Nélkülözhetetlen desszertek

Nélkülözhetetlen desszertek  
Nélkülözhetetlen desszertek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerkesztők: Stephen, Wendy , Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 304
ISBN: 9789639731141
Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát finomságokkal, akkor ennek a könyvnek az Ön konyhájában a helye. Talál benne gyorsan elkészíthető édességet, de olyat is, amit tálalás előtt órákig kell hűteni (nagy önuralmat igényel, de az eredmény mindenkit kárpótol), és akad néhány látványos "műalkotás", például bársonyos csokoládé és tejszín keverékéből, aminek mennyei íze egy egész nap eltelte után bontakozik ki.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Mielőtt elkezdjük  10
Alapok; A hozzávalók kimérése; Hozzávalók; Eszközök

Sodók és más krémes finomságok  17
Minden desszertekről szóló összefoglaló könyv a sodókkal kezdődik. Jó néhány kedvelt édesség alapja a tojásból és tejszínből készült lágy és tápláló keverék, cukorral édesítve. Innen már csak a habverő egy varázslatos mozdulatára van szükség, és átjutunk a szuflék, mousse-ok, habok és krémek világába - amelyek már a kanálon csodálatos látványt nyújtanak, hogy azután szó szerint szétolvadjanak a szánkban.

Túrótorták  45
A mai cukrászdák és kávéházak kedvencei; régóta ismertek, és minden bizonnyal az első sült desszertek közé tartoznak. Abban a pillanatban, amikor a tejből túrót tudtunk készíteni, megszületett a túrótorta. Az ókori rómaiak kemencében sütöttek apró, túróval töltött süteményeket, és a középkorból is jó néhány túrótortarecept maradt ránk. Modern változatát - krémes töltelék omlóstészta- vagy kekszalapon - az amerikaiak tökéletesítették, akik csillogó konyhájukba bevezették eme kulináris gyönyörűséget, és világelsővé fejlesztették a New York-i krémsajttortát.

Habcsókok  61
A habcsók tojásfehérje és cukor varázslatos keveréke: a fehérjét és a cukrot kemény habbá verjük, majd finom csókokat, lapokat és karikákat sütünk belőle. Ausztrália legnépszerűbb és legelismertebb kulináris csemegéje az időtlen pavlova, amelyet a híres orosz balerina, Anna Pavlova után neveztek el. A habcsók rajongói hosszasan vitatkoznak arról, hogy melyik finomabb: a ropogós változat vagy a "nagyi pavlovája", amelynek ropogós külseje lágy belsőt rejt.

Gyümölcsök és zselék  77
A konyhában az "egyszerű" semmiképpen sem jelent "unalmas"-t. A friss gyümölcs a legegyszerűbb desszert, és olykor a legcsodálatosabb is. Innen már csak egy apró lépés, hogy süssük, grillezzük, pároljuk, ízletes öntetekkel, habzó szirupokkal, tejszínhabbal vagy gyümölcssalátaként kínáljuk. Egyszerű tökéletesség... az apró szemű, lédús ribizlitől a különleges, érett  fügéig. És hogy mutathatnánk meg legjobban a gyümölcs tökéletes szépségét, ha nem a rezgő, áttetsző gyümölcszselében?

Palacsinták  101
Van abban valami izgalmas, amikor a sistergő serpenyőbe öntjük a tésztát, a serpenyőt forgatva szétterítjük, a palacsintát a magasba dobjuk, hogy aztán aranyló felével felfelé pottyanjon vissza a serpenyőbe. A palacsintában az a legjobb, hogy szórakoztató. Szórakoztató elkészíteni, szórakoztató megfordítani és szórakoztató megenni. Akkor is, ha csak pár csepp citromlével és egy kevéske cukorral ízesítjük, vagy gazdag likőröntettel locsolgatjuk. A palacsinta az egész világon elterjedt finomság, és mi igyekeztünk összegyűjteni e nagy család legkiválóbbjait... a cspkés finomságú francia crepes suzette-t; a ropogós amerikai csokis gofrit; a krémes ricottával töltött blincsikit és a ropogós, aranybarnára sült bundázott gyümölcsöt.

Tészták  123
A jó szakács a tökéletes tésztáról ismerszik meg. Állítólag kifejezetten nehéz és bonyolult feladat tökéletes tésztát sütni, ám ha egyszer elsajátítottuk az alapvető műveleteket és szabályokat, egészen könnyű az elkészítése. Legyen az kelt vagy omlós tészta, linzer, vajas vagy leveles tészta, a szép, könnyű, vajas tapintású tészta a mennyekbe visz. Nem véletlen tehát, hogy a világon minden országnak van saját receptje - pekándiós pite, almás pite, meggyes rétes, melasszirupos torta, fánk... A tésztákról szóló fejezet igazán ínycsiklandó kulináris felfedezőútra invitál.

Sült desszertek  169
A sütőből kikerülő édességek a gyermekkort idézik, amikor hűvös délutánokon a lakás megtelik édes, meleg, fűszeres illatokkal. A következő receptek többsége hagyományos angolszász finomság: morzsák, rakottasok, pudingok. Meleg és tápláló finomságok, az őszi gyümölcsök és vajas tészták ellenállhatatlan keverékei. Azt azonban nem állítjuk, hogy ez a fejezet kizárólag a hideg évszakokra szól... az igazi ínyencek egész évben élvezhetik a sült finomságokat.

Gőzölt pudingok  191
"Milyen puding lesz?" - Angliában így hangzik az, hogy "Mi lesz a desszert?", ott ugyanis a puding nemzeti intézmény, és mindent magában foglal, az almás pitétől a citromos sörbetig. Még a franciák is "le pouding"-nak hívják a gőzölt édességeket, utalva szűlőhazájukra. Mitől lett a gőzölt puding az egyik legkedveltebb édesség? Miért készítenek minden karácsonykor egészen különleges, csak arra a napra szóló pudingot? A ragadós, sokszor forró öntettel meglocsolt finomságokból elég egyetlen falatka, és máris tudni fogjuk a választ.

Torták és rakott piskóták  213
A torta nem más, mint a legünnepibb ruhába öltöztetett sütemény. A rendszerint likőrrel meglocsolt tésztarétegek között tejszín, édes krém, gyümölcs, puding vagy csokoládé lapul. Az ötórai tea szerény süteményéből pazar lakomák díszes költeménye lett. De ugyanez történt az egyszerű piskótával is. Az egykor a laktató főfogásokhoz képest jelentéktelen édességből pompás, elegáns, szemet gyönyörködtető csoda született.

Látványos desszertek  231
Itt az ideje, hogy mindenkit elkápráztassunk. Vannak pillanatok az életben, amikor az egyszerű fagylalt nem elég... valami különlegesre, ellenállhatatlanra van szükség, ami mindenkit lenyűgöz, és amiről nem tudjuk levenni a szemünket. Egy szóval: látványosságra. A fejezet receptjeiben az a fantasztikus, hogy mesterszakácsnak mutatnak bennünket, holott csupán némi idő, türelem és lelkesedés kell a mesés díszek elkészítéséhez - de ez maradjon a mi titkunk.

Fagylaltok  257
A fagylalt az egyik legújabb desszert, és viharos gyorsasággal vált az egyik legnépszerűbb édességgé. Nem is volt olyan régen, hogy megtanultunk jeget gyártani és fagyasztani. A tüzet és a meleg ételt már barlanglakó  korunkban is ismertük, a hideg ételeket azonban gyanakvással, sőt félelemmel néztük. Állítólag, amikor 1831-ben egy amerikai fogadáson fagyott állapotban szolgálták fel a vaníliakrémet, többen is méregre gyanakodtak. A háziasszony hihetetlen bátorsággal megkóstolta, és kijelentette, hogy rendkívül ízletes. Hát így debütált egykor a mai kedvencünk.

Kalóriaszegény édességek  283
Szóval tiramisut enne, de a derékvonala nem szereti? Csodálatos, habos csokoládékrémre vágyik, de a kalóriák miatt nem engedhet a csábításnak? Gondolja végig. Ha fogyókúrázik, akkor éppen itt az ideje, hogy bűntudat nélkül kényeztesse magát. Desszertet nem csak a sovány emberek ehetnek. Mindannyiunknak szüksége van olykor-olykor édességre, még akkor is, ha ügyelünk a súlyunkra. A fejezetben szereplő desszertek - amelyeknél adagonként megadjuk a zsírtartalmat - minden diétát elviselhetővé tesznek.


Kinyit
hírlevél

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerzők: Pigozzi, Paolo, Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Friss zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és hüvelyesek - egytől egyig a jövő konyhájának alapanyagai. A...

Vasárnapi ebéd Vasárnapi ebéd
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: Alexandra Kiadó (2008)

Gordon Ramsay saját magáról elnevezett étterme már évek óta kiérdemli a minden szakács által hőn áhított...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

...és egyszerűen csak főzz! ...és egyszerűen csak főzz!
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)

Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez a fantáziadús szakácskönyv 120 kitűnő, hús nélküli receptet tartalmaz, melyek bizonyítják, milyen...

155 bögrés sütemény 155 bögrés sütemény
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A finom sütemények mérleg nélkül és kevés, de jó minőségű hozzávalóval gyorsan...

Házi nyári menük Házi nyári menük
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1996)

A friss zöldségfélék és gyümölcsök rendszeres fogyasztása alapvetően fontos, mivel a vízben oldható...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Félkész falatok dicsérete, avagy hogyan főzzünk finomat konyhakész alapokból Félkész falatok dicsérete, avagy hogyan főzzünk finomat konyhakész alapokból
Szerző: Pavlowitch, Anna
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Könyvünk azoknak a dolgozó nőknek és férfiaknak szól, akik a munka és a gyereknevelés mellett sem akarják...

Reform desszertek Reform desszertek
Szerző: Varga Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

Egyre többen vannak azok, akik szeretnének egészséges hozzávalókból jó minőségű desszerteket sütni. Egy...

550 remek recept 550 remek recept
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2004)

Az 550 remek recept igazi könyvcsemege kezdő és gyakorló háziasszonyoknak egyaránt. A szerzők a könyvben...

Muffin különlegességek Muffin különlegességek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2010)

A világ számos országában már ismert és kedvelt, a muffinra emlékeztető cupcake, nálunk is tért hódit....

Mediterrán konyha Mediterrán konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles...

33 édesség 33 édesség
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

500 csokoládés finomság 500 csokoládés finomság
Szerző: Floodgate, Lauren
Kiadó: Gabo Kiadó (2008)

A csokoládés finomságok gyűjteménye 500 ínycsiklandó, egyszerű és könnyen követhető csokoládés receptet...

Nosztalgikus receptek gyermeklelkű felnőtteknek Nosztalgikus receptek gyermeklelkű felnőtteknek
Szerzők: Seeman, Nicole, Vidaling, Raphaele
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Beteszem a kosaramba Felteszem a könyvespolcomra Íme hat kiváló alkalom, hogy nosztalgikus ételeket...

1 millió menü 1 millió menü
Szerzők: Halmos Mónika, Korpádi Péter
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2007)

A változatos étkezéshez sok ötlet kell. Hétfő, kedd, szerda... telnek a napok, és sokszor gondban vagyunk, mi...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2017)

Könyvünkben több mint 70 receptet gyűjtöttünk össze Olaszország minden tájáról. Receptjeink között...

Kapcsolódó cikkek