Nélkülözhetetlen desszertek

Nélkülözhetetlen desszertek  
Nélkülözhetetlen desszertek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerkesztők: Stephen, Wendy , Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 304
ISBN: 9789639731141
Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát finomságokkal, akkor ennek a könyvnek az Ön konyhájában a helye. Talál benne gyorsan elkészíthető édességet, de olyat is, amit tálalás előtt órákig kell hűteni (nagy önuralmat igényel, de az eredmény mindenkit kárpótol), és akad néhány látványos "műalkotás", például bársonyos csokoládé és tejszín keverékéből, aminek mennyei íze egy egész nap eltelte után bontakozik ki.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Mielőtt elkezdjük  10
Alapok; A hozzávalók kimérése; Hozzávalók; Eszközök

Sodók és más krémes finomságok  17
Minden desszertekről szóló összefoglaló könyv a sodókkal kezdődik. Jó néhány kedvelt édesség alapja a tojásból és tejszínből készült lágy és tápláló keverék, cukorral édesítve. Innen már csak a habverő egy varázslatos mozdulatára van szükség, és átjutunk a szuflék, mousse-ok, habok és krémek világába - amelyek már a kanálon csodálatos látványt nyújtanak, hogy azután szó szerint szétolvadjanak a szánkban.

Túrótorták  45
A mai cukrászdák és kávéházak kedvencei; régóta ismertek, és minden bizonnyal az első sült desszertek közé tartoznak. Abban a pillanatban, amikor a tejből túrót tudtunk készíteni, megszületett a túrótorta. Az ókori rómaiak kemencében sütöttek apró, túróval töltött süteményeket, és a középkorból is jó néhány túrótortarecept maradt ránk. Modern változatát - krémes töltelék omlóstészta- vagy kekszalapon - az amerikaiak tökéletesítették, akik csillogó konyhájukba bevezették eme kulináris gyönyörűséget, és világelsővé fejlesztették a New York-i krémsajttortát.

Habcsókok  61
A habcsók tojásfehérje és cukor varázslatos keveréke: a fehérjét és a cukrot kemény habbá verjük, majd finom csókokat, lapokat és karikákat sütünk belőle. Ausztrália legnépszerűbb és legelismertebb kulináris csemegéje az időtlen pavlova, amelyet a híres orosz balerina, Anna Pavlova után neveztek el. A habcsók rajongói hosszasan vitatkoznak arról, hogy melyik finomabb: a ropogós változat vagy a "nagyi pavlovája", amelynek ropogós külseje lágy belsőt rejt.

Gyümölcsök és zselék  77
A konyhában az "egyszerű" semmiképpen sem jelent "unalmas"-t. A friss gyümölcs a legegyszerűbb desszert, és olykor a legcsodálatosabb is. Innen már csak egy apró lépés, hogy süssük, grillezzük, pároljuk, ízletes öntetekkel, habzó szirupokkal, tejszínhabbal vagy gyümölcssalátaként kínáljuk. Egyszerű tökéletesség... az apró szemű, lédús ribizlitől a különleges, érett  fügéig. És hogy mutathatnánk meg legjobban a gyümölcs tökéletes szépségét, ha nem a rezgő, áttetsző gyümölcszselében?

Palacsinták  101
Van abban valami izgalmas, amikor a sistergő serpenyőbe öntjük a tésztát, a serpenyőt forgatva szétterítjük, a palacsintát a magasba dobjuk, hogy aztán aranyló felével felfelé pottyanjon vissza a serpenyőbe. A palacsintában az a legjobb, hogy szórakoztató. Szórakoztató elkészíteni, szórakoztató megfordítani és szórakoztató megenni. Akkor is, ha csak pár csepp citromlével és egy kevéske cukorral ízesítjük, vagy gazdag likőröntettel locsolgatjuk. A palacsinta az egész világon elterjedt finomság, és mi igyekeztünk összegyűjteni e nagy család legkiválóbbjait... a cspkés finomságú francia crepes suzette-t; a ropogós amerikai csokis gofrit; a krémes ricottával töltött blincsikit és a ropogós, aranybarnára sült bundázott gyümölcsöt.

Tészták  123
A jó szakács a tökéletes tésztáról ismerszik meg. Állítólag kifejezetten nehéz és bonyolult feladat tökéletes tésztát sütni, ám ha egyszer elsajátítottuk az alapvető műveleteket és szabályokat, egészen könnyű az elkészítése. Legyen az kelt vagy omlós tészta, linzer, vajas vagy leveles tészta, a szép, könnyű, vajas tapintású tészta a mennyekbe visz. Nem véletlen tehát, hogy a világon minden országnak van saját receptje - pekándiós pite, almás pite, meggyes rétes, melasszirupos torta, fánk... A tésztákról szóló fejezet igazán ínycsiklandó kulináris felfedezőútra invitál.

Sült desszertek  169
A sütőből kikerülő édességek a gyermekkort idézik, amikor hűvös délutánokon a lakás megtelik édes, meleg, fűszeres illatokkal. A következő receptek többsége hagyományos angolszász finomság: morzsák, rakottasok, pudingok. Meleg és tápláló finomságok, az őszi gyümölcsök és vajas tészták ellenállhatatlan keverékei. Azt azonban nem állítjuk, hogy ez a fejezet kizárólag a hideg évszakokra szól... az igazi ínyencek egész évben élvezhetik a sült finomságokat.

Gőzölt pudingok  191
"Milyen puding lesz?" - Angliában így hangzik az, hogy "Mi lesz a desszert?", ott ugyanis a puding nemzeti intézmény, és mindent magában foglal, az almás pitétől a citromos sörbetig. Még a franciák is "le pouding"-nak hívják a gőzölt édességeket, utalva szűlőhazájukra. Mitől lett a gőzölt puding az egyik legkedveltebb édesség? Miért készítenek minden karácsonykor egészen különleges, csak arra a napra szóló pudingot? A ragadós, sokszor forró öntettel meglocsolt finomságokból elég egyetlen falatka, és máris tudni fogjuk a választ.

Torták és rakott piskóták  213
A torta nem más, mint a legünnepibb ruhába öltöztetett sütemény. A rendszerint likőrrel meglocsolt tésztarétegek között tejszín, édes krém, gyümölcs, puding vagy csokoládé lapul. Az ötórai tea szerény süteményéből pazar lakomák díszes költeménye lett. De ugyanez történt az egyszerű piskótával is. Az egykor a laktató főfogásokhoz képest jelentéktelen édességből pompás, elegáns, szemet gyönyörködtető csoda született.

Látványos desszertek  231
Itt az ideje, hogy mindenkit elkápráztassunk. Vannak pillanatok az életben, amikor az egyszerű fagylalt nem elég... valami különlegesre, ellenállhatatlanra van szükség, ami mindenkit lenyűgöz, és amiről nem tudjuk levenni a szemünket. Egy szóval: látványosságra. A fejezet receptjeiben az a fantasztikus, hogy mesterszakácsnak mutatnak bennünket, holott csupán némi idő, türelem és lelkesedés kell a mesés díszek elkészítéséhez - de ez maradjon a mi titkunk.

Fagylaltok  257
A fagylalt az egyik legújabb desszert, és viharos gyorsasággal vált az egyik legnépszerűbb édességgé. Nem is volt olyan régen, hogy megtanultunk jeget gyártani és fagyasztani. A tüzet és a meleg ételt már barlanglakó  korunkban is ismertük, a hideg ételeket azonban gyanakvással, sőt félelemmel néztük. Állítólag, amikor 1831-ben egy amerikai fogadáson fagyott állapotban szolgálták fel a vaníliakrémet, többen is méregre gyanakodtak. A háziasszony hihetetlen bátorsággal megkóstolta, és kijelentette, hogy rendkívül ízletes. Hát így debütált egykor a mai kedvencünk.

Kalóriaszegény édességek  283
Szóval tiramisut enne, de a derékvonala nem szereti? Csodálatos, habos csokoládékrémre vágyik, de a kalóriák miatt nem engedhet a csábításnak? Gondolja végig. Ha fogyókúrázik, akkor éppen itt az ideje, hogy bűntudat nélkül kényeztesse magát. Desszertet nem csak a sovány emberek ehetnek. Mindannyiunknak szüksége van olykor-olykor édességre, még akkor is, ha ügyelünk a súlyunkra. A fejezetben szereplő desszertek - amelyeknél adagonként megadjuk a zsírtartalmat - minden diétát elviselhetővé tesznek.


Kinyit
bevásárlólista

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Alain Ducasse konyhaművészete - Desszertek és cukrászat Alain Ducasse konyhaművészete - Desszertek és cukrászat
Szerzők: Ducasse, Alain, Robert, Frederic
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Cukrász- és péksütemények, cukorkák, csokoládédesszertek, fagylaltok, szorbetek, gyümölcsök és aromák -...

101 torta és sütemény 101 torta és sütemény
Szerző: Cadogan, Mary
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Akár finom csemegét szeretnénk a tea mellé, akár a tökéletes tortát keressük egy különleges alkalomra, meg...

Csokoládé Csokoládé
Szerző: Lagorce, Stephan
Kiadó: Geopen Kiadó (2010)

A csokoládékóstolás kézikönyve, 40 csokoládés recepttel és ínycsiklandó fotókkal, trükkökkel,...

Csokoládé Csokoládé
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Finom csokoládés süteménnyel, vagy inkább a krémes csokoládéfelfújttal lehetne önt elcsábítani? Kedveli a...

Édes csemegék Édes csemegék
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének...

104 híres magyar recept 104 híres magyar recept
Szerző: Lukács István
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1985)

Bizonyára mindenki talál kedvére valót az előételek, a levesek, a sültek, a halak, az egytál ételek, a...

Piskóták percek alatt Piskóták percek alatt
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

A receptek olyan piskóták elkészítéséhez adnak segítséget, melyekhez a hozzávalókon, a keverőtálon és a...

Aprósütemények Aprósütemények
Szerzők: Moore, Brenda, Rella, Palma, Egan, Pamela
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Ez a gyönyörűen illusztrált könyv 1001 ínycsiklandozó sütemény receptjét tartalmazza a világ minden...

Fiatal, világjáró svéd lány kísérleti nyulakat keres, akik megkóstolnák a főztjét Fiatal, világjáró svéd lány kísérleti nyulakat keres, akik megkóstolnák a főztjét
Szerző: Sandklef, Viveka
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Szeretjük a főzésben a merészséget? Kipróbálnánk szokatlan ízeket vagy esetleg szeretnénk megtanulni,...

Muffin különlegességek Muffin különlegességek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2010)

A világ számos országában már ismert és kedvelt, a muffinra emlékeztető cupcake, nálunk is tért hódit....

Élő édességek könyve Élő édességek könyve
Szerző: Lénárt Gitta
Kiadó: Bioenergetic Kiadó (2011)

A szerző ezúttal a legsikeresebb édességreceptjeit osztja meg lelkes olvasóival. Az élő ételekre jellemzően...

Sütemények aranykönyve Sütemények aranykönyve
Szerzők: Bardi, Carla, Egan, Pamela, Moore, Brenda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Ha bármelyik receptünket elkészíti, máris belengi a lakását az az utánozhatatlan illat, amilyet csak egy...

550 remek recept 550 remek recept
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2004)

Az 550 remek recept igazi könyvcsemege kezdő és gyakorló háziasszonyoknak egyaránt. A szerzők a könyvben...

Csokoládés édességek kiskönyvtára Csokoládés édességek kiskönyvtára
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

Nyolc könyvecske tele bámulatos csokoládé-receptekkel, ámulatba ejtő színes fotókkal, különleges...

Emma asszony szakácskönyve Emma asszony szakácskönyve
Kiadó: Vince Kiadó (2009)

A Vince kiadó által gondozott Emma asszony szakácskönyve egy száz évvel ezelőtti hetilap - a Hét - olvasói...

Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt....

Sütemények aranykönyve Sütemények aranykönyve
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2017)

A házi sütemények bármikor versenyre kelhetnek a cukrászdák kínálatával. Ebben a lenyűgöző fotókkal...

1 millió menü 1 millió menü
Szerzők: Halmos Mónika, Korpádi Péter
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2007)

A változatos étkezéshez sok ötlet kell. Hétfő, kedd, szerda... telnek a napok, és sokszor gondban vagyunk, mi...

Kapcsolódó cikkek