Wok

több mint 100 fontos recept

Wok
Wok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 240
ISBN: 9789639731615
A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék minden ízüket, frissességüket és tápértéküket. A kelet- és délkelet-ázsiai országokban, ahol a wok a konyhai felszerelés legfontosabb eleme, ízletes fűszereket és szószokat adnak a húsokhoz, a halhoz vagy tofuhoz, sőt a zöldségekhez is, amelyek serpenyőben sütve néhány perc alatt elkészíthetők. Ha nincs sok időnk, de annyira egészségesen szeretnénk étkezni, amennyire csak lehetséges, szerezzünk be egy wokot, és tanuljunk meg sütni benne!
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető  4
Amint a könyvben szereplő receptek elkészítéséhez hozzáfogunk, hamarosan látni fogjuk, hogy egy jó wok megvásárlása konyhánk felszereléséhez a legjobb befekteteés, amit valaha is tettünk. Ezt a hihetetlenül sokoldalú serpenyőt használhatjuk levesfőzéshez, sütéshez, pároláshoz, és ami a legfontosabb, a keverve sütéshez, ami a kelet- és délkelet-ázsiaiak kedvenc főzési módja.
A wokban sütés mindenkinek ideális, akinek nincs sok ideje a főzésre, mert az ételek könnyen és gyorsan elkészíthetők benne, ráadásul táplálóak és ízletesek lesznek. A magas hőmérsékleten, rövid iső alatt sütött zöldsgek ropogósak maradnak, nem vesztik el a színüket, vagyis a keverve sütött ételek már ránézésre étvágygerjesztőek. A szükséges fehérjét a hús, a szárnyas, a hal, a tofu vagy a diófélék biztosítják, az előre elkészített csodás mártásokat pedig tálalás előtt forrón kell az ételekhez keverni. 

Levesek, előételek   6
Korábban talán nem is tudtuk, hogy a wokban levest is lehet főzni, ám a thai és a kínai konyhában ez mindennapos! Kezdjük egy klasszikus csirkehúsos tésztalevessel, és hamarosan felfedezzük azokat a csodálatos ízeket, amelyek a világ ezen részének leveseit jellemzik. Néha kókusztejet is használnak hozzájuk, ami gazdag, krémes levest eredményez, de a legtöbbjük egyszerű zöldségleves, általában egy kis hússal, szárnyassal vagy hallal gazdagítva.
Ha a kínai vagy a thai ételek szerelmesei vagyunk, elégedetten fogunk rátalálni a kedvenc előételeinkre - ha netán eddg gyakran előre csomagoltakat vettünk, mert bonyolultnak tűnt az elkészítésük, most rácsodálkohatunk, milyen könnyen megbirkózunk vele. Az ízletes, ropogós kis csomagocskák: a tavaszi tekercsek, a wontonok és a gombócok különböző ízű töltelékeket rejtenek - és csak pár percbe telik elkészíteni és újabb pár percbe megfőzni. Ha egyszer megkóstoljuk, a wokból frissen kiszedve, jól lecsepegtetve, soha többé nem fogunk készételt vásárolni. Próbáljuk meg elkészíteni az ízletes japán tempurát is - főtt zöldségeket könnyű, ropogós tésztában. Amikor olajban sütünk, a zsiradéknak nagyon forrónak kell lennie, vagyis süssünk kis adagokban, és minden elkészült adagot tartsunk melegen, amíg a többi megsül.

Húsok és szárnyasok  52
A keverve sütés a húsok és a szárnyasok elkészítésének gyors és hatékony módja, hiszen a vékony csíkokra vagy kis kockákra vágott húsnak csak pár perc kell, hogy átsüljön. Mielőtt nekilátnánk az elkészítésüknek, figyelmesen olvassuk át a recepteket, mert néhány ételhez sütés előtt több óráig pácolni kell a húst! A fűszeres marhahús kitűnő példája ennek: egy egész éjszakán át hagyjuk, hogy a húst átjárja a szójaszósz, a halszósz, a fűszerek, a fokhagyma és a bors, de másnap fél óra sem kell hozzá, hogy elkészítsünk egy fazék (vagyis ebben az esetben egy wok) puha marhahúst, burgonyát és spenótot.
A thai konyha gyakran használja a wokot curryk sütésére. A thai currykrémnek számos változata van, a piros, a zöld és a sárga, amelyeket üveges kiszerelésben árulnak. Mindig a receptben megadott színűt használjuk, mert van köztük különbség: a zöld rendkívül csípős, a vörös kevésbé, a sárga a legenyhébb. A kínai pácok és szószok könnyebbek és ízletesebbek, gyakran egyesítik magukban az édes és savanyú ízek ellentétét, míg a sűrűbb mártások leginkább babból készülnek.

Halak és a tenger gyümölcsei  102
Halak és tengeri állatok bőségesen akadnak Kelet-Ázsiában, tehát fontos szerepet játszanak az ottani étrendben is. Hasonló módon kell elkészíteni őket, mint a húsokat: hirtelen megsütni- vagy párolni, keverve sütni - wokban, és sokféle ízesítéssel vagy szósszal tálalni.
Ha eddig azt gondoltuk, hogy a hal kissé ízetlen, rögtön megváltozik a véleményünk, ha kipróbáljuk ennek a fejezetnek a receptjeit - újabb izgalmakban lesz részünk, ha például zöldcitrom- vagy chiliszósszal, esetleg curryszósszal ízesítünk, vagy ha elkészítjük a japán halpogácsát udontésztával
Mindig friss halat együnk, és ha igazán jó ízeket és minőséget szeretnénk, minél előbb süssük mg! A recepteket bármilyen halból elkészíthetjük, feltéve, hogy ugyanannak a "családnak" különböző változatait használjuk. A hal lehet egészen ízletes is, tehát bánjunk vele figyelmesen, különösen, ha mártással fogyasztjuk. A halnak meg kell őriznie a formáját és az állagát, nem szabad szétesnie, ezért gyakran külön főzzük, kiszedjük a wokból, és csak a végén tesszük vissza a többi hozzávaló közé, éppen csak annyi időre, hogy átmelegedjen. A kagylót és a tintahalat szintén ne főzzük túl sokáig, különben rágós lesz. Az óriásgarnélának pedig meg kell őriznie kemény húsát.

Rizs és tészták  146
A rizs és a tészta a kelet-ázsiai konyhák két legfontosabb nyersanyaga: kitűnő alapot nyújt a kevergetve sütött ételekhez. A rizs bőven terem ebben a régióban, Thaiföldön különösen nagy mennyiségben fogyasztják - a becslések szerint fejenként átlagosan napi fél kilót.
Tésztát ugyancsak esznek a thaiföldiek, a kínaiak és a japánok is, ráadásul többféle fajtából válogathatnak: némelyik búzalisztből észül, mint az olasz tészták, de rizslisztből, hajdinalisztből vagy őrölt mungóbabból szintén gyártanak. Az egyes fajták különbözőképpen viselkednek a főzéskor: a celofántészta vagy üvegtészta például mungóbabból készül és fényes, a rizstészta nyersen áttetsző, de főzés közben matt fehérré változik.
A rizsés a tészta alapvetően alacsony zsírtartalmú, ezek a receptek tehát tökéletesek azoknak, akik a táplálkozásban az egészségüket is szem előtt tartják. A rossz evő gyerekeknek kitűnő megoldás egyszerű, de tápláló kínai ételek kínálása a legvonzóbb nevekkel, mint amilyen a "hangyák a fán" - ezt azért hívják így, mert a darált hús darabjai hozzátapadnak a tésztához, ami olyan, mint amikor a hangyahadsereg menetel.

Vegetáriánus ételek  194
Kelet-Délkelet-Ázsia konyhái friss zöldségek sokaságával tökéletesen illeszkednek a vegetáriánus étrendbe. A wokban sütés különösen ideális, mert bitosítja, hogy sütés közben megmaradjanak a fontos alapanyagok.
Ebben a térségben nincsenek tejtermékek, vagyis a sajt mint a vegetáriánus étrendek jellegzetes fehérjeforrása hiányzik a receptekből. A fehérjét ehelyett a diófélékkel (próbáljunk ki néhány ízletes, élénk színű zöldséget pirított kesudióval, édes-savanyú szósz hozzáadásával különlegessé téve) és a tofuval pótolhatjuk. Ez a számunkra először furcsának tűnő, de nagyon tápláló ételszójababból készül, a sajthoz hasonló módon. Általában egy darabban készítik, amelyet kockákra vágnak. Semleges íze könnyedén átvesz más aromákat, így ideális a fűszerezéshez és a keverve sütéshez. Érdemes kipróbálni a fűszeres tofut: a tofu magába szívja a chilipaprika, a fokhagyma és a gyömbér ízét, és ha korábban sosem kóstoltuk, a hívei leszünk! 
Ezek a receptek kiváló köretek is lehetnek az ázsiai ételekhez. Kínáljunk a bőséges húsos ételek mellé egyszerűen keverve sütött zöldséget, például serpenyős babcsírát, kínai zöldséget vagy ceruzababot piros paprikával.
Receptmutató  240
 


Kinyit
recepttár

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Kínai konyha Kínai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kínában hagyományosan rendkívül fontos a kapcsolat a táplálkozás és az egészség között. A kínaiak a...

Készítsünk wokételeket! Készítsünk wokételeket!
Szerkesztő: Szász Terézia
Kiadó: Elektra Kiadóház (2010)

Sorozatunkban különböző ételféleségeket válogattunk össze. A belső oldalak színes, látványos fotóival,...

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Ez a mindentudó ázsiai serpenyő mind kedveltebb, hiszen segítségével szempillantás alatt zamatos ételek...

Wok 2 Wok 2
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)

A főzést a wokban nálunk is mind többen kedvelik. Ez nem is csoda, hiszen egyetlen más főzőedényben sincs az...

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Davies, Siân
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A wokban főzés a távol-keleti konyhákra jellemző, de érdemes megismerkedni vele, mert gyors, egészséges,...

Thai ízek Thai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Thaiföld konyhája a különféle ázsiai főzési stílusok legérdekesebb elemeinek kiváló ötvözete. Az...

Változatos wok Változatos wok
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A wok, a távol-keleti konyhák zseniális találmánya fényes karriert futott be Nyugaton is. Mert: könnyedén...

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Kínai konyha- egyszerűen Kínai konyha- egyszerűen
Szerző: Kwong, Kylie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Még soha nem volt ilyen egyszerű kínai ételt készíteni otthon - csak ez a könyv, egy wok és egy gyors...

Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
Szerkesztő: Harpham, Zoe
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok...

Wok 3 Wok 3
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

Wokban főzni egyet jelent az ételek egyszerű, gyors, egészséges elkészítésével. Ebben a sokoldalú...

Egytálételek Egytálételek
Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

Serpenyőben sültek Serpenyőben sültek
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Ha van kéznél a konyhában egy jó serpenyő és némi hús-, zöldség--, illetve tésztaféle, máris neki lehet...

Klasszikus curryételek Klasszikus curryételek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Sushi Sushi
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül...

Kínai konyha Kínai konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál,...

Grill, raclette, fondü Grill, raclette, fondü
Szerző: Donhauser, Thomas
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Kapcsolódó cikkek