Előszó 5
A vegetáriánus fogások immár nem szegény rokonok az éttermek étlapán, senki nem hiszi többé, hogy pusztán barna rizsből és lencséből állnának. Étkezési szokásaink változóban vannak, egyre többen élünk gyakorlatilag húsmentes étrenden anélkül, hogy szigorúan vegetáriánusnak tartanánk magunkat, és nem feltétlenül világnézeti, egészségügyi vagy gazdasági megfontolásból. A táplálkozás és a főzés iránti érdeklődés egyre nagyobb, felfedeztük a távoli országok húsmentes fogásainak végtelen választékát, a zöldségek, gabonafélék, diófélék és hüvelyesek szinte napról napra bővülő választéka pedig izgalmassá varázsolta a vegetáriánus konyhát, ugyanakkor egyre újabb és újabb fogások kipróbálására, sőt kísérletezésre ösztönöz.
A vegetáriánus kaland 9
A jól összeállított vegetáriánus étrend megfelel minden korszerű követelménynek: élettani szempontból egészséges, gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul igazi gasztronómiai élvezetet nyújt. Amióta eltűntek az agyonfőzött főzelékfélék meg a százféleképpen tálalt szója, egyre több különböző életkorú és életstílusú ember választja a vegetáriánus táplálkozást.
Levesek és előételek 35
Valljuk be, alig akad közülünk olyan, aki még sosem érzett kísértést, hogy a szokásos egy előétel helyett kettőt (sőt hármat) rendeljen a főfogás mellett, vagy éppen helyette. Az előételek gyakran sokkal csábítóbbak, és az étlap elején általában nagyobb a választék a vegetáriánusok számára. Most szabadon engedhetjük vágyainkat: kóstoljunk meg egy tápláló levest és egy ínycsiklandó előételt. Most végre nem számít, hogyan párosítjuk az ételeket, élvezni fogjuk az étkezést!
Falatkák és vendégvárók 59
a partikon és házibulikon feltálat finomságok mindig látványosak, ez alól a vegetáriánus változatok sem képeznek kivételt. Felejtsük el a pilledt pitéket és előre gyártott szendvicseket, inkább bűvöljük el vendégeinket az itt következő változatos ínyencfalatokkal. Másnap aztán üljünk asztalhoz a családdal, és idézzük fel az eseményt a szenzációs maradékokat majszolgatva.
Piték, lepények és pizzák 77
A friss zöldségfélék, a ropogós tészták és a krémes mártások társításának élvezetesen ismerős és igen kedvelt módját jelentik a nosztalgikus emlékeket ébresztő házi készítésű piték. Ezek a tészta alapú receptek a gazdag, klasszikus hagymalepénytől a pikáns paradicsomos pizzácskáig egyaránt szerepelhetnek a piknikek és a bulik, a könnyű ebédek és a családi étkezések étlapján, és többnyire morzsányi sem marad belőlük.
Palacsinták, bundás zöldségek és omlettek 93
Ezekkel az ízletes, minden alkalomra illő fogásokkal lendületesen indíthatjuk a programokkal telezsúfolt szombatot, de finomak késői vacsorának is, amit barátok körében költünk el mozi után. Mindegy, mikor tesszük az asztalra az első tál illatos zöldfűszeres burgonyát vagy csípős chilis frittatát, számítsunk rá, hogy ráadást fognak követelni belőlük.
Tésztafélék 109
Az Itáliai-félszigeten már az ókori Róma idejében is kedvelték a spagettit és a makarónit, a más jellegű tészták azonban csupán az utóbbi évtizedekben leltek utat konyhánkba, hogy ínycsiklandó mártásokkal gazdagítva ezerféle alakban csábítsanak. A fűszeres keleti tésztaféléktől a zsomborral meghintett egyszerű spagettiig itt csupán néhányat tudunk bemutatni, a változatok száma azonban végtelen.
Gabonafélék és hüvelyesek 133
Ezek a rendkívül fontos termények - a szójától a vörös lencséig, a csicseriborsótól a kölesig egyszerre táplálóak és ízletesek. Ha egymással vagy diófélékkel társítjuk őket, teljes értékű fehérjében gazdag ételeket kapunk. Ráadásul a vállalkozó kedvű szakács számára a világ nemzeti konyhái ihlette receptek végtelen sorát nyújtják.
Rakott-töltött zöldségek és egytálételek 155
Az itt következő egytálételek új fényben tüntetik fel az "ami éppen van otthon, abból rögtönzünk" módszert. Mindegy, hányféle ízletes hozzávaló kerül a rakottasba, a végeredmény mindig finomabb, mint az összetevők. A bemutatott fogások önmagukban is pompásak, de haraphatunk hozzájuk otthon sütött kenyeret is. Ugyan mit kívánhatna még az ember? Legfeljebb annyit, hogy néhány jó barát osztozzon vele az élvezetben.
Saláták 171
Aki a saláta szó hallatán mindössze néhány tépett fejessaláta-levelet lát maga előtt, rajta pár uborka- és paradicsomgerezddel, feltétlenül próbálja ki az itt következő recepteket. A vegetáriánus konyha egyik csúcspontja a saláta: nyers, sült, sőt párolt zöldségek, hozzá isteni dióféleségek, változatos gabonafélék vagy hüvelyesek rafinált öntettel vagy pár csepp olívaolajjal - a lehetőségeknek csupán a képzeletünk szab határt.
Zöldségköretek 191
Meglehet kísérők csupán, ám a jól elkészített, ínycsiklandó zöldségköretek önálló életre kelnek, amikor kiemelik a főfogást, és teljesebbé teszik az étkezés örömét. Számtalan változat, minden évzsakban hallatlan bőség, sok száz szín, forma és íz: csak azt nehéz eldöntenünk a zöldségesnél, hogy melyiket válasszuk.
Gyorsan pirított fogások 213
A gyorsan pirított étel percek alatt elkészül. Ezzel a gyors és egyszerű eljárással biztosíthatjuk, hogy ha már sütjük-főzzük a zöldséget, mégis megőrizze természetes színét, zamatát és ropogós állagát. Ennél az eljárásnál igen kevés tápérték vész el, ráadásul megoldást kínál arra a réges-régi problémára, hogy mit kezdjünk némelyik keményebb húsú zöldséggel. Kedvünkre válogatva a zöldségfélék páratlan, fenséges ízű fogásokat alkothatunk.
Ízletes kenyerek, sós muffinok és pogácsák 225
Kevés dolog öregbíti jobban a szakács hírnevét, mint a sját sütésű friss kenyér. Hideg téli estéken a finom leveshez kínáljunk forró, a sütőből frissen kivett hagymás vagy parmezános lángost, napsütötte, nyári délben pedig focacciát a teraszon elfogyasztott ebédhez. Az itt következő ínycsiklandozó pékárukban soha nem fogunk csalódni, és aki csak megkóstolja őket, nem éri be egyetlen szelettel.
Mártások, öntetek és ítesítők 239
Az ételek ízét és küllemét egyarán javító mártásoknak, önteteknek és ízesítőknek gyakorlatilag se szeri, se száma, annál is inkább, mert minden új konyhai irányzat új változatokban mutat be régi kedvenceket. Ám legyenek akár hagyományosak, akár újszerűek, a céljuk egy: a legegyszerűbb ételt is ellenállhatatlanul ínycsiklandozóvá tenni.
Desszertek 249
Édes piték, gyümölcstorták, felfújtak és habok - már a receptek olvasása is lelkesítő. Pedig ez még semmi az étkezés végén tálalt csábító édesség látványához és ízorgiájához képest. (Ugyan ki mondta, hogy már tele a hasa?) Az itt következő recepteknek a biztos siker reményében láthatunk neki, hiszen nem a "túlságosan bonyolult", inkább a "muszáj kipróbálni" kategóriába tartoznak.
Torták, sütemények és édes muffinok 267
Ki ne emlékezne a csábítóan édes illatú tortákra és süteményekre, amelyek gyerekkorának szombat délutánjain bukkantak elő a sütőből? A házi süteménykészítés olyan családi hagyomány, amelyet mai, rohanó világunkban is feltétlenül meg kell őriznünk. Ezek a receptek nemcsak segítenek ebben, de megidézik napjaink legpompásabb ízeit.
Kinyit