Édes és sós sütemények

több mint 100 fontos recept

Édes és sós sütemények  
Édes és sós sütemények
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 240
ISBN: 9789639731578
A sütés minden kétséget kizáróan az egyik legfelemelőbb konyhai élmény. Mi lehet csodálatosabb annál, amikor teljesen jelentéktelennek tűnő hozzávalókat összekeverünk, majd betesszük a sütőbe, ahonnan kis idő múlva hihetetlenül finom édességet varázsolunk elő! A tapasztalatlan szakács számára mindez kissé rejtélyesnek tűnhet - pedig egyáltalán nem boszorkányság! Aki most akar belevágni a sütésbe, annak tökéletes ez a fantasztikus receptekkel teli könyv.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető  4

Torták és kalácsok  6
Bár a bolti torta egyszerű és általában ízletes megoldás, a házi sütésű sokkal jobb, hiszen a szakács a lelkét is beleadja a puszta hozzávalókon kívül. Ha a külseje nem is lesz kifogástalan, nem számít - ettől csak még elbűvölőbb.
A különböző alkalmakra más és más torta illik, és könyvünkben igazán széles választékot kínálunk. A reggeli kávéhoz próbáljuk ki a mézeskalácsot, a gyömbérlekváros kenyeret vagy a datolyás-diós kenyeret - ezeknek a süteményeknek az íze az idő múltával egyre jobb lesz, ezért tartsuk őket néhány napig fóliába csomagolva légmentesen záródó dobozban. A délutáni teához tökéletes a piskótatorta, a csokoládés-mogyorós kuglóf, a karibi kókusztorta, a mézes torta, a gazdag gyümölcskenyér és a banános-zöldcitromos torta.
Bizonyos sütemények kiválóan illenek a vacsorához - próbáljuk ki a torta de cielót, az illatos marokkói narancsos mandulatortát, az almás morzsás süteményt vagy a körtés-gyömbéres piskótát! Ha úgy tetszik, egy kis tejszínnel, fagylalttal, tejföllel vagy joghurttal is megbolondíthatjuk őket. És mi a helyzet az igazán különleges alkalmakkal? Itt a trüffeltorta, a réteges mokkatorta, a csokoládékrém-torta, a csokoládés-meggyes torta - kóstoljuk meg valamennyit!

Édes apróságok  54
Az édes falatok - muffinok, tortácskák és aprósütemények - mindig ínycsiklandó külsővel bírnak, talán azért, hogy úgy érezzük, egyenesen nekünk készültek! A gyerekek szeretik a kis édességeket, és mindig nagyon örülnek, amikor az uzsonnacsomagjukban rájuk bukkannak: a mézes-mázas süteményre, az almás-fahéjas muffinra, a csokoládés muffinra, a gyümölcsös-mogyorós kockára vagy a zabpelyhes-mogyorós falatkára. Egy-két harapás, és máris több energiával vágnak neki a reggeli megpróbáltatások után a délutánnak. Ha hazajönnek az iskolából, engedjük meg nekik, hogy összemaszatolják magukat mogyoróvajas muffinnal, mézeskalács muffinnal, banános-pekándiós tortácskával vagy citromos pillangómuffinnal -egytől egyig csodálatosan ragacsos süteményekkel!
A felnőttek - talán épp azért, mert már felnőttek - szeretnek mindent, amiben van egy kis rosszaság, és ez a rosszaság lehetőleg több egy morzsa csokinál! És bizony az ördögi csokoládémázas tortácska, a csokoládés csábítás és a meglepetésmuffin éppen lyen! Komolyabb alkalmakra tökéletes megoldás a földimogyorós muffin, a fügés-mandulás muffin, a levendulás korong és a fügés-diós keksz, nem szólva a rózsasziromtortácskáról, amely rózsaszín ruhába bújtatva igazán kellemes meglepetés egy születésnapon - vagy más emlékezetes eseményen.

Desszertek  100
Desszerteket eredetileg azért fogyasztottak, hogy felhasználják a csak rövid ideig eltartható szezonális terményeket. Persze akkoriban még nem ismerték a hűtőszekrényt és a mélyhűtőt... Így aztán gyümölcsökből, diófélékből, tojásból és tejtermékekből a legcsodálatosabb alkotásokat hozták létre, amelyek - ahogy szerepük a szükségből puszta élvezetté változott - egyre elegánsabbak lettek.
A hagyományos gyümölcslepények alapvetően lepénytésztára szórt egyszerű gyümölcstöltelékből álltak: ilyen például a bogyós pite, nem szólva dicsőségesebb változatairól. A karamelles almatorta, a körtés-pekándiós rétes, a borított körtetorta és a szedres pite feketeribizli-likőrös tejszínnel lenyűgözően szemléltetik, hogyan lehet a lehető legjobban hasznosítani a természet kincseit. A gyümölcsök másik felhasználási módja az őszibarackrakottas a tetején ínycsiklandó tésztaréteggel vagy a klasszikus francia édesség, a meggyes clafoutis, amelyben a meggyszemek szinte úsznak a vaníliaillatú, krémes tésztában. A desszertek másik alapvető hozzávalói a diófélék. Próbáljuk ki a florentin-tortácskát, a mandulatortát, a szicíliai marcipántortát vagy a pekándiótortát! És ha úgy érezzük, csokoládé nélkül nem az igazi, jó választ a csokoládés-diós rétes, a Mississippi-torta, a csokoládés pite, a csokoládérolád vagy az egyik legszokatlanabb édesség: a sült csokoládéfagylalt. Mennyei!!!

Kelt tészták  148
Vannak, akik még sohasem próbáltak kelt tésztát sütni, éppen ezért rettegnek tőle. Pedig egyáltalán nem boszorkányság! Az élesztős sütést mindenesetre előre kell terveznünk, hiszen a tésztának időt kell hagyni a megkeléshez. A frissen sült kenyér illatánál nincs finomabb, ezért mindenképpen megéri a várakozást.
Az édes-cukros kenyérfélék nagyon ízletesek reggelire, de teához vagy kávéhoz is szívesen fogyasztjuk őket a nap minden órájában. Akinek egyszer sikerül elkészítenie a híres leveles, vajas francia különlegességeket - amilyen a croissant és a pains au chocolat vagy a nem ennyire ragacsos briós-, az többé nem tud lemondani róluk. Mindenképpen kóstoljuk meg a narancsos-mazsolás brióst! A fahéjas csiga és a csigakoszorú elfogyasztása már önmagában is élvezetes - bele lehet harapni vagy darabokra cincálni, hogy hozzáférjünk az ízletes töltelékhez!
A sós kenyerek remekül illenek a levesekhez, a salátákhoz és a fő fogásokhoz. Mind az édes, mind a sós kenyerekből remek szendvicsek készíthetők - próbáljuk ki a sárgabarackos-diós kenyeret krémsajttal, vagy az olajbogyós-paradicsomos kenyeret rakjuk meg kedvenc felvágottunkkal és vizitormával. Ha szeretjük a pizzát, itt van minden pizzák őse, a sajtos-paradicsomos változat - bármit rászórhatunk, amit csak akarunk, vagy ami éppen otthon van.

Sós falatok  192 
Ebben a fejezetben néhány valóban izgalmas és ötletes fűszeres falatka receptjére lelhetünk, amelyekkel mind családunknak, mind vendégeinknek nagy örömet szerezhetünk. A sós muffinok pompás megoldások uzsonnacsomagba vagy piknikekre; a ropogós kis falat kák kitűnően illenek italokhoz.
A lepénytészta elkészítése hoszabb időt igényel, ezért ha sietünk, használhatunk konyhakész tésztát. A tavaszi zöldséglepény és a cukkínilepény tésztájában van egy kis parmezán sajt is, ettől igazán ízletesek, így érdemes a tésztagyúrással fáradozni. A lepénykék kitűnők a büféasztalra - nagyon finomak, és az articsókás-szalonnás, a füstöltlazacos-kapros és a fetás-spenótos ráadásul elegáns látványt is nyújt. Egy muffinba is rengeteg finomság fér bele, ezért jó választás sütni egyet tízóraira vagy uzsonnára - próbáljuk ki a póréhagymás-sonkás, a füstölt sajtos és a tejfölös-metélőhagymás változatokat. A metélőhagymásat nagyon szeretik a gyerekek, a többit meg a kifinomultabb ízlésűek kedvelik.
A házi sütésű falatkák lenyűgözőek - ha azt akarjuk, hogy igazán jól induljon a vacsora, készítsünk sajtos aprósüteményt, pestós pálmalevelet vagy currys-sajtos kekszet!

 


Kinyit
vegetáriánus ételek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

A mi süteményes könyvünk A mi süteményes könyvünk
Szerző: Váncza József
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

1925-ben vették lajstromba a „Váncza sütő-krémpor” védjegyét, később pedig sokféle kitűnő magyar...

Gluténmentes édességek Gluténmentes édességek
Szerző: Ráczné Vígh Zsuza
Kiadó: Grimm Kiadó (2008)

Ez a könyv olyan lisztérzékenyeknek, tehéntejfehérje-allergiásoknak, illetve azok családtagjainak, barátainak...

500 kedvenc muffin 500 kedvenc muffin
Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

500 csokoládés finomság 500 csokoládés finomság
Szerző: Floodgate, Lauren
Kiadó: Gabo Kiadó (2008)

A csokoládés finomságok gyűjteménye 500 ínycsiklandó, egyszerű és könnyen követhető csokoládés receptet...

A csodálatos olíva A csodálatos olíva
Szerző: Bänzinger, Erica
Kiadó: Cser Kiadó (2004)

Mi lenne a mediterrán konyhából olívaolaj nélkül? Szinte elképzelhetetlen! Az olívaolaj az egész mediterrán...

Gyümölcsös sütemények Gyümölcsös sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Karácsonyi édességek Karácsonyi édességek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1993)

Az év legszebb sütési időszakára Dr. Oetker 6 fejezetben több mint 80 receptet állított össze azért, hogy...

1 forma - 50 muffin 1 forma - 50 muffin
Szerző: Spaeth, Radu
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A kis tortácskák a mai konyha slágerei: gyorsan elkészülnek, ínycsiklandóan díszítve egyszerűen édesen,...

Édes csemegék Édes csemegék
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének...

500 kedvenc házisüti 500 kedvenc házisüti
Szerzők: Szabó Sándorné, Horváth Ildikó
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Csemegék könyve Csemegék könyve
Szerző: Pelle Józsefné
Kiadó: Kossuth Kiadó (1988)

Úgy ennék valami finomat, valami "csemegét"... Ugyan ki nem sóhajtotta, mondta, vagy legalábbis gondolta ezt...

Házi pékség Házi pékség
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2001)

A mai gyerekek talán nem is nagyon hallottak róla, hiszen a kenyérsütés fáradságos munkáját ma már kevesen...

Aprósütemények Aprósütemények
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ismeri Ön a földimogyorókrémes vagy a festett kekszet? Ebben a könyvben különleges ínyencségeket talál a...

Komatál Komatál
Szerkesztők: Szabó Magda, Varga József
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

"Komatálat hoztam, Fel is aranyoztam, Koma küldi komának, Koma váltsa magának." Akár ezzel a...

A legfinomabb sütik A legfinomabb sütik
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Bécsi sütemények Bécsi sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

A legendás bécsi kávéházakról könyvtárnyi irodalom született már. Ez a kötet az ottani sütemények...

101 torta és sütemény 101 torta és sütemény
Szerző: Cadogan, Mary
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Akár finom csemegét szeretnénk a tea mellé, akár a tökéletes tortát keressük egy különleges alkalomra, meg...

Kilófaló sütemények Kilófaló sütemények
Szerző: Szoó Judit
Kiadó: Timp Kiadó (2009)

Fogyókúra idején és cukorbetegek számára is fogyasztható, sütemények. Egy sikerrel lefogyott háziasszony...

Ostyasütés Ostyasütés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2004)

Már szinte kimentek a divatból, de az utóbbi években újra felfedezték az ostyákat. A fiatal párok...

Piskóták percek alatt Piskóták percek alatt
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

A receptek olyan piskóták elkészítéséhez adnak segítséget, melyekhez a hozzávalókon, a keverőtálon és a...

Kapcsolódó cikkek