Tapas

több mint 100 fontos recept

Tapas
Tapas
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerkesztő: Justh Szilvia
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 240
ISBN: 9789639731585
Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez a viszonylag új keletű trend igen kellemes módot kínál az étkezésre: kikapcsolódást nyújtó, társasági élmény, amely magában hordozza a hagyományosan ráérős ibériai életmód hangulatát. A kötet a legjobb tapasreceptekből kínál válogatást, inspirációt nyújtva Önnek az egyedülálló spanyol konyha kipróbálásához. Aki néhány különlegesen ízletes sör- vagy borkorcsolya után kutat, esetleg tapasokból összeállított menüsorra vadászik, vagy csak a tengerparti nyaralás ízeit szeretné felidézni, biztosan talál kedvére valót a receptgyűjteményben.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető    4
A tapas az elmúlt években afféle felkapott, divatos kifejezés lett, de vajon mit is jelent valójában, és honnan származik? Tapas az összefoglaló neve mindazoknak az apró, ízletes falatoknak, melyeket behűtött fehér borral, sörrel vagy sherryvel kínálnak. A tapa szó eredetileg spanyolul tetőt vagy fedőt jelent - és elsősorban arra a kenyérszeletből rögtönzött "tetőre" utal, amit a kocsmáros tett a vendég borospoharának tetejére, hogy se légy, se por ne szálljon a pohárba két korty között. Az andalúziaiaknak támadt az ötletük, hogy egy falatnyi ízletes harapnivalót tegyenek a karéj tetejére - néhány sajt- vagy sonkakockát -, és ezzel meghonosodott egy új spanyol szokás. Manapság Spanyolország szinte összes bárjában szolgálnak fel tapast. Többnyire a pulton találjuk a választékot, és a pincér tányérra rendezi a kedvünkre való falatokat, amelyeket aztán a pult mellett állva vagy az asztalnál ülve is elfogyaszthatunk.
Minden, ami a tapashoz kapcsolódik - az elkészítéstől az elfogyasztásig és az élvezetig bezárólag - egyedülállóan spanyol élmény. A tapas maga az étkezés lényege - valódi ünnep az érzékszervek számára, ínycsiklandó a látványa és az illata, az ízről nem is beszélve. Ha ragyogó színekben pompázó tányérokon adjuk az asztalra, egy kis spanyol napfényt is átmenthetünk a borús napokra. 
A falatnyi gasztronómiai csodák egyszerű választékát kínálhatjuk ebéd vagy vacsora előtt, az aperitif kísérőjeként, de több szépen elrendezett tálkányi tapas könnyű ebédként vagy vacsoraként is megállja a helyét. A tapasok az ételek fantasztikus kínálatát sorakoztatják fel - hús, tenger gyümölcse, tojás, magvak, sajt és a zöldségek minden elképzelhető válfaja - egészséges, mediterrán stílusban elkészítve, mártogatókkal és öntetekkel, melyek további ízekkel és izgalmas érdekességekkel járulnak hozzá a tapasélményhez.
A tapas egyet jelent a vendégszeretettel, a barátsággal, kiadós beszélgetésekkel, úgyhogy kapjunk be párat, felejtsük el a hétköznapok gondjait, és sziesztázzunk spanyol módra szeretteinkkel!

Falatkák     6
A spanyolok elképzelhetetlenül magas szintre emelték az ebéd vagy vacsora előtti italt kísérő falatkék készítését. Fűszeres olajban pácolt zamatos zöld és fekete olajbogyók, durva tengeri sóba és füstölt fűszerpaprikába forgatott ropogós pirított mandulák, falatnyi tortácskák és minipizzák, sistergő rákocskák, szaftos steak- vagy chorizokolbász-falatkák, a tiszta napfény ízét hordozó mártogatók, töltött paradicsomok, hajszálvékony serrano sonkába burkolt spárgahajtások - mindezek nélkülözhetetlen kellékei egy spanyolos hangulatú összejövetelnek. A recepteket megtalálhatjuk e könyvben, csak italt kell választanunk a falatkák mellé, és képzeletünk máris egy másik világba repíthet bennünket.
Ha tapasra kerül a sor, szükségünk lesz fogvájóra vagy koktélpálcikára is. Gondoskodjunk róla, hogy elegendő mennyiségben álljon rendelkezésünkre. Sok spanyol bárban az összes tapast koktélpálcákra tűzik, és az elfogysztott falatok után a tányéron maradó pálcikák jelzik, mennyit kell fizetnünk. Ám ha mi magunk szolgáljuk fel a tapast, a fogpiszkálók vagy koktélpálcikák azért szükségesek, hogy vendégeink keze, amennyire lehet, tiszta maradjon, mert az ízletes falatkák fogyasztása sok maszattal is járhat. Ha pácolt olajbogyó szerepel a terveink között, ne feldjük el idejekorán elkészíteni, mert csak nyerünk azzal, ha egy-két napig, vagy akár tovább pihentetjük az ízletes páclében.

Ízeletes zöldségekkel     58
Számos tapas alapját zöldség alkotja, amit Spanyolországban nagyra becsülnek, és odafigyeléssel kezelnek. A spanyolok a zöldséges tapasokat akkor kínálják, amikor az adott zödségnek szezonja van, úgyhogy a hitelesség és persze az ízek kedvéért mi is törekedjünk erre. Mindazonáltal a fejezet néhány receptje "csal" egy kicsit, és konzervzöldséget is ajánl, például olajban eltett sült paprikát vagy articsókaszívet, ami hozzáférhető, elégjó minőségű, és időt takarít meg a számunkra. 
A burgonyás tapasok különösen népszerűek, és igazán jó lehetőségeket kínálnak arra, hogy kihasználjuk azt az időszakot, amikor az újburgonyának szezoja van. Kiválóan illik hozzá az aioli, a Katalanóából származó, gazdag ízvilágú fokhagymás majonéz. Érdemes elsajátítani ennek a szinte a semmiből létrehozott kellemes ontetnek az elkészítését, mert klasszikus kísérő, minden tapasétlapon szerepel. A burgonya alapú tapasokat koktélpálcikákra tűzve kínálják, vagy köretként más, ebben a fejezetben megtalálható tapasokhoz, melyekhez mindenféle zöldséget felhasználhatunk a sokszínű paprikáktól a padlizsánon és paradicsomon át (melyek mind kiválóan alkalmasak a sütésre) egészen a zöldbabig és a fejtett lóbabig - ízletes öntetekkel. Más zöldségételek lényegét a töltelék képezi - a rizs itt különösen nagy szerephez jut. A zöldségevés még sosem jelentett ilyen szemet gyönyörködtető élvezetet!

Ínycsiklandó húsokkal  110
Jóllehet a hús sosem állt olyan bőségben rendelkezésre Spanyolországban, mint más országokban, megvan a helye a gasztronómiai kínálatban, és a fejezetben található receptek a nálunk is beszerezhető megszokott sertés-, bárány-, marha- vagy csirkehúst tartalmazzák. Közülük talán a sertés, amiből a serrano sonka és a legnépszerűbb kolbászfajta, a chorizo készül. A fokhagymával és paprikával fűszerezett kolbász hidegen, serpenyőben vagy sütőben sütve, vagy mártásban megfőzve egyaránt fogyasztható.
Amennyiben lehetséges, a húsos tapasokat olyan kisebb, mázas agyagtálakban kínáljuk, amilyeneket a spanyol bárok pultjain láthatunk. Nemcsak a hitelesség kedvéért - bár természetesen nagyon vonzó látványt nyújtanak -, hanem mert a meleget és a hideget egyaránt jól tartják, így a tapas megfelelő hőmérsékletű marad, míg Ön a vendégekkel egy pohár behűtött ital mellett üldögél.
A húsos tapasok közül jó néhány kiváló könnyű ebédnek vagy vacsorának is, salátával és friss házi kenyérrel körítve, amivel az ízletes szaftot is kimártogathatjuk. Húsgolyókat is kínálhatunk ily módon, és nemcsak finom harapnivalóhoz jutunk, hanem a spanyol történelem egy darabkájával is megismerkedhetünk, hiszen a húsgolyó már a 13. századtól kezdve a spanyol konyha jellegzetes eleme.

A tenger gyümölcseivel 146
Spanyolország partjait az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger hullámai nyaldossák, így hatalmas mennyiségben fogy a friss tengeri hal és kagyló. Elég, ha egyszer egy spanyol halpiacra ellátogatva szemügyre vesszük a különféle halfajták hihetetlen választékát, és többé nem kételkedünk abban, hogy ez a spanyol tapas igazi büszkesége. Ebben a fejezetben a legjobb recepteket adjuk közre, és valóban érdemes kicsit többet áldozni arra, hogy a legjobb minőségű friss alapanyagokat szerezzük be, különösen, ha kivételes alkalomra készülünk. amint beleharapunk az ördöghal húsába, vagy egy jókora sistergő fokhagymás garnélába, megértjük, miért.
A garnélát Spanyolország-szerte szívesen fogyasztják, egy-két fajta garnélás fogás minden tapas-étlapon szerepel. Népszerűsége leginkább a régi típusú spanyol tapas bárokban mutatkozik meg, éspedig elsősorban azért, mert az alkalmankénti villahasználat kivételével a tapasokhoz nem jár evőeszköz, így a vendégek lelkesen bontogatják a rákpáncélt, amit aztán a citrommagok, pálcikák és szalvéták kíséretében egyenesen a padlóra szórnak. Ez a fő oka annak, hogy a padlót fűrészpor borítja! A fejezet ételei közül jó néhány megállja a helyét mutatós, elegáns előételként is - csak a hozzávalók mennyiségét kell a vendégek számához igazítani.

Tojással és sajttal          202
Tojással készült ételek minden tapasétlapon feltűnnek, és közülük is a legismertebb az ízes spanyol tortilla. Nem szétfővő burgonyadarabok hozzáadásával tápláló, bőséges fogássá válik - igazán karakteres omlett! A burgonyát megfőzhetjük, mielőtt hozzákeverjük a tojásokat, de az igazi hagyományos tortillához a burgonyát bő olívaolajban lassan sütik, míg magába szívja az olívaolaj ízét, de még nem pirul ropogósra és nem kezd szétesni. A fejezet nemcsak a legegyszerűbb - és talán legjobb - tortillarecepteket tartalmazza, hanem néhány különleges változatot is bemutat. 
Olyan receptek is akadnak, melyek a tojást más formában alkalmazzák: töltött, bundázott, rántott vagy csőben sült változatban. Egzotikus nevükkel - flamencotojás vagy baszk rántotta - ezek a fogások Spanyolország varázslatos képét idézik fel. 
A sajttálak is népszerű fogásai a tapasmenüknek, és jó néhány felettébb csábító receptet közlünk ebben a fejezetben. Ha lenyűgöző hatást szeretnénk kelteni, kínáljuk a friss füge, elmorzsolt kéksajt és karamellizált mandula izgalmas kombinációját. Vagy próbáljuk ki a szánkban szinte szétolvadó sajtos puffancsokat tüzesen csípős salsával, esetleg a sajttal és olajbogyóval töltött apró empanadillast. Nem biztos, hogy itthon könnyen hozzájutunk a spanyol sajtfajtákhoz, erre az esetre más, hasonló sajtokat is javasoltunk.

Receptmutató                 240

 


Kinyit
recepttár

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Egy nap az elBulliban Egy nap az elBulliban
Szerzők: Adriá, Ferran, Soler, Juli, Adriá, Albert
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A Spanyolországban található elBullit a világ legjobb éttermeként tartják számon. A személyzet minden évben...

Casa Moro Casa Moro
Szerzők: Clark, Samuel, Clark, Samantha
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

1997-es megnyitása óta a londoni Moro mind népszerűbb és népszerűbb étteremmé nőtte ki magát. Amikor pedig...

Spanyol konyha Spanyol konyha
Szerző: R. Szepessy Ilona
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

A magyarok könnyen megbarátkozhatnak a spanyol konyhával: sűrű levesek, bőséges húsok, erősen fűszeres...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Jamie belevág... Jamie belevág...
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2011)

Az évek során egyvalamit biztosan megtanultam: hallgatnom kell a megérzéseimre. Hirtelen ötlettől vezérelve...

Spanyol kulinária Spanyol kulinária
Szerkesztő: Trutter, Marion
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet...

Mindennapi ínyencségek Mindennapi ínyencségek
Szerző: Adriá, Ferran
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A "Mindennapi ínyencségek" az első otthoni használatra szánt szakácskönyv Ferran Adriától, a legendás...

Íz-világjáró Íz-világjáró
Szerző: Bourdain, Anthony
Kiadó: Cephalion Kiadó (2007)

Amerika kedvenc szakácsa, Anthony Bourdain, felkerekedik, hogy megtalálja az ételek Szent-Grálját:...

Tapas Tapas
Szerző: Herrera, Carlos
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

Carlos Herrera Spanyolország egyik legnagyobb tekintélyű gasztronómusa, a La Alacena de Carlos Herrera klub...

Spanyol konyha Spanyol konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége....

Mediterrán konyha Mediterrán konyha
Szerkesztő: Nagy Mézes Rita
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára...

Spanyol ízek Spanyol ízek
Szerző: Anne, Wilson
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Tojás, chilipaprika, csicseriborsó, tengeri ételek, paprikafélék, rizs - a spanyol ételek igen színesek,...

Tapas Tapas
Kiadó: Art Nouveau Kiadó (2008)

Akár apró snack egy pohár bor mellé, akár előétel vagy komplett menü, a tapas a mediterrán konyha...

Kapcsolódó cikkek