerülő étel is különleges: az ilyen fogásoknak különlegesen finom a zamata. A bográcsot vagy rostot nem a láng közé, hanem attól tisztes távolságra kell állítani. A tűz helyét nagy kövekkel kell körülrakni, sőt nem árt egy vödör vizet is odakészíteni, hogy az esetleges tűzvészt elkerüljük, sőt a főzés befejezése után ezzel az utolsó parazsat is el kell oltani. Ma már ún. barbecue-készlet is kapható, amely lábon álló, három oldalról védett kis katlan, így sokkal biztonságosabb, mint a nyílt tűzrakóhely. Ha ilyenünk van, a receptek elkészítése előtt olvassuk el a gyártó használati utasítását is. A legtöbb rostonsültet érdemes fóliára fektetve a rácsra tenni, így az értékes szaftja is megmarad.

Páclevek, mázak és ízesítők 36
Ha a húst előzőleg bepácoljuk, a roston sültünk sokkal ízesebb, zamatosabb lesz. Bármilyen húsból - marhából, bárányból, sertésből, csirkéből vagy vadszárnyasból - készül is a pecsenye, érdemes a hozzá leginkább illő páclevet kiválasztani. Alapszabály, hogy legfeljebb 24 óráig pácoljuk a húst, de többnyire csak néhány órára, esetleg egy éjszakára fektetjük a páclébe.  Kitűnő alap, ha egyenlő mennyiségű olajat és valamilyen savas anyagot - ecetet, citromot vagy bort - keverünk össze a pácléhez. Az olaj a hús nedvességtartalmát megőrzi, a savas lé pedig puhítja. Ehhez az alaphoz keverjük az ízesítőket: törtfokhagymát, szárított, esetleg zöldfűszereket, amelyek közül az oregano, a bazsalikom vagy a rozmaring a legjobb. Adhatunk a pácléhez szója-, esetleg Worcestershire-szószt vagy mustárt. Ne kövessük gépiesen az utasításokat, igazítsuk a hozzávalókat a saját ízlésünkhöz. Méz és citromlé leginkább a csirke és a kacsa pácolásához ajánlott, míg a sertéshús páclevébe szójaszószt, gyömbérport, esetleg barnacukrot jó keverni. A rostra fektetett húst, halat puhábbá, ízletesebbé tehetjük, ha sütés közben zamatos mázzal kenegetjük. Ez lehet a maradék páclé, de külön is kikeverhetünk valamilyen mártást. Használjunk hozzá zamatos olajat, esetleg mézből, cukorból, citromléből, valamilyen gyümölcsízből és fűszerekből álló keveréket. A roston sült pecsenye elmaradhatatlan kísérője valamilyen ízesítő: mustár, ketchup, esetleg más zamatos sűrű mártás. A sült húsra zöld vagy szárított fűszerrel, citromlével ízesített, lehűtött, karikákra vágott vajat is fektethetünk, amely a meleg húsra olvad és zamatosabbá teszi.

Saláták és zöldségfélék 42
A rostonsültek elmaradhatatlan kísérője a friss saláta. Állhat egyszerű vagy egzotikus alapanyagokból, de mindig az idénynek megfelelő zöldfélét válasszunk hozzá. A legtöbb salátát jó előre elő lehet készíteni, de csak közvetlenül tálalás előtt ajánlatos összeállítani. Így például csak az utolsó percben szabad az öntetet - még ha csupán ecetből, olajból meg zöldfűszerekből áll - a friss fejes salátára önteni, mert különben megfonnyad. Ha salátát készítünk, vegyük figyelembe, hogy mihez kínáljuk, illik-e az adott húshoz. Ha zöldséget adunk a roston sültekhez, azokat szintén roston sütjük meg. Kevés a munkánk vele, mert egyszerűen olajjal megkenve a rostra kell fektetni őket. Érdemes a zöldséget is valamilyen ízesített olajjal megkenni, esetleg szójaszószból, citromléből és zöldfűszerekből álló mázzal kenegetni. A zöldségfélét alufóliába csomagolva is lehet sütni. Ilyenkor ajánlatos a fóliát megvajazni, a zöldségre is némi vajat morzsolni, és a fóliát lazán összehajtani, hogy a benne keletkező gőznek legyen helye. Vigyázzunk, amikor a csomagot kibontjuk: a kicsapódó gőz a kezünket megégetheti. A zöldségfélét nem szabad túl soká puhítani, nehogy eredeti frissességét, ropogósságát elveszítse, éppen csak puha legyen.

Csábító desszertek 52
A jól sikerült szabadtéri vacsora méltó befejezése valamilyen friss desszert. Ez lehet egyszerű, likőrrel vagy citromlével ízesített gyümölcssaláta, de különleges, sült habbal koronázott citromtorta is.  Az alábbiakban olyan desszertek receptjét kínáljuk, amelyek előre elkészíthetők. Népes vendégsereget is jól lehet velük lakatni, és összeállításuk egyszerű. Ha valamilyen édességet akarunk roston sütni, íme néhány jó ötlet hozzá. A banánt megmossuk, és a sütés végén, amikor már csendes a parázs, a rostra fektetjük. A héjából kibontva vajjal és olvasztott barnacukorral megkenve tálaljuk. Készíthetünk gyümölcs-kebabot is, ehhez a feldarabolt többféle gyümölcsöt nyársra vagy vízbe áztatott hurkapálcikára húzzuk, és narancslével meg vajjal kenegetve grillezzük. Alufóliába is csomagolhatunk gyümölcsöt, vajjal és mézzel megkenve, esetleg mandulaszeletekkel megszórva süthetjük, és a csomagból kibontva, tejszínhabbal koronázva kínálhatjuk. A lehetőségek sora végtelen.

Milyen tűzön süssünk? 62
Roston azóta készül sült hús és más étel, amióta az ember a tüzet feltalálta. Akkor ez a mindennapi táplálkozás eleme volt, ma már egyike a legkedveltebb vendégfogadási formáknak. Az üzletekben számtalan jobbnál jobb rostsütőt lehet kapni, de néhány kő és egy egyszerű rostély segítségével magunk is építhetünk megfelelő tűzhelyet hozzá. Fontos a rostsütés helyét jól kiválasztani. A kertben keressünk olyan részt, amelynek közelében nincs gyúlékony anyag, esetleg fa vagy bokor. Az sem mindegy, hogy merről szokott fújni leggyakrabban a szél, mert nem kellemes, ha a füstöt a lakásba befújja. A rostsütés közelében legyen hely asztalok, székek felállítására, hogy a kész étellel ne kelljen sokat vándorolnunk.


Kinyit
twitter