Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv

Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv  
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2006
Oldalszám: 304
ISBN: 9639552852
A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési technikákhoz, étvágygerjesztő fényképekkel. Információk - a létfontosságú tápanyagokról - valamint tanácsok - a kiegyensúlyozott étrend kialakításához - egészítik ki az ínycsiklandó kínálatot.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó  5
A vegetáriánus fogások immár nem szegény rokonok az éttermek étlapán, senki nem hiszi többé, hogy pusztán barna rizsből és lencséből állnának. Étkezési szokásaink változóban vannak, egyre többen élünk gyakorlatilag húsmentes étrenden anélkül, hogy szigorúan vegetáriánusnak tartanánk magunkat, és nem feltétlenül világnézeti, egészségügyi vagy gazdasági megfontolásból. A táplálkozás és a főzés iránti érdeklődés egyre nagyobb, felfedeztük a távoli országok húsmentes fogásainak végtelen választékát, a zöldségek, gabonafélék, diófélék és hüvelyesek szinte napról napra bővülő választéka pedig izgalmassá varázsolta a vegetáriánus konyhát, ugyanakkor egyre újabb és újabb fogások kipróbálására, sőt kísérletezésre ösztönöz.

A vegetáriánus kaland  9
A jól összeállított vegetáriánus étrend megfelel minden korszerű követelménynek: élettani szempontból egészséges, gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul igazi gasztronómiai élvezetet nyújt. Amióta eltűntek az agyonfőzött főzelékfélék meg a százféleképpen tálalt szója, egyre több különböző életkorú és életstílusú ember választja a vegetáriánus táplálkozást.

Levesek és előételek  35
Valljuk be, alig akad közülünk olyan, aki még sosem érzett kísértést, hogy a szokásos egy előétel helyett kettőt (sőt hármat) rendeljen a főfogás mellett, vagy éppen helyette. Az előételek gyakran sokkal csábítóbbak, és az étlap elején általában nagyobb a választék a vegetáriánusok számára. Most szabadon engedhetjük vágyainkat: kóstoljunk meg egy tápláló levest és egy ínycsiklandó előételt. Most végre nem számít, hogyan párosítjuk az ételeket, élvezni fogjuk az étkezést!

Falatkák és vendégvárók  59
a partikon és házibulikon feltálat finomságok mindig látványosak, ez alól a vegetáriánus változatok sem képeznek kivételt. Felejtsük el a pilledt pitéket és előre gyártott szendvicseket, inkább bűvöljük el vendégeinket az itt következő változatos  ínyencfalatokkal. Másnap aztán üljünk asztalhoz a családdal, és idézzük fel az eseményt a szenzációs maradékokat majszolgatva.

Piték, lepények és pizzák  77
A friss zöldségfélék, a ropogós tészták és a krémes mártások társításának élvezetesen ismerős és igen kedvelt módját jelentik a nosztalgikus emlékeket ébresztő házi készítésű piték. Ezek a tészta alapú receptek a gazdag, klasszikus hagymalepénytől a pikáns paradicsomos pizzácskáig egyaránt szerepelhetnek a piknikek és a bulik, a könnyű ebédek és a családi étkezések étlapján, és többnyire morzsányi sem marad belőlük.

Palacsinták, bundás zöldségek és omlettek  93
Ezekkel az ízletes, minden alkalomra illő fogásokkal lendületesen indíthatjuk a programokkal telezsúfolt szombatot, de finomak késői vacsorának is, amit barátok körében költünk el mozi után. Mindegy, mikor tesszük az asztalra az első tál illatos zöldfűszeres burgonyát vagy csípős chilis frittatát, számítsunk rá, hogy ráadást fognak követelni belőlük.

Tésztafélék  109
Az Itáliai-félszigeten már az ókori Róma idejében is kedvelték a spagettit és a makarónit, a más jellegű tészták azonban csupán az utóbbi évtizedekben leltek utat konyhánkba, hogy ínycsiklandó mártásokkal gazdagítva ezerféle alakban csábítsanak. A fűszeres keleti tésztaféléktől a zsomborral meghintett egyszerű spagettiig itt csupán néhányat tudunk bemutatni, a változatok száma azonban végtelen.

Gabonafélék és hüvelyesek  133
Ezek a rendkívül fontos termények - a szójától a vörös lencséig, a csicseriborsótól a kölesig egyszerre táplálóak és ízletesek. Ha egymással vagy diófélékkel társítjuk őket, teljes értékű fehérjében gazdag ételeket kapunk. Ráadásul a vállalkozó kedvű szakács számára a világ nemzeti konyhái ihlette receptek végtelen sorát nyújtják.

Rakott-töltött zöldségek és egytálételek  155
Az itt következő egytálételek új fényben tüntetik fel az "ami éppen van otthon, abból rögtönzünk" módszert. Mindegy, hányféle ízletes hozzávaló kerül a rakottasba, a végeredmény mindig finomabb, mint az összetevők. A bemutatott fogások önmagukban is pompásak, de haraphatunk hozzájuk otthon sütött kenyeret is. Ugyan mit kívánhatna még az ember? Legfeljebb annyit, hogy néhány jó barát osztozzon vele az élvezetben.

Saláták  171
Aki a saláta szó hallatán mindössze néhány tépett fejessaláta-levelet lát maga előtt, rajta pár uborka- és paradicsomgerezddel, feltétlenül próbálja ki az itt következő recepteket. A vegetáriánus konyha egyik csúcspontja a saláta: nyers, sült, sőt párolt zöldségek, hozzá isteni dióféleségek, változatos gabonafélék vagy hüvelyesek rafinált öntettel vagy pár csepp olívaolajjal - a lehetőségeknek csupán a képzeletünk szab határt.

Zöldségköretek  191
Meglehet kísérők csupán, ám a jól elkészített, ínycsiklandó zöldségköretek önálló életre kelnek, amikor kiemelik a főfogást, és teljesebbé teszik az étkezés örömét. Számtalan változat, minden évzsakban hallatlan bőség, sok száz szín, forma és íz: csak azt nehéz eldöntenünk a zöldségesnél, hogy melyiket válasszuk. 

Gyorsan pirított fogások  213
A gyorsan pirított étel percek alatt elkészül. Ezzel a gyors és egyszerű eljárással biztosíthatjuk, hogy ha már sütjük-főzzük a zöldséget, mégis megőrizze természetes színét, zamatát és ropogós állagát. Ennél az eljárásnál igen kevés tápérték vész el, ráadásul megoldást kínál arra a réges-régi problémára, hogy mit kezdjünk némelyik keményebb húsú zöldséggel. Kedvünkre válogatva a zöldségfélék páratlan, fenséges ízű fogásokat alkothatunk.

Ízletes kenyerek, sós muffinok és pogácsák  225
Kevés dolog öregbíti jobban a szakács hírnevét, mint a sját sütésű friss kenyér. Hideg téli estéken a finom leveshez kínáljunk forró, a sütőből frissen kivett hagymás vagy parmezános lángost, napsütötte, nyári délben pedig focacciát a teraszon elfogyasztott ebédhez. Az itt következő ínycsiklandozó pékárukban soha nem fogunk csalódni, és aki csak megkóstolja őket, nem éri be egyetlen szelettel.

Mártások, öntetek és ítesítők  239
Az ételek ízét és küllemét egyarán javító mártásoknak, önteteknek és ízesítőknek gyakorlatilag se szeri, se száma, annál is inkább, mert minden új konyhai irányzat új változatokban mutat be régi kedvenceket. Ám legyenek akár hagyományosak, akár újszerűek, a céljuk egy: a legegyszerűbb ételt is ellenállhatatlanul ínycsiklandozóvá tenni.

Desszertek  249
Édes piték, gyümölcstorták, felfújtak és habok - már a receptek olvasása is lelkesítő. Pedig ez még semmi az étkezés végén tálalt csábító édesség látványához és ízorgiájához képest. (Ugyan ki mondta, hogy már tele a hasa?) Az itt következő recepteknek a biztos siker reményében láthatunk neki, hiszen nem a "túlságosan bonyolult", inkább a "muszáj kipróbálni" kategóriába tartoznak.

Torták, sütemények és édes muffinok  267
Ki ne emlékezne a csábítóan édes illatú tortákra és süteményekre, amelyek gyerekkorának szombat délutánjain bukkantak elő a sütőből? A házi süteménykészítés olyan családi hagyomány, amelyet mai, rohanó világunkban is feltétlenül meg kell őriznünk. Ezek a receptek nemcsak segítenek ebben, de megidézik napjaink legpompásabb ízeit. 


Kinyit
pinterest

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

66 saláta 66 saláta
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Életem meghatározó saláta-élményeí férfiakhoz fűződnek, de nem híres konyhák híres séfjei ők, hanem...

1 millió menü 1 millió menü
Szerzők: Halmos Mónika, Korpádi Péter
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2007)

A változatos étkezéshez sok ötlet kell. Hétfő, kedd, szerda... telnek a napok, és sokszor gondban vagyunk, mi...

108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár 108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár
Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

Zöldségek Zöldségek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A megszokott köreteken kívül szánjunk más szerepet is a zöldségeknek! Hiszen a felhasználható alapanyagok...

Tészták sütve, főzve Tészták sütve, főzve
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Habár az élelmiszerárak az egekbe szöktek, a tészta még abban az esetben is olcsó nyers-anyagnak számít, ha...

Sütemény Sütemény
Szerző: Patmore, Emma
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

Ez a kis kézikönyv 120 különleges, mégis egyszerű édes és sós sütemény receptjét tartalmazza. Már akkor...

Tészták Tészták
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Mivé is lenne az életünk az ízletes, olcsó, tápláló, könnyen elkészíthető és sokoldalú tésztaételek...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerzők: Pigozzi, Paolo, Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Friss zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és hüvelyesek - egytől egyig a jövő konyhájának alapanyagai. A...

15 perces ebédek és vacsorák 15 perces ebédek és vacsorák
Szerző: Schinharl, Cornelia
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

De szép is lenne: esténként, amikor hazaérkezünk mindjárt valami finomat ehetünk... íme, tessék: keleties...

Salátástál Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ...

33 mangold recept 33 mangold recept
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Compu-Typo Kft. (1992)

A mangold - régies nevén a mángold - származását tekintve a cukorrépa és a takarmányrépa rokona, ízre...

Klasszikus vegetáriánus konyha Klasszikus vegetáriánus konyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Szervezzen a családjának, barátainak egy kellemes és pazar vegetáriánus partit. Ebben a könyvben mindent...

33 cukkini recept 33 cukkini recept
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Kurír Lap- és Könyvkiadó (1992)

Az uborka és a tök házasságából származó cukkini két távoli vidékről, Mexikóból és Nyugat-Indiából...

33 egészséges nyers ételek 33 egészséges nyers ételek
Szerző: Meng Tünde
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2010)

A friss, nyers étel természetes színe és zamata különleges élvezetet nyújt, és olyan energiabomba...

A csodálatos olíva A csodálatos olíva
Szerző: Bänzinger, Erica
Kiadó: Cser Kiadó (2004)

Mi lenne a mediterrán konyhából olívaolaj nélkül? Szinte elképzelhetetlen! Az olívaolaj az egész mediterrán...

A 100 legjobb rizses étel A 100 legjobb rizses étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2003)

A rizs szó hallatán alighanem a legtöbb embernek a kínaiak jutnak eszébe. Nem véletlenül: a rizst már a...

Legyen vegán! Legyen vegán!
Szerző: Carlin, Áine
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

Áine Carlin szakszerűen avatja be az Olvasót a vegán étkezés rejtelmeibe. Száznál is több egyszerűen...