Édes és sós sütemények

több mint 100 fontos recept

Édes és sós sütemények  
Édes és sós sütemények
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 240
ISBN: 9789639731578
A sütés minden kétséget kizáróan az egyik legfelemelőbb konyhai élmény. Mi lehet csodálatosabb annál, amikor teljesen jelentéktelennek tűnő hozzávalókat összekeverünk, majd betesszük a sütőbe, ahonnan kis idő múlva hihetetlenül finom édességet varázsolunk elő! A tapasztalatlan szakács számára mindez kissé rejtélyesnek tűnhet - pedig egyáltalán nem boszorkányság! Aki most akar belevágni a sütésbe, annak tökéletes ez a fantasztikus receptekkel teli könyv.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető  4

Torták és kalácsok  6
Bár a bolti torta egyszerű és általában ízletes megoldás, a házi sütésű sokkal jobb, hiszen a szakács a lelkét is beleadja a puszta hozzávalókon kívül. Ha a külseje nem is lesz kifogástalan, nem számít - ettől csak még elbűvölőbb.
A különböző alkalmakra más és más torta illik, és könyvünkben igazán széles választékot kínálunk. A reggeli kávéhoz próbáljuk ki a mézeskalácsot, a gyömbérlekváros kenyeret vagy a datolyás-diós kenyeret - ezeknek a süteményeknek az íze az idő múltával egyre jobb lesz, ezért tartsuk őket néhány napig fóliába csomagolva légmentesen záródó dobozban. A délutáni teához tökéletes a piskótatorta, a csokoládés-mogyorós kuglóf, a karibi kókusztorta, a mézes torta, a gazdag gyümölcskenyér és a banános-zöldcitromos torta.
Bizonyos sütemények kiválóan illenek a vacsorához - próbáljuk ki a torta de cielót, az illatos marokkói narancsos mandulatortát, az almás morzsás süteményt vagy a körtés-gyömbéres piskótát! Ha úgy tetszik, egy kis tejszínnel, fagylalttal, tejföllel vagy joghurttal is megbolondíthatjuk őket. És mi a helyzet az igazán különleges alkalmakkal? Itt a trüffeltorta, a réteges mokkatorta, a csokoládékrém-torta, a csokoládés-meggyes torta - kóstoljuk meg valamennyit!

Édes apróságok  54
Az édes falatok - muffinok, tortácskák és aprósütemények - mindig ínycsiklandó külsővel bírnak, talán azért, hogy úgy érezzük, egyenesen nekünk készültek! A gyerekek szeretik a kis édességeket, és mindig nagyon örülnek, amikor az uzsonnacsomagjukban rájuk bukkannak: a mézes-mázas süteményre, az almás-fahéjas muffinra, a csokoládés muffinra, a gyümölcsös-mogyorós kockára vagy a zabpelyhes-mogyorós falatkára. Egy-két harapás, és máris több energiával vágnak neki a reggeli megpróbáltatások után a délutánnak. Ha hazajönnek az iskolából, engedjük meg nekik, hogy összemaszatolják magukat mogyoróvajas muffinnal, mézeskalács muffinnal, banános-pekándiós tortácskával vagy citromos pillangómuffinnal -egytől egyig csodálatosan ragacsos süteményekkel!
A felnőttek - talán épp azért, mert már felnőttek - szeretnek mindent, amiben van egy kis rosszaság, és ez a rosszaság lehetőleg több egy morzsa csokinál! És bizony az ördögi csokoládémázas tortácska, a csokoládés csábítás és a meglepetésmuffin éppen lyen! Komolyabb alkalmakra tökéletes megoldás a földimogyorós muffin, a fügés-mandulás muffin, a levendulás korong és a fügés-diós keksz, nem szólva a rózsasziromtortácskáról, amely rózsaszín ruhába bújtatva igazán kellemes meglepetés egy születésnapon - vagy más emlékezetes eseményen.

Desszertek  100
Desszerteket eredetileg azért fogyasztottak, hogy felhasználják a csak rövid ideig eltartható szezonális terményeket. Persze akkoriban még nem ismerték a hűtőszekrényt és a mélyhűtőt... Így aztán gyümölcsökből, diófélékből, tojásból és tejtermékekből a legcsodálatosabb alkotásokat hozták létre, amelyek - ahogy szerepük a szükségből puszta élvezetté változott - egyre elegánsabbak lettek.
A hagyományos gyümölcslepények alapvetően lepénytésztára szórt egyszerű gyümölcstöltelékből álltak: ilyen például a bogyós pite, nem szólva dicsőségesebb változatairól. A karamelles almatorta, a körtés-pekándiós rétes, a borított körtetorta és a szedres pite feketeribizli-likőrös tejszínnel lenyűgözően szemléltetik, hogyan lehet a lehető legjobban hasznosítani a természet kincseit. A gyümölcsök másik felhasználási módja az őszibarackrakottas a tetején ínycsiklandó tésztaréteggel vagy a klasszikus francia édesség, a meggyes clafoutis, amelyben a meggyszemek szinte úsznak a vaníliaillatú, krémes tésztában. A desszertek másik alapvető hozzávalói a diófélék. Próbáljuk ki a florentin-tortácskát, a mandulatortát, a szicíliai marcipántortát vagy a pekándiótortát! És ha úgy érezzük, csokoládé nélkül nem az igazi, jó választ a csokoládés-diós rétes, a Mississippi-torta, a csokoládés pite, a csokoládérolád vagy az egyik legszokatlanabb édesség: a sült csokoládéfagylalt. Mennyei!!!

Kelt tészták  148
Vannak, akik még sohasem próbáltak kelt tésztát sütni, éppen ezért rettegnek tőle. Pedig egyáltalán nem boszorkányság! Az élesztős sütést mindenesetre előre kell terveznünk, hiszen a tésztának időt kell hagyni a megkeléshez. A frissen sült kenyér illatánál nincs finomabb, ezért mindenképpen megéri a várakozást.
Az édes-cukros kenyérfélék nagyon ízletesek reggelire, de teához vagy kávéhoz is szívesen fogyasztjuk őket a nap minden órájában. Akinek egyszer sikerül elkészítenie a híres leveles, vajas francia különlegességeket - amilyen a croissant és a pains au chocolat vagy a nem ennyire ragacsos briós-, az többé nem tud lemondani róluk. Mindenképpen kóstoljuk meg a narancsos-mazsolás brióst! A fahéjas csiga és a csigakoszorú elfogyasztása már önmagában is élvezetes - bele lehet harapni vagy darabokra cincálni, hogy hozzáférjünk az ízletes töltelékhez!
A sós kenyerek remekül illenek a levesekhez, a salátákhoz és a fő fogásokhoz. Mind az édes, mind a sós kenyerekből remek szendvicsek készíthetők - próbáljuk ki a sárgabarackos-diós kenyeret krémsajttal, vagy az olajbogyós-paradicsomos kenyeret rakjuk meg kedvenc felvágottunkkal és vizitormával. Ha szeretjük a pizzát, itt van minden pizzák őse, a sajtos-paradicsomos változat - bármit rászórhatunk, amit csak akarunk, vagy ami éppen otthon van.

Sós falatok  192 
Ebben a fejezetben néhány valóban izgalmas és ötletes fűszeres falatka receptjére lelhetünk, amelyekkel mind családunknak, mind vendégeinknek nagy örömet szerezhetünk. A sós muffinok pompás megoldások uzsonnacsomagba vagy piknikekre; a ropogós kis falat kák kitűnően illenek italokhoz.
A lepénytészta elkészítése hoszabb időt igényel, ezért ha sietünk, használhatunk konyhakész tésztát. A tavaszi zöldséglepény és a cukkínilepény tésztájában van egy kis parmezán sajt is, ettől igazán ízletesek, így érdemes a tésztagyúrással fáradozni. A lepénykék kitűnők a büféasztalra - nagyon finomak, és az articsókás-szalonnás, a füstöltlazacos-kapros és a fetás-spenótos ráadásul elegáns látványt is nyújt. Egy muffinba is rengeteg finomság fér bele, ezért jó választás sütni egyet tízóraira vagy uzsonnára - próbáljuk ki a póréhagymás-sonkás, a füstölt sajtos és a tejfölös-metélőhagymás változatokat. A metélőhagymásat nagyon szeretik a gyerekek, a többit meg a kifinomultabb ízlésűek kedvelik.
A házi sütésű falatkák lenyűgözőek - ha azt akarjuk, hogy igazán jól induljon a vacsora, készítsünk sajtos aprósüteményt, pestós pálmalevelet vagy currys-sajtos kekszet!

 


Kinyit
google+

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Süssünk zsírszegényen Süssünk zsírszegényen
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Ismerős mindannyiunk számára a látvány: az asztalon pompás, finom torták, sütemények csábítanak. Ki tud...

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

155 bögrés sütemény 155 bögrés sütemény
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A finom sütemények mérleg nélkül és kevés, de jó minőségű hozzávalóval gyorsan...

Leveles tészták Leveles tészták
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Pillekönnyű leveles sütemény- már a gondolat is csábító. Egyszerűen és gyorsan süthetünk édes és...

Almás sütemények Almás sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1999)

A klasszikus almás pite nem véletlenül a kicsik és nagyok kedvence. Az almából készült sütemények...

Ostyasütés Ostyasütés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2004)

Már szinte kimentek a divatból, de az utóbbi években újra felfedezték az ostyákat. A fiatal párok...

33 házi sütemény 33 házi sütemény
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2008)

Mit ér egy vasárnapi ebéd igazi, frissen illatozó desszert nélkül? Receptsorozatunk újabb kötete 33 házi...

Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen
Szerző: Spadone, Lisette
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (0)

Fánkok, palacsinták, gofrik, e szavak a hajdani konyhaművészetet idézik. A fánkok a karnevál hagyományaihoz...

55 finom sütemény 55 finom sütemény
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

Azt hihetnénk, hogy felgyorsult világunkban eltűnnek az otthon sütött édességek, s átveszik helyüket a...

Muffin különlegességek Muffin különlegességek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2010)

A világ számos országában már ismert és kedvelt, a muffinra emlékeztető cupcake, nálunk is tért hódit....

33 édesség 33 édesség
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Csemegék Csemegék
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

Több,mint 250 csemege- kalács,rétes,béles,lepény, pite,krémes szelet, torta, puding, felfújt, sodó, krém,...

Zsidó konyha Zsidó konyha
Szerző: Krekulová, Alena
Kiadó: Vince Kiadó (2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van,...

A csodálatos olíva A csodálatos olíva
Szerző: Bänzinger, Erica
Kiadó: Cser Kiadó (2004)

Mi lenne a mediterrán konyhából olívaolaj nélkül? Szinte elképzelhetetlen! Az olívaolaj az egész mediterrán...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

Akarom, mert Makaron! Akarom, mert Makaron!
Szerző: Colonna, Jill
Kiadó: T.bálint Kiadó (2012)

A gyönyörű fotók és jobbnál jobb receptek sokaságát rejtő Akarom, mert Makaron! című könyvecske...

66 karácsonyi édesség 66 karácsonyi édesség
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

"Régi adósságunk ez a könyv. Sokak-sokunk számára a karácsony a legfontosabb ünnep az esztendőben, ezért...

55 ínyencség ünnepekre 55 ínyencség ünnepekre
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A mindennapok egyhangú ritmusát szívhez szólóan színesítik a családi, közösségi ünnepeink, a hagyományos...

Klasszikus torták, ünnepi sütemények Klasszikus torták, ünnepi sütemények
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Az ünnepekhez a világon mindenütt hozzátartozik a torta vagy a szép sütemény. Ebben a könyvben mindenki...

Kapcsolódó cikkek