Édes és sós sütemények

több mint 100 fontos recept

Édes és sós sütemények  
Édes és sós sütemények
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 240
ISBN: 9789639731578
A sütés minden kétséget kizáróan az egyik legfelemelőbb konyhai élmény. Mi lehet csodálatosabb annál, amikor teljesen jelentéktelennek tűnő hozzávalókat összekeverünk, majd betesszük a sütőbe, ahonnan kis idő múlva hihetetlenül finom édességet varázsolunk elő! A tapasztalatlan szakács számára mindez kissé rejtélyesnek tűnhet - pedig egyáltalán nem boszorkányság! Aki most akar belevágni a sütésbe, annak tökéletes ez a fantasztikus receptekkel teli könyv.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető  4

Torták és kalácsok  6
Bár a bolti torta egyszerű és általában ízletes megoldás, a házi sütésű sokkal jobb, hiszen a szakács a lelkét is beleadja a puszta hozzávalókon kívül. Ha a külseje nem is lesz kifogástalan, nem számít - ettől csak még elbűvölőbb.
A különböző alkalmakra más és más torta illik, és könyvünkben igazán széles választékot kínálunk. A reggeli kávéhoz próbáljuk ki a mézeskalácsot, a gyömbérlekváros kenyeret vagy a datolyás-diós kenyeret - ezeknek a süteményeknek az íze az idő múltával egyre jobb lesz, ezért tartsuk őket néhány napig fóliába csomagolva légmentesen záródó dobozban. A délutáni teához tökéletes a piskótatorta, a csokoládés-mogyorós kuglóf, a karibi kókusztorta, a mézes torta, a gazdag gyümölcskenyér és a banános-zöldcitromos torta.
Bizonyos sütemények kiválóan illenek a vacsorához - próbáljuk ki a torta de cielót, az illatos marokkói narancsos mandulatortát, az almás morzsás süteményt vagy a körtés-gyömbéres piskótát! Ha úgy tetszik, egy kis tejszínnel, fagylalttal, tejföllel vagy joghurttal is megbolondíthatjuk őket. És mi a helyzet az igazán különleges alkalmakkal? Itt a trüffeltorta, a réteges mokkatorta, a csokoládékrém-torta, a csokoládés-meggyes torta - kóstoljuk meg valamennyit!

Édes apróságok  54
Az édes falatok - muffinok, tortácskák és aprósütemények - mindig ínycsiklandó külsővel bírnak, talán azért, hogy úgy érezzük, egyenesen nekünk készültek! A gyerekek szeretik a kis édességeket, és mindig nagyon örülnek, amikor az uzsonnacsomagjukban rájuk bukkannak: a mézes-mázas süteményre, az almás-fahéjas muffinra, a csokoládés muffinra, a gyümölcsös-mogyorós kockára vagy a zabpelyhes-mogyorós falatkára. Egy-két harapás, és máris több energiával vágnak neki a reggeli megpróbáltatások után a délutánnak. Ha hazajönnek az iskolából, engedjük meg nekik, hogy összemaszatolják magukat mogyoróvajas muffinnal, mézeskalács muffinnal, banános-pekándiós tortácskával vagy citromos pillangómuffinnal -egytől egyig csodálatosan ragacsos süteményekkel!
A felnőttek - talán épp azért, mert már felnőttek - szeretnek mindent, amiben van egy kis rosszaság, és ez a rosszaság lehetőleg több egy morzsa csokinál! És bizony az ördögi csokoládémázas tortácska, a csokoládés csábítás és a meglepetésmuffin éppen lyen! Komolyabb alkalmakra tökéletes megoldás a földimogyorós muffin, a fügés-mandulás muffin, a levendulás korong és a fügés-diós keksz, nem szólva a rózsasziromtortácskáról, amely rózsaszín ruhába bújtatva igazán kellemes meglepetés egy születésnapon - vagy más emlékezetes eseményen.

Desszertek  100
Desszerteket eredetileg azért fogyasztottak, hogy felhasználják a csak rövid ideig eltartható szezonális terményeket. Persze akkoriban még nem ismerték a hűtőszekrényt és a mélyhűtőt... Így aztán gyümölcsökből, diófélékből, tojásból és tejtermékekből a legcsodálatosabb alkotásokat hozták létre, amelyek - ahogy szerepük a szükségből puszta élvezetté változott - egyre elegánsabbak lettek.
A hagyományos gyümölcslepények alapvetően lepénytésztára szórt egyszerű gyümölcstöltelékből álltak: ilyen például a bogyós pite, nem szólva dicsőségesebb változatairól. A karamelles almatorta, a körtés-pekándiós rétes, a borított körtetorta és a szedres pite feketeribizli-likőrös tejszínnel lenyűgözően szemléltetik, hogyan lehet a lehető legjobban hasznosítani a természet kincseit. A gyümölcsök másik felhasználási módja az őszibarackrakottas a tetején ínycsiklandó tésztaréteggel vagy a klasszikus francia édesség, a meggyes clafoutis, amelyben a meggyszemek szinte úsznak a vaníliaillatú, krémes tésztában. A desszertek másik alapvető hozzávalói a diófélék. Próbáljuk ki a florentin-tortácskát, a mandulatortát, a szicíliai marcipántortát vagy a pekándiótortát! És ha úgy érezzük, csokoládé nélkül nem az igazi, jó választ a csokoládés-diós rétes, a Mississippi-torta, a csokoládés pite, a csokoládérolád vagy az egyik legszokatlanabb édesség: a sült csokoládéfagylalt. Mennyei!!!

Kelt tészták  148
Vannak, akik még sohasem próbáltak kelt tésztát sütni, éppen ezért rettegnek tőle. Pedig egyáltalán nem boszorkányság! Az élesztős sütést mindenesetre előre kell terveznünk, hiszen a tésztának időt kell hagyni a megkeléshez. A frissen sült kenyér illatánál nincs finomabb, ezért mindenképpen megéri a várakozást.
Az édes-cukros kenyérfélék nagyon ízletesek reggelire, de teához vagy kávéhoz is szívesen fogyasztjuk őket a nap minden órájában. Akinek egyszer sikerül elkészítenie a híres leveles, vajas francia különlegességeket - amilyen a croissant és a pains au chocolat vagy a nem ennyire ragacsos briós-, az többé nem tud lemondani róluk. Mindenképpen kóstoljuk meg a narancsos-mazsolás brióst! A fahéjas csiga és a csigakoszorú elfogyasztása már önmagában is élvezetes - bele lehet harapni vagy darabokra cincálni, hogy hozzáférjünk az ízletes töltelékhez!
A sós kenyerek remekül illenek a levesekhez, a salátákhoz és a fő fogásokhoz. Mind az édes, mind a sós kenyerekből remek szendvicsek készíthetők - próbáljuk ki a sárgabarackos-diós kenyeret krémsajttal, vagy az olajbogyós-paradicsomos kenyeret rakjuk meg kedvenc felvágottunkkal és vizitormával. Ha szeretjük a pizzát, itt van minden pizzák őse, a sajtos-paradicsomos változat - bármit rászórhatunk, amit csak akarunk, vagy ami éppen otthon van.

Sós falatok  192 
Ebben a fejezetben néhány valóban izgalmas és ötletes fűszeres falatka receptjére lelhetünk, amelyekkel mind családunknak, mind vendégeinknek nagy örömet szerezhetünk. A sós muffinok pompás megoldások uzsonnacsomagba vagy piknikekre; a ropogós kis falat kák kitűnően illenek italokhoz.
A lepénytészta elkészítése hoszabb időt igényel, ezért ha sietünk, használhatunk konyhakész tésztát. A tavaszi zöldséglepény és a cukkínilepény tésztájában van egy kis parmezán sajt is, ettől igazán ízletesek, így érdemes a tésztagyúrással fáradozni. A lepénykék kitűnők a büféasztalra - nagyon finomak, és az articsókás-szalonnás, a füstöltlazacos-kapros és a fetás-spenótos ráadásul elegáns látványt is nyújt. Egy muffinba is rengeteg finomság fér bele, ezért jó választás sütni egyet tízóraira vagy uzsonnára - próbáljuk ki a póréhagymás-sonkás, a füstölt sajtos és a tejfölös-metélőhagymás változatokat. A metélőhagymásat nagyon szeretik a gyerekek, a többit meg a kifinomultabb ízlésűek kedvelik.
A házi sütésű falatkák lenyűgözőek - ha azt akarjuk, hogy igazán jól induljon a vacsora, készítsünk sajtos aprósüteményt, pestós pálmalevelet vagy currys-sajtos kekszet!

 


Kinyit
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

A sütés öröme A sütés öröme
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2009)

A sütés öröme alapszakácskönyv mindazok számára, akik szeretnek sütni, és azoknak is, akik még csak most...

Desszertek Desszertek
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A hétköznapi vagy az ünnepi étkezések - valljuk be - kevesebbet érnek egy jóízű zárófogás, egy igazi...

A Nők Lapja Konyha 100 legjobb süteménye A Nők Lapja Konyha 100 legjobb süteménye
Szerző: Papp Emese
Kiadó: Sanoma Kiadó (2010)

Szeretné elkápráztatni családját saját kezűleg sütött, mennyei süteményekkel? 30 percen belül össze akar...

500 kedvenc süteményünk 500 kedvenc süteményünk
Szerzők: Horváth Ildikó, Szabó Sándorné
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Úgy ennék valami finomat… Hányszor jut eszünkbe ez a gondolat? Hogy éppen kinek mi a "finom", azt az...

Gyümölcsös sütemények Gyümölcsös sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

1 tészta - 50 torta 1 tészta - 50 torta
Szerző: Greifenstein, Gina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2006)

Ez valóban csodatészta! Puha és laza, variálható és közben igazán egyszerű elkészíteni - a legjobb alap a...

Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló...

99 vendégváró 33 színes ételfotóval 99 vendégváró 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Sanoma Kiadó (2010)

"...Ebben a könyvben olyan ételek receptjét igyekeztem egy kosárba szedni, amelyek között, reményeim szerint,...

Csokoládé Csokoládé
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A csokoládérajongók tábora szerte a világon egyetért abban, hogy már maga a csokoládé szó is mágikusan hat...

Túrótorták, krémek Túrótorták, krémek
Szerkesztők: F. Nagy Angéla, Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Fantasztikus látvány és ínycsiklandó ízek együtteséhez kínál e kötet számos ötletet. Túrótorták...

Kilófaló sütemények Kilófaló sütemények
Szerző: Szoó Judit
Kiadó: Timp Kiadó (2009)

Fogyókúra idején és cukorbetegek számára is fogyasztható, sütemények. Egy sikerrel lefogyott háziasszony...

Karácsonyi asztal Karácsonyi asztal
Szerkesztő: Haraszti-Mészáros Erzsébet
Kiadó: Ab-Art Kiadó (2000)

Gyermekkoromban még anyám is szegetlen kenyeret takart hímzett vászon konyharuhába, s féltő gonddal helyezte a...

Villámgyors aprósütemények Villámgyors aprósütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2010)

Szeretne valami finomat gyorsan sütni? Ennyi finomság közü nem probléma, lehet az Borkrémmel töltött karika...

1 tészta - 50 sütemény 1 tészta - 50 sütemény
Szerző: Greifenstein, Gina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2006)

A csodatészta legfontosabb tulajdonsága a variálhatóság. Ugyanazokból az alapvető hozzávalókból a...

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

155 kanalas sütemény 155 kanalas sütemény
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

Sok konyhában nincs olyan mérőeszköz, mellyel a kis mennyiségeket kimérhetjük. De - ha akad is mérleg -...

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen
Szerző: Spadone, Lisette
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (0)

Fánkok, palacsinták, gofrik, e szavak a hajdani konyhaművészetet idézik. A fánkok a karnevál hagyományaihoz...

500 kedvenc muffin 500 kedvenc muffin
Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Kapcsolódó cikkek