Mediterrán konyha

több mint 100 fontos recept

Mediterrán konyha
Mediterrán konyha
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Kedvezményes vásárlás
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 240
ISBN: 9789639731554
A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles körben felfigyeltek rá az utóbbi években. Egyszerű, színes és ízletes konyha, amely elképesztő választékot kínál tápláló gyümölcsökből és zöldségekből, tengeri ételekből, és a miénknél alig szegényebb húsban és sajtban. Az amúgy is vonzó képet kiegészítik az olívafajták jótékony hatásai, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy irigylésre méltóan hosszú és egészséges életet éljünk.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető  4

A Földközi-tenger az Atlanti-óceán melléktengere, hatalmas kiterjedésű, és csaknem mindenhol szárazföld veszi körbe: északon Európa, délen Afrika és keleten Ázsia. Határos többek között Spanyolországgal, Franciaországgal, Olaszországgal, Görögországgal, Törökországgal, Libanonnal, Egyiptommal, Tunéziával és Marokkóval. A mediterrán étrend számos pozitív hatása ismert, és egészségvédő szerepe miatt is széles körben felfigyeltek rá az utóbbi években. A meleg, napos időjárást és a több mérföldes tengerpartot élvező mediterrán országok konyhája rendkívül gazdag tengeri ételekben, emellett a miénknél csak kicsivel szegényebb húsban és tejtermékben, ráadásul elképesztő választékkal rendelkezik színes, tápláló gyümölcsökből és zöldségekből. A sokféle olívaolaj szívbarát tulajdonságaival támogatja az irigylésre méltóan hosszú és egészséges életet. A mediterrán étrend nemcsak egészséges, hanem tökéletesen ízletes is!
Jóllehet, a hatalmas tengert határoló országokban sok közös alapanyagot találunk - padlizsán, cukkini, paradicsom, fokhagyma, vöröshagyma, friss fűszerek, csakúgy, mint sertés-, bárány-, marha- és csirkehús, valamint hihetetlenül változatos tengeri ételek -, minden ország a saját hagyománya szerint alkot ezekből az alapanyagokból csodás ételeket, amelyeken érződik a napfény íze. Habár a legnépszerűbb és legismertebb konyha a spanyol, a francia, az olasz és a görög, de a legtöbb kultúra repertoárjában megtaláljuk ugyanannak az egyszerű ételnek a variációit - mint a sült vagy grillezett hal citrommal, fűszerekkel, vagy a grillezett bárányhús fokhagymával.
Ha az a célunk, hogy kiélvezzük a mediterrán étrend jótékony hatásait, vagy csak többet akarunk megtudni erről a konyháról, lehetőleg a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk. Ha lehetséges, helyben termesztett zöldségeket válasszunk, és hagyjunk elegendő időt az evés utáni sziesztára!

Levesek és étvágygerjesztők  6

A Földközi-tenger körüli országokban az étkezés kellemes elfoglaltság és társasági esemény. Az ételsor gyakran válogatott előételekkel kezdődik; a spanyol tapas, a görög vagy közel-keleti meze jólesik egy beszélgetés mellett. Az olajbogyó egyszerű és tipikus módja a kezdésnek - az egész térségben mindenhol fogyasztják, és egy üveg hideg cherryvel vagy fehérborral maga a tökély. Mindig tartsunk a mártogatáshoz egy üveg tört-pácolt olajbogyót a hűtőben. A csicseriborsó az ízletes tunéziai leves alapja, és persze a falafelé, a ropogós fokhagymás-fűszeres golyócskáké is. A padlizsánból ellenállhatatlan mártásokat készítenek, a baba ghanoush például a Közel-Kelet specialitása. 
Mint azt sejteni lehet, a hal is gyakran szerepel étvágygerjesztőként. Népszerű az ördöghal szalonnával rozmaringnyárson, a kapribogyós halkrokett, vagy a tonhallal és paradicsommal töltött burek Törökországból. A tenger gyümölcseit szívesen sütik tésztában is, a calamari, a híres sült tintahal a legtöbb tengerparti étteremben megtalálható. A töltött szőlőlevél jellegzetes görög étek, míg az articsóka zöldfűszeres-paradicsomos öntettel, a spárga hollandi mártással a tipikus francia konyha elegáns előétele.

Húsok és szárnyasok  52

A húst minden mediterrán országban szeretik, bár nem feltétlenül fogyasztják nagy mennyiségben. A sült bárány különösen kedvelt például húsvétkor vagy házasságkötés alkalmával, főleg rozmaringgal, mely bőven és szabadon megterem mindenütt. Próbáljuk ki az olasz sült báránycombot rozmaringgal és marsalával - a serpenyőben maradt lé sűrű, szirupos, zamatos szaft, amit a bárány mellé tálalnak. Marokkóban a bárányhúst "tagineként" szolgálják fel: furcsa edényben fő az étel zöldségekkel és sárgabarackkal, az eredmény alacsony zsírtartalmú, ízletes, és kuszkusszal kitűnő. A húst gyakran kolbászként fogyasztják - próbáljuk ki a spanyol kolbászt lencsével, amelyhez fűszeres bárány- vagy marhahúsból készült merguez kolbászt használnak, de ugyanúgy készülhet sertés- vagy vaddisznókolbászból is. Csirkét az összes mediterrán országban nevelnek, gyakran szabadon tartják őket, így az ízük kiváló. Görögországban, ahol gyakran látni csirkéket az út mentén csipegetni, a csirkehúst ropogós fillo-tésztába töltik, és a legtöbb görög tavernában felszolgálnak csirkés kebabot joghurtos öntettel. Franciaországban klasszikus fogás a csirke bőséges, krémes és ízletes tárkonyos mártásban. Spanyolország specialitása a paella, amiben a csirkemellet a tenger gyümölcseivel társítják, elsősorban garnélával. Ezt okvetlenül érdemes kipróbálni!

Halak és a tenger gyümölcsei  98

A mediterrán konyhák alaposan kihasználják a tenger közelségének minden előnyét, így a fehérjedús, alacsony zsírtartalmú, B12-vitaminban, vasban és omega-3-zsírsavakban gazdag halételek kulcsfontosságú részét alkotják az egészséges mediterrán étrendnek. 
Halat mindennap fognak, szállítanak, tengeri ételeket mindennap frissen főznek, egyenesen a tengerből. A legegyszerűbb elkészítési módok a főzés, a roston sütés, a grillezés vagy a serpenyőben sütés olívaolajjal, citrommal és zöldfűszerekkel. És ha már ilyen csodálatos adomány áll a rendelkezésükre, a különböző mediterrán országok lakói bámulatosan kreatívak, ha halételekről van szó!
A halragu a legkézenfekvőbb módja a napi fogás felhasználásának, mert különböző halak, kagylók, rákok kerülhetnek bele, attól függően, hogy éppen mi érkezett a legközelebbi kikötőbe. Próbáljuk ki a híres francia kikötőváros specialitását, a halragut marseille-i módra, vagy a toscanai különlegességet, a livornói tengeri ragut, és persze a spanyol kardhalragut vagy a marokkói hal-tagine-t.
Ha az egyszerű dolgokat kedveljük inkább, olyan remek válaszási lehetőségeink vannak, mint a tőkehal katalán spenóttal, a grillezett hal zöldfűszerekkel és fokhagymával, a parázson sült tengeri sügér párolt articsókával, vagy a szicíliai tonhal. Egyáltalán nem bonyolultak, és elképesztően jók - próbáljuk ki mindet!

Vegetáriánus  148

Ragyogó színű zöldségek és ínycsiklandó ízek: az olívaolaj, a fokhagyma, a citrusfélék és a fűszerek a mediterrán étrend legfontosabb hozzávalói. Bár a térség különböző országaiban kimondottan szeretik a húsos fogásokat, rengeteg olyan ételük van, amely a vegetáriánusokat is boldoggá teszt. Választhatunk a bőséges főételek közül: padlizsános tagine polentával, sült zöldséges muszaka, csőben sült sajtos cukkini, articsókás paella, görög lepény spenóttal és fetával vagy spanyol tortilla, és kombinálhatjuk valamelyik csodálatos körettel - mint a sütőben szárított paradicsom, a ropogósra sült édeskömény, a parmezános sütőtök, a spenót csicseriborsóval és a spanyol sültpaprika-saláta -, a vegetáriánus lakomázók legnagyobb megelégedésére és jó étvágyára!
Ezek az ételek ugyancsak remek kísérői a hús- és halételeknek, de egy szabadban elköltött nyári villásreggeli vagy kerti parti részeként is tálalhatóak: a sült nyári zöldségek, a dióval és fetával töltött cukkini, a sült kaliforniai paprika provolonéval, a pirított fenyőmagos-zöldséges kuszkusz, a görög saláta és a tabbouleh csodálatosan festenek színes edényekben, vidám színű abrosszal terített nagy asztalokra készítve. Az étel tökéletesen jó ízű lesz, s mindenképpen egy jó beszélgetés alapja!

Sütemények és desszertek  194 

A mediterrán konyha népszerűségének titka, hogy hozzájárul a hosszú, egészséges élethez, ami részben talán a kiegyensúlyozott étrend kérdése is. Mindamellett a fantasztikus alapanyagok, amelyek a szív egészségét megőrzik, egyúttal bőséges teret hagynak az élvezeteknek!
A kenyeret mindennap frissen sütik, és minden ételhez fogyasztják - az olajbogyó szárított paradicsommal és kenyérrel vagy a mini focaccia kitűnő kísérője minden ételnek az egyszerű sült haltól a gazdag, húsos ragukig, míg a diós-sajtos sütemény igazi fehérjebomba társítás a saláták mellé. 
És mit kínál az édenszájúaknak? Rengeteg mindennel kényezteti őket!  A mediterrán sütemények és desszertek csodásan használják a helyi alapanyagokat, a dió- és a citrusféléket - próbáljuk csak ki a marokkói narancsos-mandulás süteményt, a mandulás gyümölcslepényt vagy a citromos lepényt. A fagylaltok és hideg desszertek frissítő kontrasztot adnak a könyörtelen nyári napon - a pisztáciás fagylalt, a szicíliai ricottatorta és a pezsgővel locsolt citromsörbet pompás étkek, a mandulaparfé pedig egyenesen mennyei. Ha a szívünk egészségéért aggódunk leginkább, a mézzel sült sárgabarack vagy füge a mediterrán térség legnagyobb élményeit jelenthetik számunkra.


Kinyit
van itthon

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Jamie belevág... Jamie belevág...
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2011)

Az évek során egyvalamit biztosan megtanultam: hallgatnom kell a megérzéseimre. Hirtelen ötlettől vezérelve...

500 mediterrán étel 500 mediterrán étel
Szerző: Sforza, Valentina
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)

A Földközi-tengert övező országok -Olaszország, Spanyolország, Görögország, Libanon és Portugália-...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

Spanyol ízek Spanyol ízek
Szerző: Anne, Wilson
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Tojás, chilipaprika, csicseriborsó, tengeri ételek, paprikafélék, rizs - a spanyol ételek igen színesek,...

Francia kulinária Francia kulinária
Szerkesztő: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

A római konyha A római konyha
Szerző: Lénárd Sándor
Kiadó: Magvető Kiadó (2004)

Lénárd Sándor, a Völgy a világ végén című nagyszerű regény szerzője kulturális kalandtúrára hívja...

Olasz ízek Olasz ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az olasz konyhát nem csak a mediterrán partok mentén kedvelik - sok olasz fogás méltán került be a nemzetközi...

Mediterrán konyha Mediterrán konyha
Szerkesztő: Nagy Mézes Rita
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára...

Görög konyha Görög konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az...

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Olasz főzőiskola Olasz főzőiskola
Szerkesztő: Weisz Györgyi
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

Az olasz főzőiskola – kezdőknek és haladóknak azokhoz szól, akik az olasz konyha változatos receptjeit...

Görög ízek Görög ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

A görög konyha a Földközi-tenger legínycsiklandóbb ízeit egyesíti. A citrom, a fokhagyma, olíva, bárány,...

Görög konyha Görög konyha
Szerzők: Kieslich, Sabine, Kaipi, Aphrodite
Kiadó: Alexandra Kiadó (0)

Varázsolja könyvünk segítségével asztalára a nyár hangulatát! Több mint 50 eredeti recept, változatos...

Tapas Tapas
Kiadó: Art Nouveau Kiadó (2008)

Akár apró snack egy pohár bor mellé, akár előétel vagy komplett menü, a tapas a mediterrán konyha...

Lakoma Lakoma
Szerző: Váncsa István
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Váncsa István új szakácskönyve a Lakomacímű sorozat első darabja, amely a Mediterráneumból a görög,...

33 mediterrán étel 33 mediterrán étel
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2010)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Kapcsolódó cikkek