Csokoládé

több mint 100 fontos recept

Csokoládé  
Csokoládé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 240
ISBN: 9789639731530
A csokoládérajongók tábora szerte a világon egyetért abban, hogy már maga a csokoládé szó is mágikusan hat az emberre. Nagy szerencsénkre se szeri, se szám a pompás ötleteknek, hogyan tehetjük csokoládéval még vonzóbbá a forrón vagy hidegen kínált desszerteket, tortákat, aprósüteményeket és fagylaltokat. Aki a csokoládéimádó családtagokat, barátokat vagy éppen saját magát akarja megörvendeztetni, minden bizonnyal megtalálja a tökéletes receptet ebben a könyvben.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

 Bevezető

A csokoládé szó szinte mágikusan hat ránk. Rajongói pedig egybehangzóan állítják, hogy az ízének valóban varázsereje van.
Az ínyencség a 7. században kezdte meg hódító útját, amikor a maják már kakaófa-ültetvényeket (Theobroma cacao) telepítettek Közép-Amerikában. Ez az ősi civilizáció élénk kereskedelmet folytatott, amelynek során a kakaóbabot fizetőeszközként használták. A kontinens felfedezője, Kolumbusz Kristóf kakaóbabot is hozott magával, amikor negyedik útjáról 1504-ben visszatért Spanyolországba. Nem sokkal később a Mexikót a spanyolok számára meghódító Hernán Cortés maga is megízlelhette e különös termést: Montezuma azték uralkodó hideg vízzel elegyített őrölt, pörkölt kakaóbabszemekből készített itallal kínálta - ez volt a xocolatl. A kesernyés nedű jóval ínycsiklandozóbbá vált, amikor vaníliával, fűszerekkel, mézzel, cukorral ízesítették, és forrón fogyasztották.
A 17. század végére Európán innen és túl mindenkit rabul ejtett a "forró csokoládéital". A csokoládé mai, ehető formája egy 19. századi holland kémikusnak, Coenraad van Houtennek köszönhető, aki rájött, hogyan lehet szétválasztani a kakaómasszát kakaóvajra és a szárazanyagra - az utóbbit porítva nyerik az ízesítésre alkalmas kakaóport. Kis idő múltán létrejöttek a csokoládégyárak is, és egyre gyarapodott a számuk a különböző országokban, hogy lágy, a szájban elolvadó táblás csokoládét gyártsanak.
Manapság - legnagyobb örömünkre - se szeri, se száma az ötleteknek, miként használható fel a csokoládé édes csemegék elkészítésére. A forrón vagy hidegen kínált desszertek még vonzóbbak, ha van bennük csokoládé. Még az eredeti forró csokoládé is csodálatos átalakuláson ment át: belőle készül a csokoládé-krémtorta.
Az igazi „csokifaló" számára valódi élmény ez a könyv.

Kedvenc desszertek  6

Ebben a fejezetben a legkedveltebb csokoládés desszertek közül válogatunk. Néhány olyan hagyományos receptet is közlünk, amelyet csokoládé hozzáadásával újítottunk meg. Vajon gondolt-e már arra, hogy a klasszikus citromos habcsókot csokoládékrémmel töltse meg? A diós lepényt vagy a kenyérpudingot kakaóval bolondítsa? Egy különleges vacsora pompás befejezéseként zabaglionét kínáljon, csokoládéval koronázva?
Példákkal illusztráljuk, milyen remekül lehet csokoládéval házasítani a gyümölcsöket: kedvenceinket csokoládéköntösbe öltöztethetjük, a gyümölcssalátát gazdagon megszórhatjuk csokoládéforgáccsal, vagy gyümölcsöket mártogathatunk a meleg csokoládéfondübe. A rövid áfonya- és szederszezont úgy is kihasználhatjuk, hogy tésztakosárkákat és pitéket töltünk meg a finom bogyókkal. A csokoládépuding pedig még ínycsiklandóbb, ha rumos öntettel ízesítjük.
Ha csokoládés süteményt készítünk, soha ne feledkezzünk meg arról, hogy kizárólag kiváló minőségű, minél magasabb, nagyjából 70 százalékos kakaótartalmú csokoládét használjunk, így érhetjük el a legfinomabb ízt. Lehet, hogy költségesebb, de eredmény bőven kárpótol bennünket. 

Jeges nyalánkságok  56 

A csokoládéból készült jeges nyalánkságok páratlanok a maguk nemében, ami nem is meglepő, hiszen bőven van bennük tejszín és csokoládé, s ettől még felségesebb az ízük. Aki rajong a könnyű krémes desszertekért, kóstolja meg a fehér és barna csokoládérétegekből készült habot. A túrótorták kedvelői szintén számos küönlegességet találhatnak ebben a fejezetben. 
A sort pompás fagylaltokkal kezdjük. Nagyon könnyű házilag krémfagylaltot készíteni, főleg, ha van fagylaltgépünk. Aki kipróbálja, soha többé nem vágyik a cukrászdában kapható vagy bolti fagylaltra. Persze akkor is nagyszerű fagylaltot tudunk előállítani, ha nincs hozzá masinánk. A mélyhűtőt a legalacsonyabb hőfokra állítjuk. Az elkészített fagylaltalapot műanyag dobozba tesszük, és lefedés nélkül 1-2 órán át fagyasztjuk. Amikor a krém szélei megdermedtek, kivesszük a dobozt a mélyhűtőből, és villával vagy botmixerrel alaposan felverjük a jeges masszát, amelyet ezután gazdagíthatunk a további hozzávalókkal. Még 2-3 órára visszatesszük a mélyhűtőbe, és hagyjuk teljesen megfagyni. Ha hosszabb ideig akarjuk tárolni a hideg csemegét, akkor lefedjük a dobozt. A fagylaltot fogyasztás előtt 30 perccel tegyük át a mélyhűtőből a hűtőbe. 

Sütemények és torták  88

Ezt a fejezetet az „ördög kedvencével" kezdjük, és máris megadtuk az alaphangot az ördögien rafinált többi recepthez. Ne áltassuk magunkat! E sütemények és torták falatozása merő tobzódás az élvezetekben. Ha azzal próbálnánk mentegetni magunkat, hogy van bennük gyümölcs is, és így kisebb a vétkünk - kóstoljuk csak meg a datolyás vagy a hullámtortát. Vigyázzunk: ez utóbbiban a reszelt sárgarépa csupán arra való, hogy még csábítóbb legyen a torta állaga, és képtelenek legyünk ellenállni egy második szeletnek. 
Az itt kínált torták többsége mintha inkább a felnőttekre hatna csábítóan. És valóban, jó néhány egy pompás, elegáns vacsora megkoronázása lehet! A réteges mokkatortával vagy a csokoládés trüffeltortával garantáltan lenyűgözzük vendégeinket. 
Természetesen a gyerekekről sem feledkeztünk meg: nagyszerű élmény lehet, ha a vasárnapi uzsonnára családi csokoládétortával lepjük meg szeretteinket.
És persze akadnak a tarsolyban gyerekzsúrra szánt töltött muffinok is! Ne felejtsünk el előkészíteni sok-sok papírszalvétát, amellyel tisztára törülhetjük a maszatos kezeket-arcokat, hiszen a meleg, lágy belsejű kis sütemények közepén egy kocka olvadt csokoládé rejtőzik, és amikor beleharapunk, fröccsen-csöppen az édes lé!

Tea- és aprósütemények  148

Ebben a fejezetben számtalan kérdésre találunk megoldást: többek között arra is, hogy mivel töltsük meg a gyerek uzsonnadobozát, csillapítsuk az iskolából hazatérők éhségét, mivel ajándékozzuk meg idős nagynéninket, gazdagítsuk a tombola választékát, mivel kínáljuk a reggeli kávéra vagy délutáni teára betoppanó barátainkat, vagy akár arra, hogy mivel üssünk el egy esős napot. 
A házilag készült tea- és aprósüteménynek nincs párja, ráadásul ezek a kedvencek valóban percek alatt elkészíthetők. Az uzsonnadobozba olyanok valók, amelyekben van némi gyümölcs és csokoládé, ilyen a sárgabarackos-csokoládés aprósütemény vagy a csokoládés-almás keksz. Pompás ajándék lehet a diós-csokoládés borzaska, a csokoládévarázs vagy karácsony táján a lebkuchen, ez a szánkban szinte elolvadó, ízletes csemege, amelyből árad az ünnep varázsa. A cappuccino-kocka és a mokkaszelet még élvezetesebbé teszik a reggeli kávézást, a csokoládés ropogósok pedig a délutáni teázást. A brownies nevű egyszerű sütemény bármilyen tombolát feldob, a sakktáblamintás aprósütemények pedig látványnak sem utolsók. Ha egész nap zuhog az eső, jól jöhet egy karamellás-csokoládés nyalánkság, rögtön jobb kedvre derülünk tőle! 

Bonbonok és egyéb csemegék  196 

A következő receptek segítségével tömény csokoládés gyönyörök' m lehet részünk. Bizonyára álltunk meg már úgy egy bonbonokkal zsúfolt kirakat előtt, hogy a legszívesebben minden darabot megkóstoltunk volna. Most végre eljött az alkalom! Készíthetünk habkönnyű trüffeleket, rafinált likőrös bonbonokat, krémmel töltött csemegéket, hajszálvékony ostyaszeleteket vagy mályvacukor-, dió- és sárgabarack darabkákból összeállított halmocskákat. Kereshetjük családtagjaink vagy barátaink kedvét, de azért magunknak is tegyünk félre, hogy legalább megkóstolhassuk a művünket!
A csokoládés csemegékkel és trüffelekkel, főleg a likőrösökkel, felettébb emlékezetessé tehetünk egy étkezést. A vacsora utáni kávézás igazi eseménnyé válhat az ír krémlikőrös, az olasz módra vagy rummal készített trüffelekkel, a narancsos csokoládékosárkákkal, a likőrös bonbonokkal és a rumos-csokoládés kosárkákkal. Családi összejöveteleken vagy ünnep) alkalmakkor nagy sikerre számíthat a lágy, krémes csokoládé- vagy mokkakocka, a diós grillázs, a diós csokoládéhalom és persze a bukkanós halmocska. Kitűnő ajándék lehet a mascarponekrémmel töltött csokoládékosárka, a csokoládétölcsér, a csokoládés csók, a florentin vagy teasütemény formás díszdoboz csomagolva. 


Kinyit
cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Saját készítésű pralinék és bonbonok Saját készítésű pralinék és bonbonok
Szerkesztő: Beke Csilla
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

Ennek a varázslatos könyvnek a segítségével megvalósulhatnak a legédesebb álmaink: a több mint 40 receptből...

500 csokoládés finomság 500 csokoládés finomság
Szerző: Floodgate, Lauren
Kiadó: Gabo Kiadó (2008)

A csokoládés finomságok gyűjteménye 500 ínycsiklandó, egyszerű és könnyen követhető csokoládés receptet...

Muffinok és sütemények Muffinok és sütemények
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Az otthon készült, sütőben sült finomságok mindig megmelengetik az ember szívét, és ha kis papírformákban...

Csokoládé Csokoládé
Szerző: Lagorce, Stephan
Kiadó: Geopen Kiadó (2010)

A csokoládékóstolás kézikönyve, 40 csokoládés recepttel és ínycsiklandó fotókkal, trükkökkel,...

Csokoládé Csokoládé
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Finom csokoládés süteménnyel, vagy inkább a krémes csokoládéfelfújttal lehetne önt elcsábítani? Kedveli a...

Csokoládés édességek kiskönyvtára Csokoládés édességek kiskönyvtára
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

Nyolc könyvecske tele bámulatos csokoládé-receptekkel, ámulatba ejtő színes fotókkal, különleges...

Csokoládés finomságok aranykönyve Csokoládés finomságok aranykönyve
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Édes, keserű, csípős, folyékony, lágyan olvadó vagy szilárd: a csokoládé, mely valóban az "istenek...

Kapcsolódó cikkek