Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv

Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv  
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2006
Oldalszám: 304
ISBN: 9639552852
A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési technikákhoz, étvágygerjesztő fényképekkel. Információk - a létfontosságú tápanyagokról - valamint tanácsok - a kiegyensúlyozott étrend kialakításához - egészítik ki az ínycsiklandó kínálatot.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó  5
A vegetáriánus fogások immár nem szegény rokonok az éttermek étlapán, senki nem hiszi többé, hogy pusztán barna rizsből és lencséből állnának. Étkezési szokásaink változóban vannak, egyre többen élünk gyakorlatilag húsmentes étrenden anélkül, hogy szigorúan vegetáriánusnak tartanánk magunkat, és nem feltétlenül világnézeti, egészségügyi vagy gazdasági megfontolásból. A táplálkozás és a főzés iránti érdeklődés egyre nagyobb, felfedeztük a távoli országok húsmentes fogásainak végtelen választékát, a zöldségek, gabonafélék, diófélék és hüvelyesek szinte napról napra bővülő választéka pedig izgalmassá varázsolta a vegetáriánus konyhát, ugyanakkor egyre újabb és újabb fogások kipróbálására, sőt kísérletezésre ösztönöz.

A vegetáriánus kaland  9
A jól összeállított vegetáriánus étrend megfelel minden korszerű követelménynek: élettani szempontból egészséges, gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul igazi gasztronómiai élvezetet nyújt. Amióta eltűntek az agyonfőzött főzelékfélék meg a százféleképpen tálalt szója, egyre több különböző életkorú és életstílusú ember választja a vegetáriánus táplálkozást.

Levesek és előételek  35
Valljuk be, alig akad közülünk olyan, aki még sosem érzett kísértést, hogy a szokásos egy előétel helyett kettőt (sőt hármat) rendeljen a főfogás mellett, vagy éppen helyette. Az előételek gyakran sokkal csábítóbbak, és az étlap elején általában nagyobb a választék a vegetáriánusok számára. Most szabadon engedhetjük vágyainkat: kóstoljunk meg egy tápláló levest és egy ínycsiklandó előételt. Most végre nem számít, hogyan párosítjuk az ételeket, élvezni fogjuk az étkezést!

Falatkák és vendégvárók  59
a partikon és házibulikon feltálat finomságok mindig látványosak, ez alól a vegetáriánus változatok sem képeznek kivételt. Felejtsük el a pilledt pitéket és előre gyártott szendvicseket, inkább bűvöljük el vendégeinket az itt következő változatos  ínyencfalatokkal. Másnap aztán üljünk asztalhoz a családdal, és idézzük fel az eseményt a szenzációs maradékokat majszolgatva.

Piték, lepények és pizzák  77
A friss zöldségfélék, a ropogós tészták és a krémes mártások társításának élvezetesen ismerős és igen kedvelt módját jelentik a nosztalgikus emlékeket ébresztő házi készítésű piték. Ezek a tészta alapú receptek a gazdag, klasszikus hagymalepénytől a pikáns paradicsomos pizzácskáig egyaránt szerepelhetnek a piknikek és a bulik, a könnyű ebédek és a családi étkezések étlapján, és többnyire morzsányi sem marad belőlük.

Palacsinták, bundás zöldségek és omlettek  93
Ezekkel az ízletes, minden alkalomra illő fogásokkal lendületesen indíthatjuk a programokkal telezsúfolt szombatot, de finomak késői vacsorának is, amit barátok körében költünk el mozi után. Mindegy, mikor tesszük az asztalra az első tál illatos zöldfűszeres burgonyát vagy csípős chilis frittatát, számítsunk rá, hogy ráadást fognak követelni belőlük.

Tésztafélék  109
Az Itáliai-félszigeten már az ókori Róma idejében is kedvelték a spagettit és a makarónit, a más jellegű tészták azonban csupán az utóbbi évtizedekben leltek utat konyhánkba, hogy ínycsiklandó mártásokkal gazdagítva ezerféle alakban csábítsanak. A fűszeres keleti tésztaféléktől a zsomborral meghintett egyszerű spagettiig itt csupán néhányat tudunk bemutatni, a változatok száma azonban végtelen.

Gabonafélék és hüvelyesek  133
Ezek a rendkívül fontos termények - a szójától a vörös lencséig, a csicseriborsótól a kölesig egyszerre táplálóak és ízletesek. Ha egymással vagy diófélékkel társítjuk őket, teljes értékű fehérjében gazdag ételeket kapunk. Ráadásul a vállalkozó kedvű szakács számára a világ nemzeti konyhái ihlette receptek végtelen sorát nyújtják.

Rakott-töltött zöldségek és egytálételek  155
Az itt következő egytálételek új fényben tüntetik fel az "ami éppen van otthon, abból rögtönzünk" módszert. Mindegy, hányféle ízletes hozzávaló kerül a rakottasba, a végeredmény mindig finomabb, mint az összetevők. A bemutatott fogások önmagukban is pompásak, de haraphatunk hozzájuk otthon sütött kenyeret is. Ugyan mit kívánhatna még az ember? Legfeljebb annyit, hogy néhány jó barát osztozzon vele az élvezetben.

Saláták  171
Aki a saláta szó hallatán mindössze néhány tépett fejessaláta-levelet lát maga előtt, rajta pár uborka- és paradicsomgerezddel, feltétlenül próbálja ki az itt következő recepteket. A vegetáriánus konyha egyik csúcspontja a saláta: nyers, sült, sőt párolt zöldségek, hozzá isteni dióféleségek, változatos gabonafélék vagy hüvelyesek rafinált öntettel vagy pár csepp olívaolajjal - a lehetőségeknek csupán a képzeletünk szab határt.

Zöldségköretek  191
Meglehet kísérők csupán, ám a jól elkészített, ínycsiklandó zöldségköretek önálló életre kelnek, amikor kiemelik a főfogást, és teljesebbé teszik az étkezés örömét. Számtalan változat, minden évzsakban hallatlan bőség, sok száz szín, forma és íz: csak azt nehéz eldöntenünk a zöldségesnél, hogy melyiket válasszuk. 

Gyorsan pirított fogások  213
A gyorsan pirított étel percek alatt elkészül. Ezzel a gyors és egyszerű eljárással biztosíthatjuk, hogy ha már sütjük-főzzük a zöldséget, mégis megőrizze természetes színét, zamatát és ropogós állagát. Ennél az eljárásnál igen kevés tápérték vész el, ráadásul megoldást kínál arra a réges-régi problémára, hogy mit kezdjünk némelyik keményebb húsú zöldséggel. Kedvünkre válogatva a zöldségfélék páratlan, fenséges ízű fogásokat alkothatunk.

Ízletes kenyerek, sós muffinok és pogácsák  225
Kevés dolog öregbíti jobban a szakács hírnevét, mint a sját sütésű friss kenyér. Hideg téli estéken a finom leveshez kínáljunk forró, a sütőből frissen kivett hagymás vagy parmezános lángost, napsütötte, nyári délben pedig focacciát a teraszon elfogyasztott ebédhez. Az itt következő ínycsiklandozó pékárukban soha nem fogunk csalódni, és aki csak megkóstolja őket, nem éri be egyetlen szelettel.

Mártások, öntetek és ítesítők  239
Az ételek ízét és küllemét egyarán javító mártásoknak, önteteknek és ízesítőknek gyakorlatilag se szeri, se száma, annál is inkább, mert minden új konyhai irányzat új változatokban mutat be régi kedvenceket. Ám legyenek akár hagyományosak, akár újszerűek, a céljuk egy: a legegyszerűbb ételt is ellenállhatatlanul ínycsiklandozóvá tenni.

Desszertek  249
Édes piték, gyümölcstorták, felfújtak és habok - már a receptek olvasása is lelkesítő. Pedig ez még semmi az étkezés végén tálalt csábító édesség látványához és ízorgiájához képest. (Ugyan ki mondta, hogy már tele a hasa?) Az itt következő recepteknek a biztos siker reményében láthatunk neki, hiszen nem a "túlságosan bonyolult", inkább a "muszáj kipróbálni" kategóriába tartoznak.

Torták, sütemények és édes muffinok  267
Ki ne emlékezne a csábítóan édes illatú tortákra és süteményekre, amelyek gyerekkorának szombat délutánjain bukkantak elő a sütőből? A házi süteménykészítés olyan családi hagyomány, amelyet mai, rohanó világunkban is feltétlenül meg kell őriznünk. Ezek a receptek nemcsak segítenek ebben, de megidézik napjaink legpompásabb ízeit. 


Kinyit
google+

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár 108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár
Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

Tészták Tészták
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Mivé is lenne az életünk az ízletes, olcsó, tápláló, könnyen elkészíthető és sokoldalú tésztaételek...

101 vegetáriánus étel 101 vegetáriánus étel
Szerző: Murrin, Orlando
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Ebben a szakácskönyvben megtalálható azoknak az egyszerű, ínycsiklandozó vegetáriánus ételeknek az...

A 100 legjobb rizses étel A 100 legjobb rizses étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2003)

A rizs szó hallatán alighanem a legtöbb embernek a kínaiak jutnak eszébe. Nem véletlenül: a rizst már a...

33 cukkini recept 33 cukkini recept
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Kurír Lap- és Könyvkiadó (1992)

Az uborka és a tök házasságából származó cukkini két távoli vidékről, Mexikóból és Nyugat-Indiából...

33 mangold recept 33 mangold recept
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Compu-Typo Kft. (1992)

A mangold - régies nevén a mángold - származását tekintve a cukorrépa és a takarmányrépa rokona, ízre...

15 perces ebédek és vacsorák 15 perces ebédek és vacsorák
Szerző: Schinharl, Cornelia
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

De szép is lenne: esténként, amikor hazaérkezünk mindjárt valami finomat ehetünk... íme, tessék: keleties...

A legfinomabb vegetáriánus ételek A legfinomabb vegetáriánus ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Mediterrán konyha Mediterrán konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles...

66 saláta 66 saláta
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Életem meghatározó saláta-élményeí férfiakhoz fűződnek, de nem híres konyhák híres séfjei ők, hanem...

Klasszikus vegetáriánus konyha Klasszikus vegetáriánus konyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Szervezzen a családjának, barátainak egy kellemes és pazar vegetáriánus partit. Ebben a könyvben mindent...

33 egészséges nyers ételek 33 egészséges nyers ételek
Szerző: Meng Tünde
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2010)

A friss, nyers étel természetes színe és zamata különleges élvezetet nyújt, és olyan energiabomba...

100 recept 100 recept
Szerző: Fodor Erzsébet
Kiadó: Magánkiadás (2002)

"Gyógyíts magad tudatos táplálkozással!" "Segíts magadon, különben nem segít senki más!" "Az embernek...

33 padlizsán recept 33 padlizsán recept
Szerző: F. Nagy Angéla
Kiadó: Compu-Typo Kft. (0)

A szép magyar szóval tojásgyümölcsnek nevezett padlizsán egyike a legrégebbi zöldségfélénknek. Őshazája...

Zöldségek Zöldségek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A megszokott köreteken kívül szánjunk más szerepet is a zöldségeknek! Hiszen a felhasználható alapanyagok...

Legyen vegán! Legyen vegán!
Szerző: Carlin, Áine
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

Áine Carlin szakszerűen avatja be az Olvasót a vegán étkezés rejtelmeibe. Száznál is több egyszerűen...

Könnyű sushi Könnyű sushi
Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez a fantáziadús szakácskönyv 120 kitűnő, hús nélküli receptet tartalmaz, melyek bizonyítják, milyen...