Édes és sós sütemények

több mint 100 fontos recept

Édes és sós sütemények  
Édes és sós sütemények
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 240
ISBN: 9789639731578
A sütés minden kétséget kizáróan az egyik legfelemelőbb konyhai élmény. Mi lehet csodálatosabb annál, amikor teljesen jelentéktelennek tűnő hozzávalókat összekeverünk, majd betesszük a sütőbe, ahonnan kis idő múlva hihetetlenül finom édességet varázsolunk elő! A tapasztalatlan szakács számára mindez kissé rejtélyesnek tűnhet - pedig egyáltalán nem boszorkányság! Aki most akar belevágni a sütésbe, annak tökéletes ez a fantasztikus receptekkel teli könyv.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető  4

Torták és kalácsok  6
Bár a bolti torta egyszerű és általában ízletes megoldás, a házi sütésű sokkal jobb, hiszen a szakács a lelkét is beleadja a puszta hozzávalókon kívül. Ha a külseje nem is lesz kifogástalan, nem számít - ettől csak még elbűvölőbb.
A különböző alkalmakra más és más torta illik, és könyvünkben igazán széles választékot kínálunk. A reggeli kávéhoz próbáljuk ki a mézeskalácsot, a gyömbérlekváros kenyeret vagy a datolyás-diós kenyeret - ezeknek a süteményeknek az íze az idő múltával egyre jobb lesz, ezért tartsuk őket néhány napig fóliába csomagolva légmentesen záródó dobozban. A délutáni teához tökéletes a piskótatorta, a csokoládés-mogyorós kuglóf, a karibi kókusztorta, a mézes torta, a gazdag gyümölcskenyér és a banános-zöldcitromos torta.
Bizonyos sütemények kiválóan illenek a vacsorához - próbáljuk ki a torta de cielót, az illatos marokkói narancsos mandulatortát, az almás morzsás süteményt vagy a körtés-gyömbéres piskótát! Ha úgy tetszik, egy kis tejszínnel, fagylalttal, tejföllel vagy joghurttal is megbolondíthatjuk őket. És mi a helyzet az igazán különleges alkalmakkal? Itt a trüffeltorta, a réteges mokkatorta, a csokoládékrém-torta, a csokoládés-meggyes torta - kóstoljuk meg valamennyit!

Édes apróságok  54
Az édes falatok - muffinok, tortácskák és aprósütemények - mindig ínycsiklandó külsővel bírnak, talán azért, hogy úgy érezzük, egyenesen nekünk készültek! A gyerekek szeretik a kis édességeket, és mindig nagyon örülnek, amikor az uzsonnacsomagjukban rájuk bukkannak: a mézes-mázas süteményre, az almás-fahéjas muffinra, a csokoládés muffinra, a gyümölcsös-mogyorós kockára vagy a zabpelyhes-mogyorós falatkára. Egy-két harapás, és máris több energiával vágnak neki a reggeli megpróbáltatások után a délutánnak. Ha hazajönnek az iskolából, engedjük meg nekik, hogy összemaszatolják magukat mogyoróvajas muffinnal, mézeskalács muffinnal, banános-pekándiós tortácskával vagy citromos pillangómuffinnal -egytől egyig csodálatosan ragacsos süteményekkel!
A felnőttek - talán épp azért, mert már felnőttek - szeretnek mindent, amiben van egy kis rosszaság, és ez a rosszaság lehetőleg több egy morzsa csokinál! És bizony az ördögi csokoládémázas tortácska, a csokoládés csábítás és a meglepetésmuffin éppen lyen! Komolyabb alkalmakra tökéletes megoldás a földimogyorós muffin, a fügés-mandulás muffin, a levendulás korong és a fügés-diós keksz, nem szólva a rózsasziromtortácskáról, amely rózsaszín ruhába bújtatva igazán kellemes meglepetés egy születésnapon - vagy más emlékezetes eseményen.

Desszertek  100
Desszerteket eredetileg azért fogyasztottak, hogy felhasználják a csak rövid ideig eltartható szezonális terményeket. Persze akkoriban még nem ismerték a hűtőszekrényt és a mélyhűtőt... Így aztán gyümölcsökből, diófélékből, tojásból és tejtermékekből a legcsodálatosabb alkotásokat hozták létre, amelyek - ahogy szerepük a szükségből puszta élvezetté változott - egyre elegánsabbak lettek.
A hagyományos gyümölcslepények alapvetően lepénytésztára szórt egyszerű gyümölcstöltelékből álltak: ilyen például a bogyós pite, nem szólva dicsőségesebb változatairól. A karamelles almatorta, a körtés-pekándiós rétes, a borított körtetorta és a szedres pite feketeribizli-likőrös tejszínnel lenyűgözően szemléltetik, hogyan lehet a lehető legjobban hasznosítani a természet kincseit. A gyümölcsök másik felhasználási módja az őszibarackrakottas a tetején ínycsiklandó tésztaréteggel vagy a klasszikus francia édesség, a meggyes clafoutis, amelyben a meggyszemek szinte úsznak a vaníliaillatú, krémes tésztában. A desszertek másik alapvető hozzávalói a diófélék. Próbáljuk ki a florentin-tortácskát, a mandulatortát, a szicíliai marcipántortát vagy a pekándiótortát! És ha úgy érezzük, csokoládé nélkül nem az igazi, jó választ a csokoládés-diós rétes, a Mississippi-torta, a csokoládés pite, a csokoládérolád vagy az egyik legszokatlanabb édesség: a sült csokoládéfagylalt. Mennyei!!!

Kelt tészták  148
Vannak, akik még sohasem próbáltak kelt tésztát sütni, éppen ezért rettegnek tőle. Pedig egyáltalán nem boszorkányság! Az élesztős sütést mindenesetre előre kell terveznünk, hiszen a tésztának időt kell hagyni a megkeléshez. A frissen sült kenyér illatánál nincs finomabb, ezért mindenképpen megéri a várakozást.
Az édes-cukros kenyérfélék nagyon ízletesek reggelire, de teához vagy kávéhoz is szívesen fogyasztjuk őket a nap minden órájában. Akinek egyszer sikerül elkészítenie a híres leveles, vajas francia különlegességeket - amilyen a croissant és a pains au chocolat vagy a nem ennyire ragacsos briós-, az többé nem tud lemondani róluk. Mindenképpen kóstoljuk meg a narancsos-mazsolás brióst! A fahéjas csiga és a csigakoszorú elfogyasztása már önmagában is élvezetes - bele lehet harapni vagy darabokra cincálni, hogy hozzáférjünk az ízletes töltelékhez!
A sós kenyerek remekül illenek a levesekhez, a salátákhoz és a fő fogásokhoz. Mind az édes, mind a sós kenyerekből remek szendvicsek készíthetők - próbáljuk ki a sárgabarackos-diós kenyeret krémsajttal, vagy az olajbogyós-paradicsomos kenyeret rakjuk meg kedvenc felvágottunkkal és vizitormával. Ha szeretjük a pizzát, itt van minden pizzák őse, a sajtos-paradicsomos változat - bármit rászórhatunk, amit csak akarunk, vagy ami éppen otthon van.

Sós falatok  192 
Ebben a fejezetben néhány valóban izgalmas és ötletes fűszeres falatka receptjére lelhetünk, amelyekkel mind családunknak, mind vendégeinknek nagy örömet szerezhetünk. A sós muffinok pompás megoldások uzsonnacsomagba vagy piknikekre; a ropogós kis falat kák kitűnően illenek italokhoz.
A lepénytészta elkészítése hoszabb időt igényel, ezért ha sietünk, használhatunk konyhakész tésztát. A tavaszi zöldséglepény és a cukkínilepény tésztájában van egy kis parmezán sajt is, ettől igazán ízletesek, így érdemes a tésztagyúrással fáradozni. A lepénykék kitűnők a büféasztalra - nagyon finomak, és az articsókás-szalonnás, a füstöltlazacos-kapros és a fetás-spenótos ráadásul elegáns látványt is nyújt. Egy muffinba is rengeteg finomság fér bele, ezért jó választás sütni egyet tízóraira vagy uzsonnára - próbáljuk ki a póréhagymás-sonkás, a füstölt sajtos és a tejfölös-metélőhagymás változatokat. A metélőhagymásat nagyon szeretik a gyerekek, a többit meg a kifinomultabb ízlésűek kedvelik.
A házi sütésű falatkák lenyűgözőek - ha azt akarjuk, hogy igazán jól induljon a vacsora, készítsünk sajtos aprósüteményt, pestós pálmalevelet vagy currys-sajtos kekszet!

 


Kinyit
lexikon

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Édes kelt tészták, kalácsok Édes kelt tészták, kalácsok
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

Egy szelet esküvő Egy szelet esküvő
Szerző: Horváth Eszter
Kiadó: Magánkiadás (2004)

A hiánypótló könyv nem az esküvő megszervezésével, hanem annak dekorációjával foglalkozik. Horváth Eszter...

Muffin különlegességek Muffin különlegességek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2010)

A világ számos országában már ismert és kedvelt, a muffinra emlékeztető cupcake, nálunk is tért hódit....

Muffinok Muffinok
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A könnyen elkészíthető, illatos, laza tésztájú, frissen sült muffin az egyik legnépszerűbb sütemény. A...

Édes és sós sütemények Édes és sós sütemények
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

,,Kedves Olvasóm! Gondolom, Ön is ugyanúgy szereti a süteményeket, mint ahogyan szinte mindenki. Számtalan...

500 recept burgonyával 500 recept burgonyával
Szerzők: Bobrov, L., Tyerehina, L.
Kiadó: Auktor Kiadó (2000)

A kötetben szereplő receptek alapján ízletesen, változatosan készíthetjük el a burgonyát.

A Nők Lapja Konyha 100 legjobb süteménye A Nők Lapja Konyha 100 legjobb süteménye
Szerző: Papp Emese
Kiadó: Sanoma Kiadó (2010)

Szeretné elkápráztatni családját saját kezűleg sütött, mennyei süteményekkel? 30 percen belül össze akar...

Sütemények enciklopédiája Sütemények enciklopédiája
Szerzők: Bardi, Carla, Dettore, Mariapaola, Gioffré, Rosalba, Vignozzi, Sarah
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Sütemények enciklopédiája a hazánkban megjelent legnagyobb süteményeskönyv. Az egyszerű piskótától a...

Desszert szerelem Desszert szerelem
Szerző: Varga Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

Varga Gábor fiatal cukrász, a Gourmandia című nagy sikerű könyv szerzője második kötetéből, amelyet a...

Új szakácskönyv Új szakácskönyv
Szerző: Turós Emil
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2006)

Turós Emil, a neves mesterszakács "Új szakácskönyv" című könyve elsősorban olyan háziasszonyok számára...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

77 karácsonyi menü 77 karácsonyi menü
Szerző: Boda Zoltánné
Kiadó: Szalay Kiadó (2004)

Az ünnepek alkalmával mindig szeretnénk igazán kitenni magunkért, s karácsonykor különösen igyekszünk, hogy...

155 muffin 155 muffin
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Sütemények aranykönyve Sütemények aranykönyve
Szerzők: Bardi, Carla, Egan, Pamela, Moore, Brenda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Ha bármelyik receptünket elkészíti, máris belengi a lakását az az utánozhatatlan illat, amilyet csak egy...

Házi pékség Házi pékség
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2001)

A mai gyerekek talán nem is nagyon hallottak róla, hiszen a kenyérsütés fáradságos munkáját ma már kevesen...

1 forma - 50 muffin 1 forma - 50 muffin
Szerző: Spaeth, Radu
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A kis tortácskák a mai konyha slágerei: gyorsan elkészülnek, ínycsiklandóan díszítve egyszerűen édesen,...

1 tészta - 50 keksz 1 tészta - 50 keksz
Szerzők: Rademacker, Birgit, Poziombka, Stefanie
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

Szinte hihetetlen! Mindössze ötféle hozzávalót gyorsan összegyúrunk - és kész is van a csodatészta, amit...

50 ebéd 50 ebéd
Szerző: Kapitán Mária
Kiadó: Magánkiadás (1941)
Villámgyors torták Villámgyors torták
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2010)

Nincs kedve órákig a konyhában állni, amíg elkészül egy szép torta? Nem probléma Dr. Oetker legújabb...

Kapcsolódó cikkek