Nélkülözhetetlen desszertek

Nélkülözhetetlen desszertek  
Nélkülözhetetlen desszertek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerkesztők: Stephen, Wendy , Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 304
ISBN: 9789639731141
Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát finomságokkal, akkor ennek a könyvnek az Ön konyhájában a helye. Talál benne gyorsan elkészíthető édességet, de olyat is, amit tálalás előtt órákig kell hűteni (nagy önuralmat igényel, de az eredmény mindenkit kárpótol), és akad néhány látványos "műalkotás", például bársonyos csokoládé és tejszín keverékéből, aminek mennyei íze egy egész nap eltelte után bontakozik ki.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Mielőtt elkezdjük  10
Alapok; A hozzávalók kimérése; Hozzávalók; Eszközök

Sodók és más krémes finomságok  17
Minden desszertekről szóló összefoglaló könyv a sodókkal kezdődik. Jó néhány kedvelt édesség alapja a tojásból és tejszínből készült lágy és tápláló keverék, cukorral édesítve. Innen már csak a habverő egy varázslatos mozdulatára van szükség, és átjutunk a szuflék, mousse-ok, habok és krémek világába - amelyek már a kanálon csodálatos látványt nyújtanak, hogy azután szó szerint szétolvadjanak a szánkban.

Túrótorták  45
A mai cukrászdák és kávéházak kedvencei; régóta ismertek, és minden bizonnyal az első sült desszertek közé tartoznak. Abban a pillanatban, amikor a tejből túrót tudtunk készíteni, megszületett a túrótorta. Az ókori rómaiak kemencében sütöttek apró, túróval töltött süteményeket, és a középkorból is jó néhány túrótortarecept maradt ránk. Modern változatát - krémes töltelék omlóstészta- vagy kekszalapon - az amerikaiak tökéletesítették, akik csillogó konyhájukba bevezették eme kulináris gyönyörűséget, és világelsővé fejlesztették a New York-i krémsajttortát.

Habcsókok  61
A habcsók tojásfehérje és cukor varázslatos keveréke: a fehérjét és a cukrot kemény habbá verjük, majd finom csókokat, lapokat és karikákat sütünk belőle. Ausztrália legnépszerűbb és legelismertebb kulináris csemegéje az időtlen pavlova, amelyet a híres orosz balerina, Anna Pavlova után neveztek el. A habcsók rajongói hosszasan vitatkoznak arról, hogy melyik finomabb: a ropogós változat vagy a "nagyi pavlovája", amelynek ropogós külseje lágy belsőt rejt.

Gyümölcsök és zselék  77
A konyhában az "egyszerű" semmiképpen sem jelent "unalmas"-t. A friss gyümölcs a legegyszerűbb desszert, és olykor a legcsodálatosabb is. Innen már csak egy apró lépés, hogy süssük, grillezzük, pároljuk, ízletes öntetekkel, habzó szirupokkal, tejszínhabbal vagy gyümölcssalátaként kínáljuk. Egyszerű tökéletesség... az apró szemű, lédús ribizlitől a különleges, érett  fügéig. És hogy mutathatnánk meg legjobban a gyümölcs tökéletes szépségét, ha nem a rezgő, áttetsző gyümölcszselében?

Palacsinták  101
Van abban valami izgalmas, amikor a sistergő serpenyőbe öntjük a tésztát, a serpenyőt forgatva szétterítjük, a palacsintát a magasba dobjuk, hogy aztán aranyló felével felfelé pottyanjon vissza a serpenyőbe. A palacsintában az a legjobb, hogy szórakoztató. Szórakoztató elkészíteni, szórakoztató megfordítani és szórakoztató megenni. Akkor is, ha csak pár csepp citromlével és egy kevéske cukorral ízesítjük, vagy gazdag likőröntettel locsolgatjuk. A palacsinta az egész világon elterjedt finomság, és mi igyekeztünk összegyűjteni e nagy család legkiválóbbjait... a cspkés finomságú francia crepes suzette-t; a ropogós amerikai csokis gofrit; a krémes ricottával töltött blincsikit és a ropogós, aranybarnára sült bundázott gyümölcsöt.

Tészták  123
A jó szakács a tökéletes tésztáról ismerszik meg. Állítólag kifejezetten nehéz és bonyolult feladat tökéletes tésztát sütni, ám ha egyszer elsajátítottuk az alapvető műveleteket és szabályokat, egészen könnyű az elkészítése. Legyen az kelt vagy omlós tészta, linzer, vajas vagy leveles tészta, a szép, könnyű, vajas tapintású tészta a mennyekbe visz. Nem véletlen tehát, hogy a világon minden országnak van saját receptje - pekándiós pite, almás pite, meggyes rétes, melasszirupos torta, fánk... A tésztákról szóló fejezet igazán ínycsiklandó kulináris felfedezőútra invitál.

Sült desszertek  169
A sütőből kikerülő édességek a gyermekkort idézik, amikor hűvös délutánokon a lakás megtelik édes, meleg, fűszeres illatokkal. A következő receptek többsége hagyományos angolszász finomság: morzsák, rakottasok, pudingok. Meleg és tápláló finomságok, az őszi gyümölcsök és vajas tészták ellenállhatatlan keverékei. Azt azonban nem állítjuk, hogy ez a fejezet kizárólag a hideg évszakokra szól... az igazi ínyencek egész évben élvezhetik a sült finomságokat.

Gőzölt pudingok  191
"Milyen puding lesz?" - Angliában így hangzik az, hogy "Mi lesz a desszert?", ott ugyanis a puding nemzeti intézmény, és mindent magában foglal, az almás pitétől a citromos sörbetig. Még a franciák is "le pouding"-nak hívják a gőzölt édességeket, utalva szűlőhazájukra. Mitől lett a gőzölt puding az egyik legkedveltebb édesség? Miért készítenek minden karácsonykor egészen különleges, csak arra a napra szóló pudingot? A ragadós, sokszor forró öntettel meglocsolt finomságokból elég egyetlen falatka, és máris tudni fogjuk a választ.

Torták és rakott piskóták  213
A torta nem más, mint a legünnepibb ruhába öltöztetett sütemény. A rendszerint likőrrel meglocsolt tésztarétegek között tejszín, édes krém, gyümölcs, puding vagy csokoládé lapul. Az ötórai tea szerény süteményéből pazar lakomák díszes költeménye lett. De ugyanez történt az egyszerű piskótával is. Az egykor a laktató főfogásokhoz képest jelentéktelen édességből pompás, elegáns, szemet gyönyörködtető csoda született.

Látványos desszertek  231
Itt az ideje, hogy mindenkit elkápráztassunk. Vannak pillanatok az életben, amikor az egyszerű fagylalt nem elég... valami különlegesre, ellenállhatatlanra van szükség, ami mindenkit lenyűgöz, és amiről nem tudjuk levenni a szemünket. Egy szóval: látványosságra. A fejezet receptjeiben az a fantasztikus, hogy mesterszakácsnak mutatnak bennünket, holott csupán némi idő, türelem és lelkesedés kell a mesés díszek elkészítéséhez - de ez maradjon a mi titkunk.

Fagylaltok  257
A fagylalt az egyik legújabb desszert, és viharos gyorsasággal vált az egyik legnépszerűbb édességgé. Nem is volt olyan régen, hogy megtanultunk jeget gyártani és fagyasztani. A tüzet és a meleg ételt már barlanglakó  korunkban is ismertük, a hideg ételeket azonban gyanakvással, sőt félelemmel néztük. Állítólag, amikor 1831-ben egy amerikai fogadáson fagyott állapotban szolgálták fel a vaníliakrémet, többen is méregre gyanakodtak. A háziasszony hihetetlen bátorsággal megkóstolta, és kijelentette, hogy rendkívül ízletes. Hát így debütált egykor a mai kedvencünk.

Kalóriaszegény édességek  283
Szóval tiramisut enne, de a derékvonala nem szereti? Csodálatos, habos csokoládékrémre vágyik, de a kalóriák miatt nem engedhet a csábításnak? Gondolja végig. Ha fogyókúrázik, akkor éppen itt az ideje, hogy bűntudat nélkül kényeztesse magát. Desszertet nem csak a sovány emberek ehetnek. Mindannyiunknak szüksége van olykor-olykor édességre, még akkor is, ha ügyelünk a súlyunkra. A fejezetben szereplő desszertek - amelyeknél adagonként megadjuk a zsírtartalmat - minden diétát elviselhetővé tesznek.


Kinyit
van itthon

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Francia konyha Francia konyha
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a...

Szakácskönyv pasiknak, hogy elkápráztassák a nőket Szakácskönyv pasiknak, hogy elkápráztassák a nőket
Szerző: Seeman, Nicole
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Mivel is lehetne jobban elcsábítani egy nőt, és megérinteni a lelkét, mint ha egy férfi meghívja egy általa...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

Alain Ducasse konyhaművészete - Desszertek és cukrászat Alain Ducasse konyhaművészete - Desszertek és cukrászat
Szerzők: Ducasse, Alain, Robert, Frederic
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Cukrász- és péksütemények, cukorkák, csokoládédesszertek, fagylaltok, szorbetek, gyümölcsök és aromák -...

Sütemények aranykönyve Sütemények aranykönyve
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2017)

A házi sütemények bármikor versenyre kelhetnek a cukrászdák kínálatával. Ebben a lenyűgöző fotókkal...

Édeskönyv Édeskönyv
Szerző: Hajkova, Maria
Kiadó: Panda Kiadó (2003)

Minden alkalomra, minden ínyencnek és torkoskodónak kínálja bevált receptgyűjteményét ez a népszerű...

Olasz ízek Olasz ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az olasz konyhát nem csak a mediterrán partok mentén kedvelik - sok olasz fogás méltán került be a nemzetközi...

Tündérek konyhája, avagy hogyan tegyünk csodát anélkül, hogy varázslók lennénk Tündérek konyhája, avagy hogyan tegyünk csodát anélkül, hogy varázslók lennénk
Szerzők: Pavlowitch, Annie, Pavlowitch, Anna
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A kötet több mint 50 mesébe illő és könnyen elkészíthető receptet tartalmaz. A legízletesebb és...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Mediterrán konyha Mediterrán konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles...

Sütemények aranykönyve Sütemények aranykönyve
Szerzők: Bardi, Carla, Egan, Pamela, Moore, Brenda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Ha bármelyik receptünket elkészíti, máris belengi a lakását az az utánozhatatlan illat, amilyet csak egy...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az...

Ínyenc fogások az őrület szélén álló anyukáknak Ínyenc fogások az őrület szélén álló anyukáknak
Szerzők: de Turckheim, Stéphanie, Langrée, Aimée
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Hat jó érv, amiért érdemes megvenned ezt a könyvet: 1. Te is anyuka vagy. Anyuka, aki dolgozik; akinek csak egy...

Alain Ducasse konyhaművészete Alain Ducasse konyhaművészete
Szerző: Robert, Frederic
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Cukrász- és péksütemények, cukorkák, csokoládédesszertek, fagylaltok, szorbetek, gyümölcsök és aromák -...

Csokoládés édességek kiskönyvtára Csokoládés édességek kiskönyvtára
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

Nyolc könyvecske tele bámulatos csokoládé-receptekkel, ámulatba ejtő színes fotókkal, különleges...

Emma asszony szakácskönyve Emma asszony szakácskönyve
Kiadó: Vince Kiadó (2009)

A Vince kiadó által gondozott Emma asszony szakácskönyve egy száz évvel ezelőtti hetilap - a Hét - olvasói...

104 híres magyar recept 104 híres magyar recept
Szerző: Lukács István
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1985)

Bizonyára mindenki talál kedvére valót az előételek, a levesek, a sültek, a halak, az egytál ételek, a...

...és egyszerűen csak főzz! ...és egyszerűen csak főzz!
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)

Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Élő édességek könyve Élő édességek könyve
Szerző: Lénárt Gitta
Kiadó: Bioenergetic Kiadó (2011)

A szerző ezúttal a legsikeresebb édességreceptjeit osztja meg lelkes olvasóival. Az élő ételekre jellemzően...

Kapcsolódó cikkek